Investitii in valoare totala de 10 milioane euro pentru dotari in sanatate

In cursul acestei luni au fost semnate pentru finantare, din resurse financiare europene, proiectele prin care 9 unitati spitalicesti din judetul Mures beneficiaza de posibilitatea de a-si achizitiona dotari si echipamente medicale, prin Programul Operational Regional 2014-2020. Este vorba de proiectele coordonate de Ministerul Sanatatii si denumite ”Imbunatatirea accesului populatiei din judetul Mures la servicii medicale de urgenta” – Cod SMIS 125333 si ”Asigurarea accesului la servicii de sanatate in regim ambulatoriu pentru populatia judetului Mures” – Cod SMIS 125334, proiecte a caror valoare totala cumulata este de peste 46 milioane lei, din care 98% vor fi fonduri nerambursabile.

Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in infrastructura sanitara si sociala care contribuie la dezvoltarea la nivel national, regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala prin imbunatatirea accesului la serviciile  sociale, culturale si de recreere, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de comunitati. Prin aceste doua proiecte se finanteaza cresterea accesibilitatii serviciilor de sanatate, comunitare si a celor de nivel secundar. Pana la sfarsitul lunii octombrie 2019, cand se va finaliza proiectul, la cele 9 spitale se vor realiza dotari cu echipamente moderne pentru ambulatoriile de specialitate, pentru unitatile de primiri urgente (sau compartimentele de primiri urgente), precum si pentru sectiile suport care deservesc UPU inclusiv cu echipamente pentru terapie intensiva. Obiectivul general al acestor cereri de finantare – depuse in cadrul apelului de proiecte nefinalizate derulate de Ministerul Sanatatii in parteneriat cu unitatile medicale si cu administratia publica judeteana – prevede dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investitii in dotari necesare infrastructurii medicale, pentru a contribui la dezvoltarea operationalitatii la nivel regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate publica si imbunatatind accesul la serviciile medicale de calitate. In cinci dintre aceste unitati medicale din judetul Mures fondurile europene asigura atat investitiile pentru dotarea UPU si a sectiilor asociate, cat si a ambulatoriilor medicale.

Prin proiectul ”Imbunatatirea accesului populatiei din judetul Mures la servicii medicale de urgenta” se urmareste modernizarea si tehnologizarea la nivel european al sectiilor sau compartimentelor de primiri urgente, care utilizeaza aparatura uzata fizic si moral, la  Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Spitalul Municipal Sighisoara, Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoara” Reghin, Spitalul Municipal ”Dr. Gheorghe Marinescu” Tarnaveni si Spitalul Orasenesc Ludus ”Dr. Valer Russu”.  Se vor realiza achizitii de echipamente noi, ce aduc atat o crestere calitativa a serviciilor oferite, cat si o crestere cantitativa a numarului de persoane beneficiare de servicii medicale. Valoarea totala a proiectului este de 25.389.072,81 lei (peste 5,45 milioane euro), din care 24.881.291,36 lei (peste 5,34 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.

Prin proiectul ”Asigurarea accesului la servicii de sanatate in regim ambulatoriu pentru populatia judetului Mures” se intentioneaza modernizarea si tehnologizarea la nivel european al sectiilor care ofera servicii medicale comunitare si ambulatorii, prin reabilitarea, modernizarea si dotarea infrastructurii ambulatoriilor, inclusiv cu echipamente si dispozitive medicale destinate sectiilor suport care deservesc ambulatoriile. In acest proiect, Ministerul Sanatatii, in calitate de lider de proiect are 9 parteneri, respectiv Spitalul Clinic Judetean Mures, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Institutul de urgenta pentru boli cardiovasculare si transplant Targu Mures, Spitalul Municipal Sighisoara, Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoara” Reghin, Spitalul Municipal ”Dr. Gheorghe Marinescu” Tarnaveni, Spitalul Sovata–Niraj, Spitalul orasenesc Sangeorgiu de Padure si Spitalul orasenesc Ludus ”Dr. Valer Russu”. Valoarea totala a proiectului este de 20.618.875,31 lei (peste 4,4 milioane euro), din care 20.206.497,80 lei (peste 4,33 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.

 

Alba Iulia, 17.12.2018