În comuna Stremț, județul Alba
Cu aproape 700.000 euro fonduri nerambursabile, administrația publică locală din comuna Stremț va derula două proiecte de modernizare a școlilor gimnaziale. Primul dintre aceste contracte a fost semnat la începutul primăverii, pentru modernizarea școlii din reședința comunei, iar acum, primarul Traian Ștefan Popa și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare școala gimnazială “Vasile Bologa” în satul Geoagiu de Sus, comuna Stremț, județul Alba”. Ambele proiecte obțin fonduri nerambursabile prin Axa Prioritară 10, Obiectiv Specific 10.1 ce prevede investiții în proiectele ce vizează creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii şi învățământului obligatoriu. Valoarea totală a ambelor cereri de finanțare este de peste 3,2 milioane lei, proiectul semnat acum, la jumătatea verii, beneficiind de o alocare nerambursabilă de peste 180.000 euro.
Cu o comunitate medie pentru zonele rurale românești, de peste 2400 locuitori, comuna Stremț, învecinată cu orașele Teiuș și Aiud, investește pentru îmbunătățirea calității învățământului local, demonstrând acest fapt prin proiectele semnate pentru modernizarea școlilor generale. La școala cu clasele I-VIII din centrul comunei – satul Stremț – învață aproape 180 de copii, iar la școala ”Vasile Bologa” din Geoagiu de Sus, pentru care a fost semnat acum contractul de finanțare, sunt 110 elevi. Proiectul de modernizare a școlii din satul Geoagiu de Sus își propune reconstrucția clădirii acestei unități de învățământ, prin ample lucrări a căror valoare totală este de 878.982,05 lei, din care s-a obținut o sumă nerambursabilă de 852.300,00 lei, respectiv 97,79% din valoarea eligibilă a proiectului (peste 183.000 euro).
”Prin proiectul semnat azi, administrația comunei Stremț arată preocuparea față de îmbunătățirea sistemului de învățământ, dorind să eficientizeze atât infrastructura pusă la dispoziția copiilor și cadrelor didactice, cât si cheltuielile alocate în acest sens. După realizarea lucrărilor de modernizare și dotare a școlii, dar și după finalizarea proiectului de la școala din centrul de comună, întreaga comunitate locală va beneficia de două unități de învățământ moderne, pentru circa 300 de elevi, unde atât aceștia, cât și cadrele didactice, vor putea desfășura activități didactice în condiții optime. În această situație, fondurile publice locale vor putea fi utilizate pentru servicii cu necesitate mai mare,” a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.
Până în 31 mai 2022 – în timp ce proiectul de la școala generală din Stremț va fi gata la sfârșitul lunii noiembrie 2021 – se va îmbunătăți infrastructura educațională, pentru oferirea unor condiții de studiu decente la școala cu clasele I-VIII din Geoagiu de Sus. Concret, se vor reabilita pereții interiori, exteriori și tavanele, prin refacerea tencuielilor, montarea termosistemului exterior, zugrăveli și finisaje aferente. Pardoselile din sălile de clasă vor fi realizate din parchet laminat, iar la sala de sport se prevede un parchet rezistent la trafic intens și la desfășurarea activităților sportive. În prezent, tâmplăria exterioară este recondiționată, fiind compusă din tâmplărie PVC cu geam termopan, iar prin proiect tâmplăria interioară va fi înlocuită cu tâmplărie PVC. Se vor reface integral instalațiile electrice, sanitare și de încălzire, fiind schimbată centrala termică și caloriferele, acestea din urmă fiind dotate și cu termostate. Un aspect important este că instalațiile sanitare vor fi incluse în corpul de clădire principal, unde sunt și sălile de clasă, în așa fel încât elevii să nu mai iasă în afara clădirii principale. Vor fi reamenajate acoperișurile, iar sistemul de scurgere a apelor se va înlocui integral. La exterior, în curte, se va reface integral împrejmuirea terenului aparținând școlii, vor fi realizate alei pietonale în zonele tranzitate de elevi, în așa fel încât să poată fi păstrată curățenia atât în școală cât și în curtea școlii, iar pentru a oferi o ambianță cât mai plăcută, se vor reamenaja spațiile verzi, cu flori, arbori ornamentali și gazon.
”Prin aceste două proiecte – cel semnat în luna martie pentru școala din centrul comunei și acesta de acum, pentru școala din Geoagiu de Sus – vrem să răspundem la necesitățile actuale ale societății. Este pentru prima dată când accesăm fonduri REGIO, dar asta nu înseamnă că în Stremț nu am avut proiecte de investiții. În comună avem căi de acces asfaltate, avem utilități moderne – apă, canal, alimentare cu gaz – deci trebuie să ne preocupe și viitorul copiilor. Știm că tendințele demografice sunt negative, de aceea vrem să realizăm o infrastructură corespunzătoare ciclului educațional. Primăria Stremț și-a asumat, prin strategia locală, atingerea acestui obiectiv, realizând prin aceste două investiții îmbunătățirea calității și atractivității educației, precum și creșterea gradului de participare a elevilor la învățământul primar și gimnazial”, a declarat după semnarea contractului de finanțare domnul Traian Ștefan Popa, primarul comunei Stremț.