Fosta Școală generală nr 16 din Tîrgu Mureș și-a deschis porțile la 1 septembrie 1969, având 19 săli de clasă și 2 laboratoare și două secții de predare, în română și maghiară, cărora li s-a adăugat, după câțiva ani și secția germană. În anul 2005 și-a schimbat numele în Școala Gimnazială ”Friedrich Schiller”, iar târgumureșenii o cunosc ca fiind ”Școala germană”, fiind și singura din municipiu în care se predă în trei limbi materne, iar aici sunt înscriși peste 750 de elevi. Datorită acestui număr mare de copii care frecventează cursurile acestei școli, edilii au decis să depună o cerere de finanțare în cadrul Programului REGIO pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale din Târgu Mureș, prin reabilitarea, consolidarea și extinderea unității de învățământ. Având valoarea totală de aproape 12,5 milioane lei, proiectul se numește ”Reabilitare, consolidare și mansardare Școala Gimnazială „Friedrich Schiller” din Municipiul Târgu Mureș”.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru coordonează la nivel regional Programul Operațional Regional 2014-2020 care, în cadrul Axei Prioritare 10, susține investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. Proiectul de la Târgu Mureș răspunde necesității de asigurare a unui grad crescut de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Investiția obiect al cererii de finanțare propune reabilitarea, consolidarea și mansardarea clădirii Școlii ”Friedrich Schiller”, precum și amenajarea exterioară a unui teren de mini-fotbal. De asemenea, se impune adaptarea clădirii pentru persoanele cu dizabilități și realizarea unor compartimentări, respective schimbarea unor funcțiuni ale unor încăperi pentru respectarea normelor și normativelor de igienă și de securitate la incendiu din unitățile de învățământ.
”Acest proiect completează inițiativele administrației locale târgumureșene, care implementează în total 12 proiecte REGIO, în valoare totală de peste 67 milioane euro. Un mare accent se pune pe mobilitatea urbană, dar edilii investesc și în domeniul educației, prin reabilitarea termică a mai multor unități locative sau clădiri publice, între care și școli. Acest proiect este important pentru comunitatea locală, deoarece transmite localnicilor preocuparea susținută pentru creșterea calității învățământului și, mai ales, pentru crearea celor mai bune condiții pentru elevi, în special în cazul unei școli cum este Școala ”Schiller”. La nivel regional avem contractate sau în curs de contractare 104 proiecte pe domeniul educațional, a căror valoare totală cumulată este de aproape 150 milioane euro, mii de elevi urmând să beneficieze în maxim trei ani de beneficiile acestor investiții”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Prin proiect se vor executa lucrări de consolidare a clădirii, iar pentru creșterea performanței energetice și reducerea costurilor energetice, precum și pentru menținerea climatului termic interior, se vor realiza lucrări de reabilitare integrală a placărilor, fiind aplicat un nou sistem termic pe fațade și planșee. Pentru adaptarea clădirii la numărul de elevi existent, se va extinde clădirea pe verticală, prin prelungirea caselor de scară și realizarea unei mansarde, în care se vor amenaja săli de clasă și laboratoare moderne, dotate cu mobilier și aparatura corespunzătoare. Din punct de vedere arhitectural, mansarda va avea o învelitoare din tablă și lucarne, pentru a asigura un iluminat natural corespunzător în sălile de clasă. Se vor amenaja trotuarele de gardă, aleile pietonale și spațiile verzi din incintă.
Pentru a fi definitivat până în 30 aprilie 2023, edilii au estimat că resursele financiare necesare proiectului ”Reabilitare, consolidare și mansardare Școala Gimnazială „Friedrich Schiller” din Municipiul Târgu Mureș” sunt în valoare de 12.496.170,82 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă 98% din cheltuielile eligibile, fiind în valoare de 12.165.739,04 lei, respectiv 2,6 milioane euro, diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.