Acces facil la Cetatea Râșnov cu un ascensor pe plan înclinat

Vineri, 3 iulie 2015, după doi ani de la semnarea contractului de finanțare din fonduri nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Regional 2007-2013, s-a finalizat proiectul ”Ascensor plan înclinat Cetatea Râșnov”. Astfel, este asigurată îmbunătățirea gradului de accesibilitate către Cetatea Țărănească Râșnov și a atractivității acesteia ca destinație turistică. De fapt, la o privire de ansamblu, resursele financiare REGIO transformă peisajul urban și valorifică din plin potențialul turistic al Râșnovului. Prin acest proiect, Centrul Istoric al orașului, unde se derulează alte lucrări la parcarea subterană, va fi legat direct, prin noul ascensor pe plan înclinat, cu Cetatea, de la care turiștii vor putea merge la ”Dino Parc”, o investiție privată, dar care este prevăzută în strategia de dezvoltare a localității brașovene. Astfel se amplifică impactul favorabil al proiectelor europene!

La evenimentul de inaugurare a noii investiții din Polul de Creștere Brașov au participat domnul Mihai Veștea, vicepreședinte Consiliului Județean Brașov, domnul Mihai Mohaci, Prefectul de Brașov, reprezentanti din administrația publică locală, precum și conducerea ADR Centru, cu toții invitați ai Primăriei Râșnov și ai domnului primar Adrian Veștea. Evenimentul a prefațat Festivalul Național Ecvestru, organizat în cadrul Zilelor Stațiunii Turistice Naționale Râșnov, manifestare organizată în perioada 3-5 iulie.

Necesitatea realizării proiectului finanțat din fonduri REGIO a pornit de la insuficienta valorificare, din punct de vedere turistic, a potențialului Cetății Râșnov, care a fost afectat de gradul redus de accesibilitate la acest obiectiv. Starea necorespunzătoare a căilor de acces avea efecte negative asupra duratei de deplasare a turiștilor și a reprezentat unul din factorii de natură să descurajeze potențialii vizitatori ai cetății.

Noua soluție tehnică realizată cu fonduri europene, calea de rulare a ascensorului de 165 m lungime, poate fi parcursă în aproximativ 1 minut și 10 secunde. Realizarea ascensorului pe plan înclinat înseamnă, practic, reducerea duratei de deplasare către Cetate, de la 24 de minute la mai puțin de 15 minute. Iar când proiectul de reamenajare a Centrului Istoric va fi definitivat, turiștii vor putea să parcheze în locația specială din zona centrală, într-un parcaj subteran, de unde vor putea lua direct ascensorul pe plan înclinat către Cetate. După vizitarea acesteia se vor putea relaxa în recentul parc de agrement, ”Dino Parc”, finanțat tot din fonduri europene, dar implementat de o firmă particulară.

Capacitatea de transport a acestui nou ascensor de la cetatea râșnoveană este de 648 persoane/zi, fapt ce va duce, în timp, la creșterea numărului de vizitatori ai Cetății Râșnov cu 16%, de la 198.226 la 229.942 persoane, la finalul primului an de exploatare a investiției. Investiție realizată pe baza cererii de finanțare pregătite de specialiștii din Primăria orașului. Proiectul are un buget total de peste 15,35 milioane lei, din care suma nerambursabilă solicitată a fost de circa 7,25 milioane lei. Din această a doua jumătate a anului 2015 turiștii vor beneficia de o modalitate rapidă și comodă de acces la Cetatea Țărănească. Prin această investiție nu numai că s-a realizat ascensorul în plan înclinat, cu o lungime de rulare de 165 ml, cu 2 stații și o cabină de 18 persoane, dar s-a amenajat și un centru de informare turistică, precum și 65 mp de alei de acces cu o platformă pentru belvedere. Beneficiarul finanțării apreciază că numărul de vizitatori ai Cetății Râșnov va crește cu 16%, urmând ca, în câțiva ani, peste 136.000 persoane să utilizeze acest mijloc de transport turistic, adică de aproape 10 ori mai mulți decât cei circa 14.000 locuitori ai orașului.

Suplimentarea resurselor locale cu fonduri europene atrase pentru dezvoltarea turismului este o strategie pe termen lung care generează pentru cetăţenii din zona Brașovului venituri şi beneficii. În urmă cu puțin timp am participat la inaugurarea parcului de agrement din vecinătatea Cetății și acum, investițiile în infrastructura turistică duc la diversificarea ofertei turistice, la realizarea unor obiective care valorizează patrimoniul de care dispunem: Astfel, cu fonduri europene, judicios derulate, oferim turiştilor oportunități și atracții moderne, lângă monumente deosebite. Ascensorul pe plan înclinat de la Cetatea din Râșnov, pe lângă ”Dino Parc”-ul din ”vecini”, realizat tot cu fonduri REGIO, dar și pe lângă noile pârtii de schi, sau celelalte obiective, va constitui o atracție în sine, care generează și locuri de muncă. Beneficiarul finanțării a prevăzut angajarea a 19 persoane la noul obiectiv, dar beneficiile pentru comunitate vor fi mult mai substanțiale. Prin această investiție se va dezvolta sectorul serviciilor turistice și se va putea îmbunătăți calitatea vieții în comunitatea locală, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru, după ce a participat la evenimentul de inaugurare a investiției de la Râșnov.

 Lista tuturor proiectelor semnate în cadrul Programului Operațional Regional, la nivelul Regiunii Centru, precum și cele semnate în cadrul Polului de Creștere Brașov, pe Axa Prioritară 1, DMI 1.1, pot fi descărcate de pe site-ul www.regio-adrcentru.ro, Secțiunea Lista proiecte contractate, sau Secțiunea Harta proiectelor Regio.