Peste 14,3 milioane lei vor fi folosiți în cadrul proiectului care le va oferi condiții de studiu mult mai bune celor mai mult de 600 elevi și peste 60 de cadre didactice și personal auxiliar, care însuflețesc Colegiul Tehnic ”Maria Baiulescu”, din cel mai vechi cartier brașovean, lângă Bastionul Țesătorilor și la câțiva pași de Turnul Artelor. Primarul George Scripcaru și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat – în cadrul unei Conferințe de presă desfășurate la sediul Primăriei Brașov – contractul de finanțare pentru proiectul cu numele ”Reabilitare și modernizare Colegiul Tehnic Maria Baiulescu”. Evenimentul a avut loc în prezența Președintelui Consiliului Județean Brașov – Adrian Ioan Veștea și a Secretarului de Stat Mihail Veștea din cadrul MLPDA. Fondurile sunt alocate în cadrul Axei Prioritare 4 a Programului REGIO 2014-2020 – Obiectiv Specific 4.5 – care prevede investiții în proiectele destinate creșterii calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă.
Acest proiect prevede consolidarea, reabilitarea și modernizarea corpurilor de clădire A și B aparținând Colegiului Tehnic „Maria Baiulescu” și dotarea acestor spații cu echipamente și alte dotări necesare procesului de învățământ. În prezent, activitatea didactică în această instituție de învățământ se desfășoară în 2 schimburi, în schimbul întâi funcționând 15 clase de liceu zi și șase clase de învățământ profesional, iar în schimbul al doilea funcționează trei clase liceu seral și o clasă de învățământ postliceal, între orele 14.00 – 20.00. Unitatea educațională propriu-zisă a fost înființată în anul 1953, în clădirea de lângă Bastionul Țesătorilor, mărturie a preocupărilor de altă dată ale brașovenilor, vestiți meșteșugari și comercianți. Această construcție a fost edificată în anul 1770, în zona cea mai veche și cea mai încarcată de istorie medievală a Brașovului. Centrul școlar profesional de textile, pielărie și cauciuc, a fost înființat în 1953, prin furnizarea a trei școli: Școala profesională de Cauciuc patronată de Fabrica de Cauciuc „Fartec” Brașov, Școala Profesională de Tăbăcărie patronată de Fabrica „Timpuri Noi” Brașov și Școala Profesională Textilă patronată de Fabrica „Partizanul Roșu” Brașov. După un deceniu, corpul A al clădirii a fost supraetajat, iar după încă cinci decenii, în 2004, școala și-a schimbat numele în Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” Brașov.
”Semnarea acestui contract de finanțare reprezintă un frumos cadou de Crăciun pentru Brașov și, în primul rând, pentru elevii și profesorii de la acest colegiu tehnic, care vor avea, după finalizarea lucrărilor, cele mai bune condiții de învățare și predare. Pentru Municipalitate, una dintre direcțiile prioritare de dezvoltare ale orașului este educația. De aceea, investim foarte mult în ceea ce înseamnă infrastructura pentru învățământ. Nu poți să te aștepți ca un oraș să se dezvolte dacă unul dintre pilonii pe care se sprijină această dezvoltare, educația, nu are la dispoziție tot ceea ce este necesar. Colegiul Tehnic Maria Baiulescu este una dintre unitățile de învățământ care a înțeles că trebuie să existe o corelare între educația copiilor și piața muncii. Mă bucur că unul dintre primele proiect pe Axa Prioritară 4 a Programului Operațional Regional 2014-2020 în Regiunea Centru vizează această școală ”, a declarat domnul primar George Scripcaru.
Transformările suferite de orașul Brașov în ultimele decenii au avut consecințe majore pe piața muncii. Astfel, sectorul serviciilor a cunoscut o dezvoltare semnificativă, compensând declinul industrial și obligând sistemul de învățământ să se plieze pe cererea de pe piața muncii. Agenții economici din Brașov au manifestat interes față de crearea unor clase pentru industria ospitalității, cu atât mai mult cu cât în acest domeniu lipsește forța de muncă calificată. În prezent, Colegiul pregătește elevi în specializările: tehnician designer vestimentar, coafor stilist, tehnician în turism, tehnician în industria textilă, tehnician în industria pielăriei, ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație, bucătar, confecționer produse textile, precum și asistent manager unități hoteliere.
În cadrul proiectului se vor efectua lucrări de sistematizare verticală, lucrări de rezistență și de arhitectură, dar și schimbarea integrală a tuturor instalațiilor existente. Unitatea de învățământ reabilitată va continua să funcționeze ca unitate de învățământ tehnic și profesional în sistem dual, potrivit Legii Educației Naționale nr. 1/2011.
”Pentru a realiza cât mai repede această investiție, următorul pas constă în contractarea execuției lucrărilor propriu-zise. Acest proiect asigură modernizarea ofertei educaționale pentru mai mult de 600 de elevi, completând inițiativele administrației locale brașovene care derulează și alte proiecte importante pentru comunitate. În acest municipiu se atrag fonduri europene pe multe paliere socio-economice. Investițiile în educație și sănătate vor convinge populația că se folosesc bani europeni pentru creșterea calității vieții. La nivel regional, prin Axa Prioritară 10 susținem multe investiții de acest gen, de la grădinițe, la școli gimnaziale, de la licee și școli profesionale, la universități, în acest moment având deja contractate 35 de proiecte a căror valoare totală depășește 280 milioane lei,” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Detalii privind obiectivele proiectului și activitățile desfășurate se regăsesc în Fișa atașată prezentului material de presă.