O nouă școala generală din Sibiu se va extinde, construindu-se un corp nou, cu parter și trei etaje, în cadrul proiectului ”Extindere corp școală și sală de sport la Școala Gimnazială Regele Ferdinand”, finanțat cu fonduri europene REGIO, gestionate de ADR Centru. În acest corp se vor amenaja cinci săli de clasă, două laboratoare, un Centru de Documentare și Informare cu sală de lectură și grupuri sanitare pe fiecare nivel. Totodată, în cadrul acestui proiect, în valoare de peste 2,5 milioane euro, va fi construită și o nouă sală de sport, pentru cei aproape 540 elevi ai unității de învățământ.
“Acesta este al treilea proiect de extindere a spațiilor unităților de învățământ finanțat din fonduri europene. La Școala “Nicolae Iorga” lucrările sunt în curs pentru construcția unui nou corp și a unei săli de sport. Pentru extinderea Școlii “I.L. Caragiale” vom demara execuția lucrărilor imediat după semnarea contractului, iar la acestea se adaugă și alte proiecte de extindere a unităților de învățământ pe care le avem în curs, în diverse stadii: construcția noului Liceu de Arte, construcția și amenajarea a nouă creșe noi, construcția și amenajarea a patru grădinițe noi, extinderea Școlii nr. 4, a Colegiului “Goga”, a Liceului “Ghibu” și a Colegiului “Andrei Șaguna”, a spus doamna Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Programul Operațional Regional REGIO 2014-2020 susține investițiile în educație și formare, în cadrul Axei Prioritare 10, inclusiv formarea profesională, pentru dobândirea de competențe și învățarea pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. Proiectul sibian își propune creșterea calității și a atractivității educației la nivelul învățământului obligatoriu din unitatea de învățământ supusă intervențiilor. Extinderea corpului de școală existent se va face printr-o clădire nouă, cu regim de înălțime P+3E și cu o suprafață construită desfășurată totală de 1105 mp. La aceasta se va adăuga o nouă sală de sport, cu regim de înălțime parter, și cu o suprafață construită desfășurată de 1340 mp. Bugetul cererii de finanțare REGIO pentru investițiile de la școala sibiană ”Regele Ferdinand” are o valoare totală de 11.768.693,46 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă 98% din cheltuielile eligibile, fiind în valoare de 11.533.319,09 lei, respectiv mai mult de 2,4 milioane euro, diferența de peste 235.000 lei fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile. Edilii din Sibiu consideră că proiectul se va finaliza în prima lună a anului 2023.
”Municipalitatea din Sibiu implementează în total 17 proiecte REGIO, în valoare totală de peste 65 milioane euro. Cele mai multe investiții se concentrează pe coridoarele de transport și pe îmbunătățirea sistemului de mobilitate urbană, dar edilii investesc și în domeniul educației, prin reabilitarea termică a mai multor unități educaționale, dar și prin Axa Prioritară 10, de construcție și echipare a școlilor. Comunitatea locală sibiană este obișnuită cu investițiile din fonduri europene, iar locuitorii orașului au așteptări pe măsura preocupărilor edililor. După aderarea la Uniunea Europeană, municipiul Sibiu a atras resurse importante pentru dezvoltare din fonduri europene, iar acest lucru a făcut să devină unul dintre cele mai căutate orașe din Transilvania și din întreaga țară. Desigur, toate aceste investiții sunt conexe cu fondurile atrase prin dezvoltarea sistemului național de autostrăzi și cu proiectele în infrastructura locală derulate de Consiliul Județean Sibiu. La nivel regional avem contractate sau în curs de contractare 104 proiecte pe domeniul educațional, a căror valoare totală cumulată este de aproape 160 milioane euro, mii de elevi urmând să beneficieze în maxim trei ani de beneficiile acestor investiții”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Prin acest proiect pe lângă extinderea și dotarea clădirii școlii și construcția sălii de sport propriu-zise, în clădirea acesteia din urmă vor fi amenajate vestiare, dușuri, grupuri sanitare, un cabinet medical și depozitul pentru materiale sportive. Acoperișul zonei de acces în sala de sport va fi amenajat ca terasă înierbată, iar întreaga curte a școlii va fi reamenajată. Se va reface toată suprafața asfaltată și se va moderniza canalizarea pluvială, iar la final se vor amenaja un teren de baschet și unul de handbal, în apropierea noii săli de sport, înconjurate de mici zone verzi, unde se vor planta arbori, se precizează în cererea de finanțare implementată de Primăria Sibiu.