Două decenii de dezvoltare în Regiunea Centru

Joi, 15 noiembrie 2019, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru va organiza la Hotel Allegria din Alba Iulia, începând cu ora 11.00, o amplă conferință regională ce va ilustra ”Două decenii de dezvoltare în Regiunea Centru prin Programul Operațional Regional: trecut – prezent – viitor!”. Invitați să participe la acest eveniment sunt oamenii care, din 1998 și până în prezent, au luat parte la primele întâlniri regionale, au scris și implementat proiecte europene, au susținut dezvoltarea județelor, crearea de locuri de muncă și au informat cetățenii. La acest moment aniversar ADR Centru organizează acest eveniment pentru a aprecia efortul depus de cei ce au contribuit la evoluția celor șase județe ale Regiunii Centru, eveniment care subliniază rezultatele obținute de reprezentanții autorităților publice locale, de ieri și de azi.

În urmă cu  douăzeci de ani, în noiembrie 1998 a fost înființată Agenția pentru Dezvoltare Regională ”Centru”, pentru a coordona procesul de dezvoltare regională în Regiunea 7 ”Centru”.  Împlinindu-se două decenii de gestionare a fondurilor europene și de dezvoltare a șase județe – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – 15 noiembrie 2018 reprezintă un moment de bilanț, de retrospectivă și de analiză. După cum spun reprezentanții administrației publice din regiune ”fără bani europeni, județele erau ca acum 25 de ani”. Prin întreaga sa activitate, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a colaborat cu reprezentanții administrației publice locale și cu mediul privat din cele șase județe, la cea mai eficientă soluție privind de dezvoltare regională, în parametrii îngăduiți de condițiile și procedurile de derulare ale fondurilor europene. Pe parcursul Conferinței se vor prezenta rezultatele obținute încă din perioada de pre-aderare și apoi din anii 2007-2013, în colaborare cu oamenii care au susținut dezvoltarea și s-au implicat în pregătirea de proiecte europene, edificând în acești 20 de ani, o Regiune care reprezintă un motiv de mândrie la nivel național și european, prin rezultatele atinse, prin responsabilitate și devotament civic. Principalele teme abordate pe parcursul conferinței vor aduce în discuție conceptul dezvoltării regionale în context european, exemple de bune practici privind sprijinul de care a beneficiat România după aderarea la Uniunea Europeană, dezvoltarea regională și provocările perioadei 2021-2027. Prezentarea unui scurt material video ce surprinde schimbările din orașele regiunii, datorate proiectelor, dar și o expoziție foto și o vizită la proiecte sunt alte câteva puncte de pe agenda conferinței, pentru a ilustra practic ceea ce s-a realizat prin muncă în acești ani.

Ultimii ani parcurși în procesul de dezvoltare regională și rezultatele obținute la nivel local reprezintă cel mai bun motiv pentru a aduce în centrul atenției publice rezultatele obținute la nivel regional și european. Considerăm că noi, alături de toți reprezentanții instituțiilor publice și ai societății civile, am depus eforturi și am reușit să contribuim la dezvoltarea durabilă și echitabilă a Regiunii Centru, în folosul locuitorilor ei. În acești ani s-a dezvoltat întreaga regiune, s-a îmbunătățit calitatea vieții și avem un standard de normalitate europeană. A crescut calitativ rolul societății civile, a crescut speranța de viață a populației, dar și numărul absolvenților de facultate. Acum programatorii au luat locul bancherilor în topul celor mai bine plătiți salariați, avem spitale private noi, avem drumuri și autostrăzi. Sunt mai multe aspecte care înclină indiscutabil balanța în sens pozitiv, în special la nivelul regiunilor de dezvoltare care, în urmă cu douăzeci de ani, nici nu existau”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

În aceste două decenii, competitivitatea Regiunii Centru – a județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – s-a dezvoltat foarte mult. Peste 1,5 miliarde euro, au fost atrase în Regiunea Centru în acești 20 de ani, prin toate proiectele derulate și finanțate. Sunt peste 700 de kilometri de drumuri județene și străzi urbane reabilitate prin fonduri europene, infrastructura rutieră locală și regională o depășește calitativ pe cea de clasificare națională, iar legătura Regiunii Centru cu regiunile europene este tot mai bună, fie pe calea ferată, aeriană și pe sistemul rutier. S-au investit sute de milioane de euro în școli, ambulatorii și spitale și drept urmare peste 25.000 de elevi și profesori au condiții educaționale mai bune și mii de pacienți au posibilitatea de a beneficia de un tratament medical corespunzător. Dezvoltarea firmelor private a fost, de asemenea, susținută și peste 305.000 de oameni și-au păstrat locurile de muncă datorită acestor fonduri, iar alți peste 7.000 s-au angajat în cele peste 1200 de firme sprijinite cu fonduri nerambursabile. Nu în ultimul rând, prin sumele atrase în infrastructura de transport și în cea din domeniul turismului, peste 50 de obiective din întreaga regiune sunt puncte de atracție turistică, decor de vis pentru imaginile evenimentelor personale, atrăgând an de an tot mai mulți oameni. Sistemul de intervenție în situații de urgență din fiecare județ a fost modernizat cu echipamente de ultimă generație prin fondurile derulate din POR, iar orașele și municipiile reședință de județ au deja o imagine modernă datorită milioanelor de euro investite în străzi, parcuri, fațade reabilitate termic, sistem de transport public, autobuze și camere de supraveghere noi și  funcționale.

De-a lungul celor 20 de ani, cu sprijinul reprezentanților administrației publice locale, al societății civile și utilizând în principal resurse publice europene, dezvoltarea Regiunii Centru s-a înscris pe un trend crescător și vizibil, având constant la bază principiul parteneriatului și colaborării. ADR Centru cooperează nemijlocit cu autoritățile publice locale din cele șase județe ale regiunii, cu societatea civilă și cu mediul de afaceri, pentru a răspunde solicitărilor de informații, de programe, de resurse financiare. Realizarea planificării strategice, accesarea de fonduri nerambursabile, precum și furnizarea informațiilor generale legate de politicile UE, politicile de dezvoltare regională, reprezintă chintesența activității Agenției. În plus,  prin colaborarea cu mai multe regiuni europene, demarate în urmă cu mai mult de un deceniu, vom reuși să realizăm și mai mult în anii ce vor urma, atât din punct de vedere al relațiilor instituționale, al cooperării economice, cât și în alte domenii ale societății.