Cea mai importanta cladire publica din orasul Borsec va fi reabilitata cu fonduri europene!

La sediul ADR Centru din Alba Iulia, primarul Mik József si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat contractul de finantare, prin Programul Operational Regional 2014-2020, destinat imbunatatirii gestionarii energiei si reducerii consumurilor de curent si gaz la cladirea Primariei orasului Borsec. Cererea de finantare cu titlul ”Lucrari de reabilitare in vederea cresterii performantei energetice a primariei din orasul Borsec” are o valoare totala de peste un milion lei, suma nerambursabila obtinuta fiind de circa 200.000 euro. Investitiile vor fi sustinute prin Prioritatea de Investitii 3.1.B ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

”Orasul Borsec acceseaza acum resurse europene pentru eficientizarea energetica a cladirilor publice. In perioada precedenta am folosit peste 20 milioane lei, tot din fonduri REGIO, pentru reabilitarea strazilor si cresterea accesibilitatii in statiunea turistica, dar si aproape 1,5 milioane lei pentru modernizarea Colegiului tehnic Zimmenthausen. Folosim cat mai eficient resursele de care dispunem pentru ca ne preocupa tot ceea ce duce la cresterea calitatii vietii in orasul nostru. Transmitem un semnal bun catre cetatenii orasului, pentru ca investim fonduri europene in reabilitarea termica a cladirilor, pentru reducerea costurilor publice”, a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, domnul Mik József, Primarul orasului Borsec.

Aceasta cerere de finantare are ca obiectiv reducerea consumului anual specific de combustibil utilizat pentru producerea de caldura si apa calda pentru cladirea construita in anul 1977 si care gazduieste Primaria Orasului Borsec, prin lucrari de reabilitare termica. Vor fi complet modernizate elementele de anvelopa a cladirii, va fi reabilitat sistemul de incalzire si sistemul de furnizare a apei calde de consum, inclusiv prin instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei termice pentru consum propriu. Prin proiect se vor face lucrari de reabilitare/ modernizare a instalatiei de iluminat si lucrari conexe, constand in reparatii asupra elementelor de fatada care prezinta pericol de desprindere, urmand a se  implementa masuri de accesibilizarea a infrastructurii, pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilitati. Durata de derulare a investitiilor se va intinde pana la finalul lunii aprilie 2021, fiind necesare fonduri totale in valoare de 1.093.069,68 lei, din care mai mult de 0,89 milioane lei (aproape 200 mii euro) reprezentand fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.

Apelul de proiecte prin care se poate finanta cresterea eficientei energetice a cladirilor publice sau de locuit din Regiunea Centru a fost deschis in urma cu aproape doi ani si, in afara de domeniile de finantare destinate mediului privat, a fost printre cele mai importante pentru potentialii beneficiari. Au fost depuse de catre autoritatile publice locale, un numar de 87 proiecte spre finantare, a caror valoare totala este de aproape 660 milioane lei, in conditiile in care alocarea financiara regionala este doar putin mai mare de 186,6 milioane lei. Vom contracta aproximativ 60 de proiecte, a caror valoare totala cumulata este de peste 370 milioane lei. Este un interes major pentru imbunatatirea eficientei energetice la toate tipurile de cladiri publice detinute si ocupate de institutiile locale, fie ca sunt spitale sau policlinici, scoli, cladiri administrative etc. Pentru orasul Borsec este o investitie buna, deoarece localitatea are nevoie de resurse financiare europene si banii publici din taxe si impozite pot fi utilizati in ceea ce este important pentru locuitori. Reabilitarea si modernizarea acestor cladiri va creste gradul de incredere in activitatea administratiei, care se preocupa sa reduca valoarea facturilor publice de energie”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.