Sibiul va avea peste 40 de centre închiriere pentru 540 de biciclete

Mobilitate alternativă cu fonduri REGIO:

Primarul Astrid Fodor și directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, domnul Simion Crețu au semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Sibiu Bike City”, o investiție în valoare de peste 13,4 milioane lei în infrastructura pentru mobilitate alternativă în Sibiu, din care aproape 12,5 milioane de lei o reprezintă finanțarea nerambursabilă din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.  

“Creăm condițiile pentru mobilitatea alternativă în Sibiu. Pe lângă continuarea modernizării transportului public, avem deja finanțate și în lucru trei proiecte importante pentru transportul cu bicicleta: amenajarea malurilor Cibinului, coridorul pentru biciclete între Ștrand și parcul Sub Arini și Sibiu Bike City. Concret, proiectul pentru care am obținut astăzi finanțare înseamnă crearea a 44 de centre de închirieri de biciclete în tot orașul, achiziția a peste 500 de biciclete și 12 triciclete pentru seniori și persoane cu dizabilități, precum și a programului informatic care să permită gestionarea și mentenanța sistemului. Promovăm și încurajăm utilizarea bicicletei ca mijloc de transport prin investiții în infrastructură și în siguranța pistelor, acestea dând încredere cetățenilor pentru a utiliza tot mai mult bicicleta pentru deplasările în oraș”. a precizat doamna Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Proiectul include următoarele componente:

  • Achiziția a 540 de biciclete inteligente mecanice, cu computer de bord și modul inteligent de acces, prevăzute cu sisteme de siguranță și monitorizare permanentă prin GPS
  • Achiziția a 8 triciclete pentru seniori și a 4 triciclete adaptate pentru persoane cu dizabilități
  • Amenajarea a 44 de stații inteligente de preluare și predare a bicicletelor, din care 10 sunt prevăzute cu stații de depanare pentru reparații de urgență a bicicletelor. Aceste centre de închiriere vor fi situate în apropierea stațiilor de transport public Tursib pentru a oferi astfel cetățenilor posibilitatea combinării acestor două tipuri de transport. De altfel, se are în vedere crearea unui sistem de ticketing integrat pentru autobuzele Tursib și aceste biciclete
  • Achiziția unor terminale inteligente de închiriere și plată
  • Achiziția unui sistem care să asigure operarea, mentenanța și comunicarea cu bicicletele din teren, incluzând și o aplicație mobilă pentru închiriere.

Finanțat în cadrul Programului REGIO 2014-2020, proiectul Sistem automat de închiriere biciclete în regim self-service – Sibiu BikeCity” își propune implementarea unui sistem inteligent de mobilitate urbană alternativă, independent energetic utilizând biciclete inteligente, sisteme de andocare și terminale inteligente. Prin implementarea investiției descrise și integrarea cu măsurile de modernizare a transportului public – adoptate sau în curs de adoptare – se va asigura un impact maxim în ceea ce privește atingerea obiectivelor mobilității urbane durabile, respectiv modificarea comportamentului de deplasare al cetățenilor și comutarea de la deplasările cu vehiculul privat la modurile de deplasare alternative: transport public, bicicleta și mers pe jos.

”Recent, am semnat pentru municipiul Sibiu două proiecte pentru modernizarea unor trasee de biciclete în oraș și de-a lungul râului Cibin, iar acum finanțăm dotarea acestor noi piste pentru biciclete cu echipamente și, evident, cu biciclete și triciclete pentru seniori. Implementarea integrată a acestor proiecte va duce la creșterea accesibilității și atractivității între diverse zone ale municipiului, contribuind la creșterea calității vieții cetățenilor. Efectele benefice se vor vedea inclusiv asupra stării de sănătate a sibienilor, atât datorită utilizării unui mod de deplasare nepoluant și sănătos, cât și datorită reducerii deplasărilor cu autovehiculul și a efectelor nocive ale acestuia. De fapt, pentru Sibiu avem contractate – pe domeniul îmbunătățirii mobilității populației și a bunurilor – cinci cereri de finanțare, cu o valoare totală de peste 172 milioane lei. Toate aceste proiecte contribuie la scopul municipalității, de a avea un oraș prietenos și atrăgător pentru cetățeni, indiferent dacă sunt localnici sau turiști”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru. 

Până în prezent Primăria Sibiu a realizat studiul de fezabilitate. De asemenea, este în curs și procedura de achiziție pentru furnizarea echipamentelor enumerate mai sus, a serviciilor de montaj și punere în funcțiune a sistemului de închiriere, precum și proiectarea și asistența tehnică, cele trei oferte depuse de firmele interesate aflându-se în evaluare. Finanțarea provine din resursele gestionate de ADR Centru în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 4 și Prioritatea de Investiții care susține implementarea strategiilor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile, cu accent pe dezvoltarea municipiilor reședință de județ. Valoarea totală a proiectului este de 13.417.871,53 lei, din care 12.493.403,56 lei (peste 2,7 milioane euro) provin din surse nerambursabile gestionate de AMPOR și ADR Centru. Termenul estimat de realizare a acestui proiect, conform contractului de finanțare, este luna iunie 2021.