Noi investiții REGIO pentru învățământul preșcolar din județul Mureș,
Peste doi ani și jumătate, în comuna Gheorghe Doja, învecinată cu municipiul Tîrgu Mureș, micuții vor beneficia de două noi structuri în care micuții vor putea să învețe și să facă primi pași în educație. Este vorba despre două proiecte REGIO, pe Axa Prioritară 10.1, realizate în satele acestei comune mureșene, pentru dezvoltarea educației și formării, inclusiv a celei profesionale, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. Cele două proiecte contractate au o valoare totală de aproximativ 3 milioane lei, fiind dedicate pentru mai mult de 55 copii, începând cu vara anului 2022.
”Un număr tot mai mare de tineri aleg să se mute în zonele adiacente aglomerărilor urbane, iar aici își întemeiază și-și dezvoltă familii, pentru că în multe zone rurale există acum facilități pentru locuire, dar și posibilități mai bune de trai aproape de natură. Astfel, crește natalitatea în zona rurală, și crește și numărul copii din această zonă. Iar prin aceste proiecte câțiva micuți din satele din apropierea municipiului Tîrgu Mureș vor fi adevărații beneficiari direcți ai acestor proiect. Cele două structuri, cu cel puțin 55 de locuri, cumulat, vor dovedi părinților că și în România se poate asigura un învățământ de calitate pe plan local. În întreaga regiune avem contractate 21 proiecte pentru desfășurarea optimă a actului educațional în domeniul preșcolar, a căror valoare totală este de peste 13 milioane euro, care se adaugă celor încă 17 proiecte prin care se modernizează tot atâtea școli din învățământul obligatoriu, folosind peste 20 milioane euro. Pe lângă acestea mai avem și inițiativele locale de reabilitare termică a unităților de învățământ, din toate cele șase județe ale regiunii, precum și proiectele de investiții în infrastructura de educație din municipiile reședință de județ. În total, vorbim de sume cumulate de peste 50 milioane euro, pe toate axele și domeniile de intervenție, care trebuie să asigure creșterea calității învățământului în Regiunea Centru” a declarat domnul Simion Crețu , director general ADR Centru.
Proiectele contractate, domeniul de finanțare și termenele de finalizare a investițiilor:
Proiectul ”Construire grădiniță cu program prelungit în localitatea Leordeni, județul Mureș”, implementat în comuna Gheorghe Doja, are o valoare totală de 1.047.919,98 lei, din care 456.641,53 lei reprezintă fondurile europene solicitate, diferența de peste 590.000 lei fiind contribuția edilitară locală la cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului. Fondurile solicitate sunt alocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, prin Prioritatea de investiții 10.1. Beneficiarul finanțării a estimat ca termen de finalizare a investițiilor data de 31 martie 2022.
Proiectul ”Construire grădiniță cu program prelungit în localitatea Satu Nou, județul Mureș”, implementat tot în comuna Gheorghe Doja, are o valoare totală de 1.353.602,39 lei, din care 1.314.285,24 lei reprezintă fondurile europene solicitate, aici edilii contribuind doar cu ceva mai mult de 39.000 lei la cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului. Fondurile solicitate sunt alocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, tot prin Prioritatea de investiții 10.1. Și pentru această cerere de finanțare este estimat termenul de finalizare pentru data de 31 martie 2022.
Descrierea investițiilor:
În comuna Gheorghe Doja, primul proiect, de la Leordeni, vizează realizarea unei infrastructuri corespunzătoare desfășurării activităților educaționale preșcolare, prin construirea unei noi clădiri ce să ofere spațiul necesar pentru introducerea programului prelungit. Se dorește alinierea grădiniței existente la normativele actuale privind siguranța micuților și a cadrelor didactice, dar și realizarea de economii la energia termică, precum și adaptarea construcției la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap. Pentru determinarea mărimii grădiniței s-a estimat că un număr de 15 copii vor avea nevoie de un program prelungit în următorii cinci ani, astfel fiind proiectată o clădire pentru o grupă combinată, având o suprafață construită desfășurata de circa 250 mp, doar cu parter.
În cel de-al doilea proiect din comuna Gheorghe Doja, din Satu Nou, este vorba despre construirea unei noi clădiri de infrastructură educațională preșcolară pentru Grădinița cu Program Normal. Pentru această unitate de învățământ s-a estimat un număr de 40 de copii și astfel s-a identificat necesitatea construirii unei clădiri în regimul de înălțime parter plus demisol, având o suprafață construită desfășurată de circa 390 mp.
Ce este important, este faptul că toate aceste structuri educative vor beneficia de dotări moderne, pentru a respecta cele mai noi standarde tehnice în domeniul serviciilor sociale aplicabile. Astfel, în fiecare grădiniță, sau creșă, se va achiziționa mobilier preșcolar nou și modern, inclusiv pentru programul prelungit, dar și pentru cabinetele medicale. Nu în ultimul rând, vor fi achiziționate echipamente IT&C, vesela necesară și echipamentele de gătit, iar în grădinițele din comună vor fi organizate programe de voluntariat, cu sprijinul persoanelor vârstnice, care vor deveni ”bunicii” din cadrul multor acțiuni interactive ale copiilor.
Alte detalii privind cele două proiecte se regăsesc în Fișele tehnice atașate prezentului material de presă.