Dezvoltarea Polilor de Crestere din Romania, in perspectiva fondurilor europene 2014-2020

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, impreuna cu Departamentul Pol de Crestere municipiul Brasov, organizeaza in perioada 24-28 februarie, la Hotel Alpin din Poiana Brasov, o intalnire de lucru intre coordonatorii de poli de crestere, asociatiile de dezvoltare intercomunitara, autoritatile de management si POAT. La eveniment participa persoane de decizie din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerul Fondurilor Europene, conducerea ADR Centru, precum si reprezentantii tuturor polilor de crestere din Romania. Tema intalnirii o constituie analiza modului in care au fost implementate proiectele din cadrul Planurilor Integrate de Dezvoltare ale Polilor de Crestere.

Polii de Crestere din Romania sunt nominalizati prin HG 998/2008 si reprezinta acele areale urbane mari in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru a fost desemnat ca si pol de crestere municipiul Brasov si arealul metropolitan aferent. Rolul acestui seminar il constituie analiza modului in care sunt implementate proiectele de dezvoltare in cadrul marilor areale urbane, fiind dezbatute stadiile de implementare a Planurilor Integrate de Dezvoltare de la nivelul fiecarui Pol de Crestere din tara, precum si problemele intampinate in derularea proiectelor cu finantare europeana.

” Prin intermediul Axei Prioritare 1, din cadrul Programului Operational Regional, REGIO 2007-2013, ADR Centru gestioneaza o mare parte din proiectele derulate in Zona Metropolitana Brasov. In total, Polul de Crestere Brasov are alocata, prin programul REGIO, suma nerambursabila de 74,3 milioane euro, iar fiecare cent din acesti bani atrage si mai multe investitii, pentru a asigura locuitorilor din arealul urban brasovean, dar si din intreaga Regiune, un trai mai bun, pe baza noului concept de dezvoltare prin Planuri Integrate. Prin programul REGIO, finantam reabilitarea infrastructurii si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor, dar si a serviciilor turistice in Polul de Crestere Brasov. Vorbim de 35 proiecte contractate, a caror valoare totala cumulata este de aproape 180 milioane euro si prin care sunt solicitate fonduri europene nerambursabile in valoare de peste 122 milioane euro. Multe dintre aceste proiecte sunt finalizate si le vom vizita, impreuna cu participantii la eveniment. De fapt, rezultatele concrete ale acestor investitii, in arealul metropolitan Brasov, sunt mai mult decat vizibile pentru toti cetatenii, fie ca vorbim de infrastructura de transport, fie ca vorbim de investitiile in domeniul social. In cadrul acestei reuniuni vom discuta cu partenerii nostri modalitatile optime de colaborare pentru finalizarea tuturor acestor proiecte, dar si despre provocarile ce ne asteapta in absorbtia fondurilor europene, incepand cu acest an”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la evenimentul de la Poiana Brasov.