ADR Centru și Ministerul Economiei se implica în monitorizarea la nivel Regional a politicilor de dezvoltare industrială

La sfarsitul saptamanii trecute, circa 25 de experti romani au analizat, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, draftul documentului de politica industriala, ca baza pentru identificarea indicatorilor de monitorizare ai Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru). Acest document strategic  este elaborat la nivel regional si asumat de catre factorii de decizie din Regiunea Centru, care stabileste viziunea de dezvoltare, obiectivul global si obiectivele specifice de atins la finalul actualei perioade de programare, propunand directiile de actiune si masurile necesare pentru atingerea obiectivelor.

La evenimentul de la Alba Iulia au participat, din partea Ministerului Economiei, doamnele Gabriela Pirvu – expert implementare si Doina Turcu – expert politica industriala, precum si domnul Daniel Cosnita – expert competitivitate, alaturi de care au fost prezenti experti din cadrul ADR Centru, specializati in domeniul planificarii regionale si reprezentanti ai autoritatilor publice locale din Regiunea Centru, ai universitatilor, institutelor de cercetare, firme, clustere, membrii Consortiului Regional de Inovare si ai grupului de lucru regional pe competitivitate. Intalnirea a fost posibila datorita actiunilor intreprinse de ADR Centru in domeniul impulsionarii atragerii de investitii si al pregatirii Documentului cadru regional Concept-Note, pe baza caruia vor fi pregatite intentiile de dezvoltare de proiecte finantabile prin fonduri europene, iar, pe de alta parte, la nivel national, Ministerul Economiei se afla in plin proces de elaborare a noului document de politica industriala (DPI). Acest demers reflecta preocuparile Guvernului Romaniei cu referire la revitalizarea, consolidarea si diversificarea bazei industriale din Romania, prin imbunatatirea capacitatii de inovare la nivelul intreprinderilor, utilizarea eficienta a resurselor naturale disponibile si specializarea inteligenta. Informatiile cuprinse in acest document vor sprijini implementarea si monitorizarea PDR Centru pe partea economica.

”Monitorizarea procesului de implementare a PDR Centru 2014-2020 se realizeaza prin intermediul unor rapoarte periodice privind progresele inregistrate, atat in ce priveste implementarea Planului de Dezvoltare si gradul de realizare a rezultatelor planificate, cat si impactul generat de aceste rezultate. In cursul anului 2018 va fi elaborat primul raport de monitorizare al PDR Centru, fiind necesara o mapare a tipurilor de informatii necesare, a disponibilitatii datelor, a surselor valide de informatii si a modului de obtinere a acestora, pentru a actualiza sistemul de indicatori de monitorizare ai PDR Centru si, in mod particular, a indicatorilor aferenti prioritatilor din cadrul Domeniului strategic 2 „Cresterea competitivitatii economice, stimularea cercetarii si inovarii”. In cadrul acestei intalniri am identificat, ca provocari majore la nivel regional, refacerea lanturilor valorice si asigurarea fortei calificate de munca, iar in acest sens am pregatit si transmis partenerilor nostri mai multe propuneri pentru a fi integrate in versiunea finala a Documentului de Politica Industriala a Romaniei”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul intalnirii de la Alba Iulia au fost dezbatute aspecte privind competitivitatea economica a Regiunii Centru, in parale cu indicatorii de monitorizare ai Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru 2014-2020, Documentul de Politica Industriala al Romaniei, inclusiv Obiectivele, Indicatorii si Rezultatele preconizate, dar si stadiul actual al elaborarii acestui document. Sediul ADR Centru a gazduit si sesiunea de dezbateri pe tema politicii nationale in domeniul industrial, din perspectiva factorilor relevanti din Regiunea Centru, moderata de catre doamna Adriana Muresan, directorul Departamentului Programare al ADR Centru si de catre domnul Cosnita, presedintele Asociatiei Clusterelor din Romania. Reprezentantii Ministerului Economiei au subliniat importanta dimensiunii teritoriale a acestui demers si necesitatea corelarii politicilor nationale, cu strategiile la nivel regional in acest domeniu. Documentul de Politica industriala a Romaniei se va finaliza in cursul anului 2018 si va primi un caracter decizional prin adoptarea unei Hotarari de Guvern.

Principalele aspecte privind competitivitatea economica a Regiunii Centru si documentele strategice care constituie, in prezent, baza politicilor la nivel regional in domeniul competitivitatii si dezvoltarii economice, sunt prevazute in Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru 2014-2020 si Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru (RIS3), documente publice, care pot fi descarcate de pe pagina de internet www.adrcentru.ro, sectiunea ”Dezvoltare Regionala”.