Un nou proiect REGIO va asigura modernizarea ambulatoriului spitalului orășenesc

În cel mai mic oraș din județul Mureș, la Sângeorgiu de Pădure

După un an de la semnarea contractului de finanțare pentru transformarea unui teren degradat în suprafață de peste 16.500 mp și crearea unei zone publice de agrement și recreere, edilii din Sângeorgiu de Pădure – județul Mureș, vor începe proiectul Modernizarea și extinderea ambulatoriului din cadrul Spitalului Orășenesc Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș, în valoare totală de peste 7 milioane lei, finanțat prin Axa Prioritară 8 a Programului Operațional Regional 2014-2020. Prin această nouă inițiativă se vor investi fonduri europene în vederea creșterea calității serviciilor medicale și pentru îmbunătățirea accesului persoanelor sărace la serviciile de îngrijire medicală primară. Contractul de finanțare a fost semnat azi la sediul ADR Centru din Alba Iulia de către primarul din Sângeorgiu de Pădure, domnul Attila Zoltán Csibi, și directorul general ADR Centru, domnul Simion Crețu.

 Proiectul urmărește modernizarea și dotarea corpului de clădire ambulatoriu, creșterea calității serviciilor oferite în cadrul secțiilor ambulatoriului, dar și creșterea gradului de accesibilitate în spațiile aferente ambulatoriului. Aceste elemente sunt în acord cu prevederile Ghidului de finanțare pentru Prioritatea de Investiții 8.1 din cadrul POR 2014-2020, care prevede dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, pentru reducerea inegalităților în privința stării de sănătate a cetățenilor și promovează incluziunea socială, prin îmbunătățirea accesului la serviciile  sociale și de sănătate publică. Fondurile europene sprijină astfel creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate.

Orașul Sângeorgiu de Pădure, cu o istorie deosebită, situat pe cursul mijlociu al Târnavei Mici, are acum puțin peste 5000 de locuitori, dar în zona adiacentă sunt peste 30.000 locuitori, marea majoritate de vârsta a III-a, care nu dispun de resurse pentru a apela la servicii medicale din marile centre urbane. Mulți cetățeni erau nevoiți să se deplaseze la Tîrgu Mureș, chiar și pentru cele mai banale servicii medicale.

Prin acest proiect ne propunem să schimbăm aspectul, funcțiunile și dotările clădirii de pe strada Livezilor, nr 6. Trebuie să oferim locuitorilor o unitate medicală modernă, reabilitată. Această modernizare, va ridica la standarde europene spațiile ambulatoriului și vor rezulta posibilități crescute de igienizare și sterilizare în activitatea sanitară. Astfel, vom ține sub control bolile transmisibile, într-un spațiu cu frecvență ridicată a accesului public, pentru a reduce potențialele focare de răspândire de germeni. În toamna anului 2022, locuitorii din Sângeorgiu și cele șapte comune limitrofe orașului vor beneficia de condiții decente, europene, pentru efectuarea actului medical”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Attila Zoltán Csibi, Primarul orașului Sângeorgiu de Pădure.

Cererea de finanțare pentru proiectul Modernizarea și extinderea ambulatoriului din cadrul Spitalului Orășenesc Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș are o valoare totală de 7.041.094,98 lei, din care circa 6,9 milioane lei – respectiv 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului, peste 1,48 milioane euro – sunt fonduri nerambursabile. Data limită pentru finalizarea proiectului este prevăzută a fi 30 septembrie 2022.

În esență, proiectul prevede lucrări de intervenții la structura existentă și refacerea acoperișului. Prin modernizare se vor reorganiza spațiile existente la parterul clădirii, prin lucrări de recompartimentare, în vederea asigurării unor circuite funcționale optime, cu respectarea normelor actuale. Dotările prevăzute se referă la patru cabinete de specialitate: Medicină internă, Pediatrie, Chirurgie generală, Obstetrică – ginecologie. Este vorba de achiziționarea de echipamente de ultimă generație, în vederea desfășurării în cele mai bune condiții a activității medicale.

”Unitățile medicale din județul Mureș beneficiază, prin contractele semnate, de investiții pentru extinderi și modernizări de clădiri, dar și pentru eficientizare energetică sau achiziția de echipamente moderne. Realizările sunt posibile datorită accesării de către reprezentanții administrației publice locale a mai multor scheme de finanțare din fonduri europene REGIO pentru reabilitarea infrastructurii de sănătate. Aș dori să subliniez că edilii din Sângeorgiu de Pădure sunt preocupați de dezvoltarea comunității locale. Nu este ușor pentru o localitate cu buget destul de redus să acceseze fonduri europene, dar acest domeniu al sănătății este foarte important. Până la urmă, miile de oameni, locuitorii întregii zone deservite de acest ambulatoriu, vor ști că administrația locală face eforturi pentru rezolvarea problemelor comunității, utilizând resurse europene, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.