Patru blocuri cu aproape 100 de apartamente vor fi eficientizate energetic

În orașul Iernut – județul Mureș peste 130 de oameni vor beneficia de locuințe mai bine protejate la vicisitudinile vremii și vor plăti mult mai puțin pentru costurile curente de întreținere, ca urmare a reabilitării termice a unui lot de patru blocuri din oraș. Acesta este un nou proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru eficientizare energetică, după cel prin care administrația publică investește fonduri europene pentru scăderea consumurilor de energie la Casa de cultură și Primăria orașului, situate una lângă cealaltă în Piața 1 Decembrie 1918 din centrul localității. Contractul a fost semnat la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia, de către domnul primar Ioan Nicoară, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru. Este vorba de cererea de finanțare pentru Creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe din orașul Iernut – blocul de locuințe nr.16 str. Mihai Eminescu, blocul de locuințe nr.17 str. Mihai Eminescu, blocul de locuințe nr.18 str. Mihai Eminescu, blocul de locuințe nr.10 str. Gheorghe Doja, care obține o alocare financiară nerambursabilă de peste 417.000 euro prin Prioritatea de Investiții 3.1.A ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor de locuit. Valoarea totală a proiectului este de peste 3,27 milioane lei, ceea ce înseamnă că în acest municipiu se vor investi în total aproape șapte milioane lei, pentru reducerea consumurilor și eficientizare energetică, în domeniul public și privat.

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică la patru blocuri cu 98 de gospodării, respectiv peste 130 de cetățeni. Creșterea performanței energetice la aceste blocuri de locuințe din orașul Iernut se va asigura prin realizarea unor lucrări care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, asigurarea și menținerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localității. Practic, pe lângă termoizolarea părții opace a acestor zece blocuri (pereți, acoperișuri/terase și zona hidroizolațiilor de la fundații), se va schimba tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolantă, performantă energetic și se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar și înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie. Reducerea consumului de energie va duce la reducerea sumelor achitate pentru energia termică. Proiectul este gândit  în așa fel încât necesarul de căldură să se reducă în medie cu circa 50% față de nivelul actual, scăzând la jumătate consumul de energie și emisiile poluante. Concret, după finalizarea proiectului, adică începând cu luna aprilie 2020, consumul anual de energie primară la cele patru blocuri de locuințe din orașul Iernut va fi de maxim 1,023 kWh/an, iar cantitatea de emisii de gaze poluante, în special CO2, va fi de maxim 167 tone/an, sub 45% din cât se emit în prezent în atmosferă. Poate cel mai important fapt este că aceste două proiecte vor determina și reducerea subvenției acordate de edili pentru prețul agentului termic, sumele economisite urmând a fi folosite pentru investiții în municipiu.

Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică pentru locuințele din Regiunea Centru a fost deschis inițial în anul 2016 și, după flexibilizarea regulilor de accesare a fondurilor a fost redeschis în anul 2017. La nivel regional avem semnate 16 proiecte, a căror valoare totală cumulată este de circa 110 milioane lei. Pe lângă acestea, avem și 58 de proiecte de eficientizare energetică în clădirile publice, a căror valoare totală este de aproape 340 milioane lei, fapt care dovedește că există foarte mare interes în utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termică a clădirilor. Este important faptul că și proprietarii de apartamente se implică în finanțarea lucrărilor, adică publicul larg din orașe a înțeles necesitatea reabilitărilor la acoperișuri, poduri, balcoane, pe lângă anveloparea propriu-zisă a pereților și geamurilor clădirii. Eficientizarea energetică este o prioritate europeană, indiferent că ne referim la sectorul public sau la cel locativ și este de apreciat efortul depus de administrația publică locală pentru a pregăti astfel de cereri de finanțare pentru a atrage fonduri europene care duc direct la creșterea calității vieții cetățenilor”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Bugetul acestui proiect prevede o sumă totală  de 3,276,384.94 lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 31 martie 2020. Din această sumă, o parte sunt cheltuieli eligibile, respectiv care pot fi decontate din resurse publice și o altă parte sunt cheltuieli neeligibile, pentru activități conexe și diferite avize. Din suma totală a cheltuielilor eligibile, 60% sunt sume nerambursabile alocate de către Autoritatea de Management a POR din fonduri europene, respectiv 1,908,678.58 lei (circa 417.250 euro), restul reprezentând contribuția locatarilor și a municipalității.