La Rosia Montana, in judetul Alba
Reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru au participat la sfarsitul saptamanii trecute la intalnirea de lucru pentru lansarea Unitatii locale de sprijin si asistenta tehnica pentru dezvoltarea integrata a zonelor cu mare risc social identificate la nivel national. Cu mai putin de doua luni in urma a fost demarata, la nivelul Cancelariei Primului Ministru, constituirea Unitatii Guvernamentale de Asistenta Tehnica (UGAT) pentru rezolvarea problemelor social-economice din zonele mai sarace din tara, fiind selectate trei zone pilot, respectiv Rosia Montana si arealul inconjurator din Muntii Apuseni, Valea Jiului, precum si zonele mai sarace si comunitatile marginalizate din Moldova (intre Vaslui si Iasi). Rolul ADR Centru este de a sprijini imbunatatirea si stabilizarea mediului economic al comunitatilor mic urbane si rurale din regiunea Muntilor Apuseni, cu experti si informatii specifice care conlucreaza cu noua Unitate locala creata in cadrul Prefecturii judetului Alba.
Problemele comune ale zonelor mai sarace mentionate: foste localitati monoindustriale, cu somaj ridicat, depopulare si imbatranire a cetatenilor, au generat o abordare comuna. Cancelaria Premierului, impreuna cu Ministerele Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, al Fondurilor Europene si al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a demarat implementarea unei strategii de dezvoltare integrata pentru aceste zone. Astfel, a fost creata la nivel central UGAT care va avea rolul de a coordona interinstitutional, direct in subordinea premierului, identificarea si rezolvarea problemelor pentru pregatirea de proiecte strategice zonale, finantate din diverse surse, in principal din fonduri europene, dar si din alte surse.
Vineri, la Alba Iulia, premierul Dacian Ciolos si viceprim-ministrul Vasile Dancu (ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice), impreuna cu Ionel Danca, consilier de stat al Premierului, au coordonat intalnirea de lucru cu decidentii locali din Consiliul Judetean Alba, Prefectura Judetului Alba, precum si cu reprezentantii institutiilor care deruleaza fonduri europene, alaturi de primarii localitatilor din zona Muntilor Apuseni. In cadrul reuniunii a fost prezentat modul in care Guvernul Romaniei urmareste sa solutioneze criza din zonele cele mai sarace din tara, printr-o abordare integrata.
Concret, Unitatea Guvernamentala de Asistenta Tehnica functioneaza la nivelul Cancelariei Primului Ministru si are birouri locale in judete, respectiv la nivelul Institutiei Prefectului, cu rol catalizator al tuturor institutiilor care pot oferi informatii sau pot furniza experti care sa asiste potentialii beneficiari sa se documenteze in vederea pregatirii proiectelor. In judetul Alba, Prefectura a si deschis un birou local in localitatea Rosia Montana si sunt deja nominalizate doua persoane din cadrul institutiei pentru a activa in cadrul acestei structuri locale. Rolul acestei structuri este de a sprijini potentialii beneficiari de finantare pentru identificarea si pregatirea proiecte finantabile din fonduri europene, prin colaborare si in directa legatura cu proiectele similare din intreaga zona. Practic, la nivel local vor fi centralizate toate nevoile locale de dezvoltare si va fi elaborat, in cel mai scurt timp, un portofoliu de proiecte. Totodata, unitatea locala va identifica si potentialele probleme si le va verifica pe teren, urmand sa transmita situatia reala catre Cancelaria premierului, in vederea rezolvarii cat mai eficiente a fiecarei situatii in parte.
Premierul si echipa sa de conducere de la nivel guvernamental au subliniat ca, la nivelul Regiunii Centru, activitatea ADR Centru a dus la performante foarte bune in absorbtia de fonduri nerambursabile, alaturi de activitatea tuturor celorlalte institutii cu atributii in acest sens. Tinand cont de aceste rezultate bune din anii anteriori, se preconizeaza ca in Programele de finantare existente sa existe o anumita alocare bugetara specifica, disponibila doar zonei respective, prin eventuale call-uri distincte de proiecte. Pentru ca potentialii beneficiari de finantare sa poata sa-si pregateasca eficient cererile de finantare, Unitatea Guvernamentala de Asistenta Tehnica va coordona cele trei centre locale de consultanta, in care vor activa specialisti locali, cu experienta in pregatirea de proiecte finantate din fonduri europene. Acestora le va fi sprijin direct din partea institutiilor care deruleaza fonduri europene, pentru a simplifica legatura cu Autoritatile de Management competente pentru diferitele programe de finantare europene. In acest fel se preconizeaza ca se va scurta modul de obtinere a informatiilor si se vor rezolva mai repede situatiile neclare. Practic, prin aceste centre de consultanta, potentialii beneficiari de fonduri vor putea fi mai repede si mai clar informati, direct din surse guvernamentale, despre modul cum se pot interpreta anumite cerinte din ghidurile de finantare. Unitatea Guvernamentala nou creata nu se va substitui celor care pregatesc proiectele, dar va facilita pregatirea acelor cereri de finantare care aduc cele mai mari beneficii zonei vizate.
”Este o mare nevoie de a se corela necesarul de finantare a dezvoltarii, cu resursele disponibile si cu cerintele formale din apelurile de proiecte. ADR Centru a fost implicata, de-a lungul timpului, in derularea mai multor programe pentru dezvoltarea Muntilor Apuseni, la nivelul Regiunii Centru si suntem pregatiti sa sprijinim cat mai bine aceasta Unitate Guvernamentala, pentru dezvoltarea economica a zonei Muntilor Apuseni. ADR Centru a fost Unitate de Implementare a proiectului de Dezvoltare Rurala a Muntilor Apuseni si a avut rolul de Organism Intermediar pentru atragerea si implementarea proiectelor finantate prin Instrumentele Structurale in perioada 2007-2013. Pe aceste considerente, apreciem ca putem oferi informatii si expertiza concreta comunitatilor mic urbane si rurale din regiunea Muntilor Apuseni, ca sa pregateasca proiecte integrate, in derularea carora se poate implica si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Alba Iulia, 7.11.2016