Un nou proiect REGIO 2014-2020 la Zlatna
O noua investitie REGIO va prinde contur in orasul de pe Ampoi, ca urmare a semnarii – de catre domnul Silviu Ponoran, Primarul orasului Zlatna si de domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru – a proiectului de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 pentru realizarea de investitii in domeniul social. Practic, cu fonduri totale de peste 2,8 milioane lei, se vor amenaja doua centre de ingrijire fara componenta rezidentiala – pentru un centru de zi si o unitate de ingrijire a varstnicilor la domiciliu – in fosta cladire a Primariei din centrul orasului. Proiectul ”Amenajare cladire centre sociale fara cazare pentru persoane varstnice, oras Zlatna” a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, in prezenta domnului Ion Dumitrel, Presedintele Consiliului Judetean Alba si lucrarile vor fi gata pana in octombrie 2020.
Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii in infrastructura sociala care contribuie la dezvoltare, la nivel regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala, prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale, culturale si de recreare, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de colectivitatile locale. Obiectivul general al acestei cereri de finantare urmareste cresterea calitatii vietii si facilitarea participarii persoanelor varstnice cu dizabilitati, la activitati recreative si de integrare sociala in cadrul noului centru de zi. Concret, prin acest proiect se doreste cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane varstnice din zona Muntilor Apuseni, in special pentru cei de pe Valea Ampoiului.
”Alaturi de cetatenii din Zlatna am stabilit o lista concreta de prioritati de la care nu avem voie sa ne abatem. Ca e vorba despre locuri de munca, infrastructura rutiera, de imbunatatirea serviciilor sociale sau de sanatate, de viata cultural-artistica, sau activitati sportive, treaba noastra este sa identificam solutii si resurse pentru rezolvarea acestora. Accesam fonduri europene acum si pentru cresterea calitatii serviciilor sociale oferite la nivelul orasului Zlatna. In termen de 24 luni de la semnarea contractului de finantare vom deschide acest centru de zi pentru persoane varstnice, si vom infiinta unitatea de ingrijire la domiciliu. Vom licentia serviciile sociale prestate, respectiv pentru centru de zi si unitate de ingrijire la domiciliu, in termen de 6 luni de la finalizarea implementarii proiectului. Suntem siguri ca, prin aceasta investitie vom crea un cadru de confort pentru varstnicii nostri din Zlatna si zona adiacenta”, a declarat domnul Silviu Ponoran in momentul semnarii acestui proiect.
Locul de implementare a proiectului este in centrul orasului Zlatna, pe Calea Motilor nr. 12, unde a functionat Primaria orasului. Aceasta cladire neutilizata si degradata va fi transformata in centru de zi, iar o parte din cetatenii intregului oras vor beneficia de serviciile unitatii de ingrijire la domiciliu, nou infiintate. Se estimeaza ca peste 40 de persoane vor beneficia direct, incepand cu luna noiembrie a anului viitor, de o infrastructura sociala de zi reabilitata si modernizata, precum si de noile servicii de ingrijire. Pentru cel putin inca 100 dintre persoanele varstnice ale zonei, serviciile echipei din cadrul acestei asociatii vor fi extrem de importante pentru un trai decent. Investitiile in dotarile necesare infrastructurii sociale contribuie la dezvoltarea operationalitatii la nivel local, reducand inegalitatile si imbunatatind accesul la servicii de calitate in domeniu. Valoarea totala a proiectului este de 2.811.395,63 lei, din care 2.715.417,73 lei (peste 600.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.
”Investitiile in domeniul social in orasele mici si cu resurse limitate sunt mai mult decat necesare. Administratia publica din Zlatna utilizeaza eficient aceasta parghie a parteneriatului si noi conlucram deja pe un proiect de infrastructura medicala. Cresterea calitatii serviciilor sociale, a implicarii in activitati de zi si a ingrijirii la domiciliu trebuie sa duca la cresterea calitatii vietii varstnicilor. Vrem sa asiguram seniorilor nostri o viata cat mai putin stresanta, pentru a dovedi ca suntem aproape de nevoile lor si astfel le si multumim oarecum pentru contributia lor de-a lungul timpului la dezvoltarea intregii noastre societati”, a declarat domnul presedinte Ion Dumitrel.
Derularea investitiei va presupune realizarea lucrarilor de reabilitare a cladirii fostei primarii, in sensul refacerii tuturor bransamentelor la utilitatile edilitare stradale, precum si a instalatiilor interioare, inclusiv a incalzirii centrale. Pentru noua functiune se vor utiliza resurse de energie regenerabila, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice si a unui sistem de panouri solare, corelate cu implementarea unui sistem de management energetic al cladirii. Se vor face lucrari de reabilitare termica a anvelopei, a sistemului de incalzire si furnizare a apei calde de consum, se vor schimba instalatiile electrice si se vor reface imprejmuirile, dar si alte amenajari in incinta, inclusiv mutarea accesului principal. Cladirea reabilitata va avea o zona medicala: cu un cabinet medical, o sala recuperare si un cabinet de consiliere (psihologic), dar si o zona de recreere cu biblioteca, sala de lectura si o sala multifunctionala. La acestea se adauga o zona de servit masa si spatii anexe. In cadrul centrului de zi, vor fi prestate o serie de servicii specifice precum: consiliere psihosociala si informare, consiliere juridica, terapii de recuperare si relaxare, organizare si implicare in activitati comunitare si culturale, asistenta si suport pentru familia persoanei varstnice. In ceea ce priveste unitatea de ingrijire la domiciliu, se are in vedere prestarea urmatoarelor tipuri de servicii: ajutor pentru realizarea activitatilor de baza ale vietii zilnice, consiliere familiala, integrare sociala si participare, informare, evaluare, ingrijire personala, terapii de recuperare, ingrijiri medicale, activitati de adaptare la mediul ambiant.
”Avem deja patru contracte de finantare pe aceasta axa, a caror valoare totala cumulata depaseste 11 milioane lei si speram sa atragem si mai multe resurse nerambursabile pentru imbunatatirea calitatii vietii varstnicilor nostri. Aceste aspecte dovedesc interesul edililor in atragerea de fonduri europene pentru binele comunitatii. Starea de sanatate a populatiei in fostele orase monoindustriale, cum este si Zlatna, nu este una foarte buna, iar investitiile in domeniul social sunt mai mult decat necesare. Pentru aceasta perioada, sunt contractate atat investitii la reabilitarea Spitalului cat si, de acum, in dezvoltarea facilitatilor de zi pentru varstnici. Reprezentantii administratiei publice locale, a caror atributie este si de a monitoriza direct si de a sustine cresterea calitatii serviciilor sociale, sunt interesati de cresterea calitatii vietii varstnicilor”, a precizat, dupa evenimentul de semnare a acestui contract de finantare, domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.