Lansare apel de proiecte nefinalizate în cadrul PI 3.2

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a publicat varianta finală a Ghidului specific pentru apelul de proiecte POR/2018/3/3.2/2/7 REGIUNI/PROIECTE NEFINALIZATE din cadrul Axei Prioritare 3 „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de Investiții 3.2 – Mobilitate urbană a Programului Operațional Regional 2014-2020.

Proiectul nefinalizat reprezintă un proiect care poate conține mai multe elemente fizice sau componente sau articole sau activități şi care la data depunerii cererii de finanţare nu are finalizat integral cel puțin unul dintre acestea. În acest caz, minimum un contract de execuție de lucrări sau un acord-cadru/ contract de furnizare, după caz, trebuie să fie semnat şi să fie în perioada de valabilitate la data depunerii cererii de finanţare, pentru cel puțin un element fizic/ o componentă/ un articol/ o activitate eligibilă din cererea de finanţare. În situația în care contractul de lucrări anexat presupune proiectare şi execuție, la data depunerii cererii de finanţare trebuie să se depună inclusiv (minimum) proiectul tehnic recepționat, în caz contrar proiectul va fi respins de la finanţare.

În cadrul apelului de proiecte vor fi finanțate investiţii pentru îmbunătățirii transportului public urban de călători – achiziționarea de mijloace de transport utilizate pentru prestarea serviciului de transport public de călători și investiții în infrastructura utilizată pentru prestarea serviciului de transport public de călători, investiții destinate transportului electric și nemotorizat, cât și alte investiții destinate reducerii emisiilor de CO2 în zona urbană.

Solicitanți eligibili sunt Unitățile administrativ-teritoriale orașe/ municipii, cu excepția celor 39 de municipii reședință de județ eligibile în cadrul Axei prioritare 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” și a orașelor și municipiului Tulcea din zona ITI Delta Dunării, parteneriatele dintre UAT orașe/ municipii eligibile în cadrul acestui apel, cât și parteneriatele dintre UAT orașe/ municipii eligibile în cadrul acestui apel (una sau mai multe) cu UAT comuna din zona funcțională a acestor orașe/ municipii și care îndeplinesc condiția cu privire la vecinătatea teritorială față de aceste orașe/ municipii eligibile și/ sau cu UAT județ (în care orașele /municipiile/ comunele partenere sunt situate). Pentru sistemele de transport public cu troleibuzul, doar UAT municipii şi parteneriatele formate cu UAT municipii sunt solicitanți eligibili.

Cererile de finanțare pot fi depuse în perioada 03.09.2018, ora 12.00 – 15.10.2018, ora 12.00, prin intermediul aplicației electronice MySMIS. Valoarea minimă eligibilă a unei cereri de finanțare este de 500.000 euro, iar valoarea maximă eligibilă este de 5 milioane euro pentru orașele/ municipiile cu o populație mai mică  sau egală cu 20.000  de locuitori, respectiv 10 milioane euro pentru orașele/ municipiile cu o populație de peste 20.000 de locuitori.

Alocarea financiară la nivelul celor 7 Regiuni este de 57,67 mil euro (FEDR + buget de stat). Apelul este la nivel național, iar principiul „primul venit, primul servit” se ia în considerare la nivelul tuturor celor 7 regiuni de dezvoltare, în funcție de data, ora, minutul, secunda, după caz, de depunere a cererilor de finanţare în MySMIS.