In data de 19 octombrie 2022, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) Centru si peste 50 de participanti reprezentand administratia publica locala, precum si sectorul ONG din Regiunea de Dezvoltare Centru au analizat, timp de aproape 4 ore, activitatile desfasurate in cursul acestui an pentru absorbtia eficienta a fondurilor europene nerambursabile. In aceasta reuniune de lucru, cele peste 60 de persoane participante au abordat si aspecte privind pregatirea la nivel local pentru lansarea noului Program Regional CENTRU 2021-2027.
Pornind de la analiza Raportului de activitate al ADR Centru pentru primul semestru al acestui an si tinand cont de stadiul in care se afla cele peste 1.160 de proiecte finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020, au fost cautate cele mai bune modalitati pentru ca proiectele sa se transforme repede si eficient in realitate.
”Anul 2022 este penultimul in care vorbim de implementarea proiectelor REGIO 2014-2021. Partenerii nostri sunt constienti de faptul ca autoritatile publice locale reprezinta cei mai importanti beneficiari ai actualului Program Operational Regional 2014-2020. Mai sunt inca peste 400 proiecte in implementare la nivelul mediului public si tinta de absorbtie pentru acest program depinde de finalizarea cu succes a acestora. Deoarece termenele din proiecte devin tot mai stranse, beneficiarii trebuie sa depaseasca problemele intampinate in implementarea investitiilor preconizate. Desigur, partea buna este ca gradul de absorbtie general pe Program este de peste 65% la nivelul regiunii noastre, iar din tinta pentru acest an este indeplinita in proportie de 93%. Exista deci premisele sa depasim tinta propusa pentru acest an si consideram ca vom avea un grad de absorbtie general, la sfarsitul anului viitor, mult peste cei 82,5% din perioada 2007-2013. Aceste realizari apartin beneficiarilor de finantare, dar sunt urmare a activitatii noastre, dupa monitorizarea atenta a fiecarui proiect si, desigur, clarificarea aspectelor tehnice sau legislative aparute in ciclul de viata al investitiilor. In discutiile de la Sfantu Gheorghe am concluzionat, alaturi de partenerii nostri, ca daca toti vor lucra eficient, vom putea vorbi de finalizarea la timp a proiectelor, deoarece noi le vom acorda tot sprijinul necesar pentru a-si rezolva cu succes problemele semnalate la nivel local, in folosul beneficiarilor finali ai fondurilor europene: cetatenii”, a precizat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
In cadrul intalnirii de lucru din judetul Covasna au fost discutate si prioritatile perioadei 2021-2027, tinand cont de necesitatile de dezvoltare cuprinse in strategiile locale si preluate ca obiective in noul Program Operational Regional CENTRU 2021-2027. Forul decizional regional a aprobat si doua hotarari privind avizarea „Acordului-cadru de delegare privind implementarea Programului Operational Regional Centru 2021-2027” incheiat intre ADR Centru, in calitate de Autoritate de Management si Ministerul Finantelor prin Serviciul de Inspectie Fonduri Europene (SIFE), in calitate de Organism Intermediar pentru gestionare si solutionare nereguli, dar si decizia privind actualizarea Statutului ADR Centru, ca urmare a noii calitati de Autoritate de Management.
”Dupa semnarea oficiala – in Regiunea Centru, la Alba Iulia – a Acordului de Parteneriat intre Romania si Comisia Europeana pentru perioada 2021-2027, suntem mai aproape sa lansam noul Program Regional CENTRU 2021-2027, pe care il gestionam direct, in calitate de Autoritate de Management. De aceea ne-am concentrat atentia pe progresul facut si am analizat perspectivele de finantare. Astfel, dupa aprobarea oficiala a acestui nou program, care va avea loc in aceasta luna, vom pregati si vom pune in consultare publica mai multe ghiduri de finantare din noul Program, iar in luna decembrie vom avea lansarea oficiala a Programului Regional CENTRU”, a mai precizat domnul Simion Cretu, dupa incheierea reuniunii de lucru de la Sfantu Gheorghe.
La evenimentul organizat de ADR Centru in judetul Covasna au participat absolut toti membrii CDR Centru – care reuneste presedintii de consilii judetene, primarii municipiilor resedinta de judet, precum si primari din cate un oras si o comuna a fiecarui judet, sau reprezentantii imputerniciti ai acestora. Astfel, au fost adoptate in unanimitate hotararile forului regional, pentru aprobarea Raportului de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pe Semestrul I al anului 2022, a Planului de Dezvoltare Regionala PDR Centru pentru perioada 2021-2027, precum si pentru aprobarea Raportului de implementare a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, alaturi de Raportul de activitate a Consortiului Regional de Inovare pentru anul 2021. La acestea s-au adaugat si alte 7 proiecte de hotarari, pentru implementarea unor proiecte regionale dar si mai multe informari, referitoare la stadiul preluarii de catre ADR Centru a atributiilor privind implementarea investitiilor specifice locale din PNRR, la Strategia de Comunicare a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, la activitatile de Parteneriat intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, din Germania, dar si o prezentare privind crearea unui Muzeu Etnografic in judetul Harghita, la Miercurea Ciuc.