La sediul Consiliului Judetean Brasov s-au semnat doua contracte de finantare, pentru finantarea lucrarilor demarate de autoritatile publice locale la doua importante artere rutiere din judetul Brasov. Este vorba de doua tronsoane din drumurile judetene DJ104L si DJ112C, in lungime totala de peste 26,7 kilometri, care imbunatatesc conectivitatea localitatilor din Depresiunea Rupea-Cohalm si din zona de ses, unde sunt lacurile pescaresti de la Codlea-Dumbravita, cu principalele cai de transport – DN 1 si DN13 – care traverseaza judetul Brasov. Unul dintre aceste drumuri va imbunatati accesul catre Casa Printului de Wales din localitatea Viscri. Cele doua rute conecteaza circa 16.000 de locuitori cu zona activa aflata in plina dezvoltare din centrul judetului Brasov. Cele doua contracte de finantare, a caror valoare totala este de aproape 49 milioane lei, au fost semnate de catre Presedintele CJ Brasov, domnul Adrian Vestea si domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.
In vederea imbunatatirii mobilitatii rutiere locale si interregionale, UAT Judetul Brasov, prin Consiliul Judetean – in parteneriat cu administratiile publice din comunele Bunesti si Jibert, pe de o parte, si din comunele Dumbravita si Halchiu – a demarat lucrarile de reabilitare a tronsoanelor din drumurile judetene care fac legatura intre localitatile Dacia si Bunesti, precum si intre Halchiu si Vladeni, asigurand astfel legatura acestor zone cu DN13 (Brasov-Sighisoara) si respectiv cu DN1 (Brasov-Sibiu). Contractele de finantare nerambursabila sunt incheiate in cadrul apelului de proiecte nr. 2018/6/6.1/6 – Proiecte Nefinalizate, finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de Investitii 6.1 pentru ”Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN – T, inclusiv a nodurilor multimodale”. Cele doua tronsoane de drum judetean supuse modernizarii au durata de valabilitate depasita demult, prezentand numeroase degradari atat ale imbracamintii caii de rulare, cat si cedari ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu mai corespund deloc cerintelor de trafic actual, iar lucrarile de colectare si evacuare a apelor sunt nefunctionale si cu gabarite depasite. Podurile si podetele existente pe fiecare ruta pentru traversarea cursurilor de apa, prezinta o stare tehnica necorespunzatoare, fiind necesara executia unor lucrari de reparare/consolidare/inlocuire, in vederea asigurarii parametrilor tehnici corespunzatori.
”Proiectele pentru care am semnat acum contractele de finantare reprezinta investitii importante pentru judetul Brasov. Initial am dorit sa investim resurse din bugetul judetean, dar avand in vedere oportunitatea oferita de resursele europene este mult mai bine ca ne putem canaliza eforturile in directia altor investitii importante, finalizarea lucrarilor fiind acum sustinuta cu fonduri europene. Drumul judetean 112C face legatura intre cele doua drumuri nationale importante care pleaca din municipiul Brasov spre nord si nord-vest, in timp ce drumul 104L este o cale de acces paralela cu DN13 si care valorizeaza zona Rupea-Cohalm, cu accesibilitate directa catre zona turistica importanta din Viscri. Efectele pozitive generate de implementarea acestor doua proiecte vor consta in eliminarea blocajelor de trafic, precum si in reducerea timpului de deplasare, a numarului de opriri si a consumului de combustibil. Totodata, finalizarea investitiei va contribui si la cresterea atractivitatii celor doua zone pentru turisti. Cu aceste doua contracte, avem deja patru proiecte de reabilitare a drumurilor judetene din Brasov, a caror valoare totala este de peste 306 milioane lei, pentru reabilitarea a patru trasee a caror lungime depaseste 150 kilometri de drumuri judetene”, a declarat domnul Adrian Ioan Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov.
In cadrul acestor proiecte este vorba de rutele Dacia -Viscri- Bunesti, in lungime de 15 kilometri si Halchiu-Satu Nou-Dumbravita-Vladeni, al carui traseu reabilitat este de aproape 12 kilometri. Obiectivele specifice ale proiectului Cod SMIS 126386 – ”Modernizare si reabilitare drum judetean DJ104L, Dacia-Viscri-Bunesti, km 0+000-15+065”, vizeaza modernizarea unei portiuni de 15,01 km de drum, pentru asigurarea conectivitatii cu reteaua TEN-T, asigurarea accesului unui numar de minim 5.500 persoane la coridoarele de transport nationale. Valoarea totala a proiectului este de 27.051.032,00 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de 26.510.011,36 lei (adica 98,00% din valoarea eligibila a proiectului – aproximativ 5,7 milioane euro, restul fiind contributia beneficiarului). In ceea ce priveste proiectul ”Modernizare si reabilitare drum judetean DJ112C, Halchiu-Satu Nou-Dumbravita-Vladeni, km 2+755-14+425” se doreste cresterea gradului de accesibilitate pe teritoriul administrativ al zonei de la nord de orasul Codlea, prin asigurarea legaturii localitatilor de pe traseu cu reteaua TEN-T si imbunatatirea calitatii vietii populatiei din localitatile vizate de proiect si din cele limitrofe, adica peste 10.000 de persoane. Lungimea drumului reabilitat este de 11,6 kilometri, iar valoarea totala a acestui proiect este de 21.840.574,19 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de 21.371.733,00 lei (98,00% din valoarea eligibila a proiectului), adica aproximativ 4,6 milioane euro. Beneficiarul estimeaza ca lucrarile pentru cele drumuri se vor finaliza in decembrie si respectiv octombrie 2019.
”Aceste proiecte erau pe lista de proiecte prioritare intocmita de autoritatile publice judetene, dar nu au fost chiar primele din Regiune. Avem deja 14 contracte semnate la nivelul regiunii, in valoare totala de circa 1,2 miliarde lei, pentru toate cele sase judete. Dintre acestea, CJ Brasov a semnat, in urma cu un an, un important contract pe acest domeniu, pentru o investitie a carei valoare totala este de peste 146 milioane lei, pe traseul asa numitului ”Drum de sub munte”, paralel cu DN1, precum si, ceva mai recent, investitia pentru reabilitarea conexiunii dintre judetele Brasov si Covasna, prin comuna Augustin. Concret, acum se lucreaza deja in toate judetele regiunii la reabilitarea infrastructurii rutiere si ne bucura faptul ca parteneriatele intre Consiliile Judetene si autoritatile locale duc la cresterea mobilitatii in zonele unde se intervine cu resurse nerambursabile. Atat pentru judetul Brasov, cat si pentru celelalte din regiunea noastra, aceste investitii sunt importante pentru oamenii care converg spre orasele mari, circuland pe drumuri de calitate catre arterele rutiere nationale. Avem mai mult de 700 de kilometri de drumuri judetene si strazi urbane modernizate in ultimii 15-20 de ani, cu fonduri europene si, in multe cazuri, este mai usor si mai frumos sa circuli pe drumurile judetene reabilitate. Pentru cetateni aceste trasee reabilitate ii conecteaza la reteaua europeana de transport, oferindu-le o mai buna oportunitate de dezvoltare”, a declarat, dupa semnarea acestor contracte, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.