Al treilea proiect de eficientizare energetica a locuintelor la Gheorgheni

In municipiul Gheorgheni peste 5000 de oameni vor beneficia de locuinte mai bine protejate la vicisitudinile vremii si vor plati mult mai putin pentru costurile curente de intretinere, ca urmare a reabilitarii termice a inca unui lot de blocuri din oras. Cel de-al treilea proiect finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020 pentru eficientizarea energetica a locuintelor din aceasta urbe, aflata intr-una dintre cele mai friguroase zone din Romania, a fost semnat la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia, de catre domnul primar Nagy Zoltán, precum si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. Este vorba de cererea de finantare pentru „Reabilitarea termica a unor blocuri de locuit din Municipiul Gheorgheni – LOT 3″, care include noua cladiri si obtine o alocare financiara nerambursabila de peste 800.000 euro prin Prioritatea de Investitii 3.1.A ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor de locuit. Valoarea totala a proiectului este de peste 6,6 milioane lei, ceea ce inseamna ca in acest municipiu se vor investi in total peste 35 milioane lei, pentru imbunatatirea conditiilor de locuit a mai mult de 1000 de familii.

Apelul de finantare a proiectelor de reabilitare termica din Regiunea Centru a fost deschis initial in anul 2016 si, dupa flexibilizarea regulilor de accesare a fondurilor a fost redeschis in anul 2017. La nivel regional avem semnate 15 proiecte, a caror valoare totala este de circa 110 milioane lei, iar dintre aceste proiecte, noua sunt din judetul Harghita. Aici, in aceasta zona a tarii, exista foarte mare interes in utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit. Este important faptul ca si proprietarii de apartamente se implica in finantarea lucrarilor, fapt care dovedeste ca publicul larg din orase a inteles necesitatea reabilitarilor la acoperisuri, poduri, balcoane, pe langa anveloparea propriu-zisa a peretilor si geamurilor cladirii. Eficientizarea energetica este o prioritate europeana, indiferent ca ne referim la sectorul public sau la cel locativ si este de apreciat efortul depus de administratia publica locala pentru a pregati astfel de cereri de finantare pentru a atrage fonduri europene care duc direct la cresterea calitatii vietii cetatenilor”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Proiectul prevede realizarea lucrarilor de reabilitare termica la cinci blocuri din Cartierul Revolutiei (la cladirile B, F, G, I-40 si nr.9), la doua blocuri de locuinte de pe strada Bucin (nr. 3 si 12), precum si la cate un bloc de pe Bd. Lacul Rosu (nr. 5B) si Florilor (nr. 19). In total este vorba de 328 de familii, respectiv peste 1.300 de cetateni. Cresterea performantei energetice la aceste blocuri de locuinte din municipiul Gheorgheni se va asigura prin realizarea unor lucrari care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru incalzirea apartamentelor, asigurarea si mentinerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de caldura catre mediul exterior, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatii. Practic, pe langa termoizolarea partii opace a acestor zece blocuri (pereti, acoperisuri/terase si zona hidroizolatiilor de la fundatii), se va schimba tamplaria veche cu tamplarie termoizolanta, performanta energetic si se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar si inlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie.

”In decurs de maxim doi ani, sute de familii din toate aceste blocuri vor beneficia de rezultatele proiectelor pregatite de noi. Vor vedea ca li se vor imbunatati conditiile de locuit si le va crestere confortul termic in apartamente. Astfel, reducerea consumului de energie va duce la reducerea sumelor achitate pentru energia termica. Cele trei proiecte sunt gandite in asa fel incat necesarul de caldura sa se reduca in medie cu 70% fata de nivelul actual, scazand consumul de combustibil si emisiile poluante. Astfel toata populatia municipiului, adica mai mult de 20.000 oameni, vor beneficia de aer mai curat. In plus, un lucru important este ca proiectul va determina si reducerea subventiei acordate de municipalitate pentru pretul agentului termic, sumele economisite urmand a fi folosite pentru investitii in municipiu. Atragem in oras importante fonduri europene, deoarece, pe langa aceste trei cereri de finantare pentru reabilitarea blocurilor, mai avem semnate proiecte pentru reabilitarea termica a cladirii Colegiului tehnic Batthyany Ignac, a Casei de Cultura, dar si pentru modernizarea Muzeului Tarisznyas Marton si pentru realizarea unui parc in str. Constructorilor”, a declarat domnul primar Nagy Zoltán din Gheorgheni, dupa semnarea de azi a contractului de finantare prin programul REGIO 2014-2020.

Bugetul acestui proiect prevede o suma totala  de 6,663,118.29 lei, pentru realizarea tuturor lucrarilor, pana in data de 31 iunie 2021. Din aceasta suma, o parte sunt cheltuieli eligibile, respectiv care pot fi decontate din resurse publice si o alta parte sunt cheltuieli neeligibile, pentru activitati conexe si diferite avize. Din suma totala a cheltuielilor eligibile, 60% sunt sume nerambursabile alocate de catre Autoritatea de Management a POR din fonduri europene, respectiv 3.771.504,61 lei (circa 824.480 euro), restul reprezentand contributia locatarilor si a municipalitatii.