Peste 31 milioane lei investite în regenerarea economico-socială a comunităților defavorizate din Sebeș

Fonduri Regio pentru dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității 

Investițiile în regenerarea economico-socială a comunității defavorizate din municipiului Sebeș, continuă. După semnarea contractului de finanțare nerambursabilă Regio, edilii vor implementa – pentru regenerarea economico-socială a zonei marginalizate din localitate – un număr de cinci proiecte cu un buget total de 31,24 milioane lei. Acest buget asigură resurse pentru proiectele anterioare, ce prevăd construirea de locuințe sociale, modernizarea de străzi (Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de aur, Sticlarilor), reabilitarea spațiului public urban și a zonei pietonale de pe str. Alunului, modernizarea Corpului „E” la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” în cadrul ultimei cereri de finanțare se va construi și o bază sportivă didactică pentru 330 de persoane aflate în risc de sărăcie.

Contractul de finanțare al proiectului cu titlul ”Reabilitare bază sportivă, strada Tipografilor, municipiul Sebeș” are o valoare totală de 8.185.214,05 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 4.435.830,00 lei (aproximativ: 933.564,14 Euro). Proiectul se finanțează prin Axa prioritară 9 a Programului Operațional Regional 2014-2020, ce vizează sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, Prioritatea de investiții: 9.1 – Dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității (DLRC). Valoarea totală a celor 5 proiecte finanțate este de 31.424.596 lei, din care 16.237.205 lei reprezintă valoarea fondurilor nerambursabile solicitate de Primăria municipiului Sebeș pentru implementarea proiectelor. Termenul de finalizare al acestor proiecte este 31.12.2023.

Municipiul Sebeș este în plină dezvoltare. Spre deosebire de trendul național, Sebeșul se remarcă prin creștere demografică. Scopul alocării de fonduri Regio pentru implementarea acestui proiect este de a crește calitatea actului educațional, într-un cadru care să asigure condițiile esențiale pentru co-interesarea elevilor. Edilii vor să descurajeze fenomenul de abandon școlar la nivelul zonei vizate. Pe termen lung, se urmărește obținerea de efecte benefice asupra ratei de participare la educație, a ratei de absolvire a învățământului obligatoriu și liceal, și implicit a ratei de tranziție spre nivelurile superioare de educație, contribuind astfel la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie, creându-le astfel, acestor tineri, un alt drum în viață, o șansă la un parcurs mult mai bun. Dar, la fel de important, în Sebeș este nevoie de o sală de sport modernă într-un complex adecvat. Prin această axă, prin care fondurile sunt orientate țintit pentru comunitățile marginalizate sau defavorizate, derulăm în prezent 23 de proiecte cu un buget total de 186,25 milioane lei” a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Baza sportivă ce va fi construită va deservi Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș. După demolarea construcției existente, aflată în stare avansată de degradare, se va construi un nou imobil cu funcțiunea principală de învățământ, regim de înălțime de P+1, precum și spații anexe pentru suprafața de joc. Noul imobil va avea o suprafață construită la sol de 428,72 mp, parterul fiind separat printr-un gang de acces spre terenul de fotbal, gang de unde vor fi accesibile vestiarele, grupurile sanitare aferente, un spațiu de recepție, dar și spații administrative și spații tehnice. Etajul superior va avea destinația de spații de învățământ cu 3 clase de curs, grupuri sanitare și o zonă pentru sala de mese. Amenajarea exterioară lângă noua clădire propune construirea unui teren de fotbal sintetic cu infrastructura aferentă, împrejmuit cu gard metalic, amenajarea unei zone de tribune pe structură metalică, alee pietonală, spații verzi, zonă de parcare cu 28 de locuri dinspre strada Tipografilor. Suprafața de joc a terenului va fi sintetică având 5814 de metri pătrați, cu dimensiunile de 57 metri lățime și 102 metri lungime. Gazonul sintetic va avea înălțimea firului de 50 mm, monofilament și are certificarea FIFA Quality. Suprafața de joc se va ilumina cu proiectoare led. De asemenea, se propune și realizarea unui teren de baschet cu un singur coș, cu suprafața din beton elicopterizat trasat.

Importanța obiectivului de investiții derivă din necesitatea dezvoltării și asigurării de spații adecvate desfășurării activităților educaționale și echiparea infrastructurii educaționale de la nivelul Liceului cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, având în vedere că spațiile arondate pentru procesul educațional și anexele destinate claselor cu specialități sportive sunt insuficiente, dat fiind faptul că această unitate de învățământ deservește o arie geografică mai vastă, pe lângă municipiu reunind elevi rezidenți din 10 comune situate în apropiere. Sustenabilitatea intervenției este asigurată prin includerea voluntariatului și a implicării comunitare a grupului țintă în realizarea obiectivelor propuse prin proiect, precum și prin faptul că municipiul Sebeș deține experiență în lucrul cu grupurile țintă de tipul ZUM. Totodată, municipiul Sebeș se obliga să asigure sustenabilitatea activităților specifice pentru o perioadă de cel puțin 5 ani după încheierea perioadei de finanțare prin DLRC, finanțarea fiind asigurată din bugetul local.

Lista contractelor poate fi consultată la http://regio-adrcentru.ro/lista-nominala-por-2014-2020/