Un nou contract de finantare nerambursabila, monitorizat la nivel regional de ADR Centru, asigura fondurile necesare pentru dotarea cu echipamente medicale pentru Spitalul Judetean ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfantu Gheorghe. Fondurile sunt alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 8, Obiectivul specific 8.2B ce finanteaza dezvoltarea infrastructurii sanitare din unitatile de primiri urgente (UPU). Proiectul, cu valoare totala de peste 7,88 milioane lei, va fi terminat pana la finalul anului viitor si a fost semnat chiar la sediul UPU Sfantu Gheorghe, de catre domnii Sándor Tamás – Presedintele Consiliului Judetean Covasna si Simion Cretu – Director general ADR Centru.
Acest spital din judetul Covasna este cel mai important din regiune si a beneficiat de finantare pe mai multe paliere, pentru modernizare in perioada 2007-2013 si pentru dotari noi in saloane printr-un proiect al Ministerului Sanatatii semnat la finalul anului trecut. Actuala cerere de finantare asigura fondurile necesare pentru a achizitiona echipamente medicale si pentru a imbunatati accesul cetatenilor la servicii de urgenta performante. Valoarea totala a initiativei pregatite de CJ Covasna este de 7.888.157,34 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate de MDRAP, in calitate de Autoritate de Management, este de 6.447.960,55 lei, respectiv 98% din valoarea eligibila a proiectului (peste 1,4 milioane euro).
”Siguranta cetatenilor si calitatea serviciilor medicale este primordiala pentru noi. Investitiile pentru sanatate duc la imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor. Noi am investit aproape 20 milioane de euro, fonduri totale, din resurse REGIO si din fonduri proprii, pentru modernizarea acestui spital, emblematic pentru judetul Covasna. Ministerul Sanatatii ne sprijina si acum sectiile sunt dotate cu echipamente noi. De aceea, am decis ca si structura de primiri urgente trebuie innoita si, prin acest proiect, practic triplam suprafata utila a acestei sectii, de la circa 300 mp, la aproape 900 mp. Pe de alta parte, echipamentele medicale invechite genereaza costuri suplimentare, nejustificate, iar prin reparatiile frecvente, pot aparea indirect si erori de diagnostic, care fac necesara apelarea la explorari suplimentare, influentand in mod negativ fondurile disponibile pentru asistenta medicala primara sau ambulatorie. Toate aceste aspecte vor fi depasite si spitalul nostru din Sfantu Gheorghe va fi unul dintre cele mai moderne din tara, datorita investitiilor cu fonduri nerambursabile”, a declarat, dupa semnarea acestui contract de finantare, domnul presedinte Sándor Tamás.
Prin asigurarea fondurilor necesare proiectului ”Extinderea unitatii de primire urgente si amenajare cale de acces ambulante la Spitalul Judetean ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfantu Gheorghe” se urmareste modernizarea si tehnologizarea la nivel european al infrastructurilor sanitare deficitare, care utilizeaza in continuare aparatura uzata fizic si moral. Achizitia de echipamente noi si eficiente va aduce atat o crestere calitativa a serviciilor oferite, cat si o crestere cantitativa a numarului de persoane beneficiari de servicii medicale, imbunatatind starea de sanatate publica la nivel national, regional si local. Pe lista echipamentelor medicale care se vor achizitiona pentru dotarea UPU din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Sfantu Gheorghe se afla 365 bucati mobilier specific si echipamente medicale performante, alese potrivit tendintelor medicale actuale necesare acordarii asistentei de urgenta. Echipamentele includ: sistem radiologic digital, ecograf general, ecograf neonatal, unitate dentara, aparat portabil ventilatie artificiala, EKG portabil pe carucior, monitor functii vitale, monitor functii vitale pentru nou nascut, sugar, copil mic, targi transport pacienti, simulator complex pediatric, simulator avansat de tip adult, mobilier specific si multe altele.
”Spre deosebire de multe spitale din Romania ce functioneaza in cladiri construite cu mai mult de 50 de ani in urma, cladirea spitalului ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfantu Gheorghe a beneficiat de resurse pentru modernizare si multi pacienti spun ca acum ofera conditii ca in unitatile medicale din Occident. Dar echipamentele din unitatea UPU nu sunt chiar cele mai moderne, de aceea pot aparea dificultati in investigatiile necesare in vederea tratarii. Aceste situatii duc apoi la costuri mari si la un necesar ridicat de personal, pentru intretinerea si reparatiile curente ale echipamentelor, la un consum foarte ridicat de resurse. Prin aceste fonduri practic sustinem fluidizarea acestui proces, inclusiv reducerea cheltuielilor financiare, reducerea volumului de munca a angajatilor si a stresului pe care-l au pacientii. La nivel regional sustinem investitii pentru cresterea calitatii actului medical pe mai multe domenii, fie pentru investitii in cresterea eficientei energetice, fie pentru dotari si modernizari de unitati sanitare in valoare totala cumulata de circa 200 milioane lei”, a declarat, cu ocazia semnarii acestui contract de finantare, domnul Simion Cretu director general ADR Centru.