Două contracte cu finanțare Regio vor aduce bucurie pentru 138 de preșcolari din două grădinițe din Regiunea Centru. Primarul comunei Ciumani, domnul László – Szilárd Márton, alături de Primarul comunei Bălăușeri, domnul István Sagyebo au semnat azi, 21.08.2019, la sediul ADR Centru, împreună cu directorul general al ADR Centru, domnul Simion Crețu, contractele de finanțare nerambursabilă prin care vor dispune de bugetul necesar pentru investiții în construirea și modernizarea grădinițelor, cu echipamente și mobilier de ultimă generație. Proiectele ce au o valoare totală de 5,70 milioane lei, din care 4,81 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată, se vor finanța prin prioritatea de investiții 10.1 a Programului Operațional Regional 2014-2020. Scopul acestor proiecte este de a pune bazele unui proces educațional eficient printr-o infrastructură performantă, mai ales în mediul rural unde condițiile dezvoltării educației de calitate sunt precare.
”Vârsta preșcolară este o perioadă sensibilă în dezvoltarea copiilor. Este perioada în care se pun bazele unor valori și principii sănătoase, când începe educarea copiilor în spiritul unei viitor ce presupune studiu, bune maniere, respect pentru ei, pentru familie și pentru cei din jur. Mai mulți factori socio-economici pot avea un impact negativ consistent asupra dezvoltării psihologice a copiilor și a șanselor ca ei să aibă o carieră școlară de succes, iar printre aceștia se enumeră sărăcia, apartenența la clase sociale defavorizate, analfabetismul funcțional sau nivelul scăzut al educației părinților. După cum afirmă și beneficiarii de fonduri, copiii care provin din mediul rural fac parte din grupurile dezavantajate educațional, fapt ce afectează calitatea educației oferite. Sincer, ne bucurăm că fondurile europene ajung și la comunele din regiune, unde o parte din grădinițe parcă au rămas în urmă cu 20 de ani și care acum pot să își modernizeze clădirile și spațiile pentru a atrage și educa copiii”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Educația preșcolară poate aduce o contribuție importantă la combaterea dezavantajelor care provin din lipsa instruirii corespunzătoare a copiilor. Cele mai eficiente programe de intervenție implica o educație intensivă, timpurie, care se concentrează asupra copilului și se desfășoară în instituții de învățământ adecvate ce au iluminare naturală, grupuri sanitare funcționale, apă curentă și căldură, mobilier școlar modern și cu acces simplu la surse de informare și programe școlare interactive. Un nivel de educație calitativă nu se poate realiza fără o infrastructură adecvată și corespunzătoare pentru ciclurile educaționale. Deși statutul de persoane cu venituri mici sau care aparțin unor grup minoritare etnice pot să nu fie factori determinanți în dezvoltarea personală, combinația mai multor factori dintre cei menționați poate conduce la apariția unor consecințe serioase asupra dezvoltării copilului.
Proiect CIUMANI: buget, localizare, termen de finalizare și descriere investiții:
Proiectul de ”Reabilitare și dotare a grădiniței Csalóka, comuna Ciumani, județul Harghita”, al cărui beneficiar este Primăria comunei Ciumani, are o valoare totală de 3,54 milioane de lei, din care 2,73 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile alocate din bugetul POR 2014-2020. Grădinița ce se va extinde și modernizează este localizată pe str. Piața Borsos Miklos, nr. 208 din Comuna Ciumani, județ Harghita. Termenul de finalizare al proiectului este estimat la data de 30.06.2021.
În prezent în localitatea Ciumani exista două clădiri în care funcționează grădinița Csalóka, în două părți diferite ale comunei. Una dintre clădirile în care își desfășoară activitatea este o clădire insalubră și nu îndeplinește condițiile de funcționare. Având în vedere această situație, se dorește mutarea activității în clădirea unde se desfășoară activitatea de grădiniță cu program normal. Prin proiect se propune reabilitarea și extinderea clădirii Grădiniței de copii Csalóka, construirea unei anexe pentru centrala termică, cu magazie de lemne și magazie pentru scule și materiale de întreținere. Grădinița Csalóka va avea holuri, vestiare pentru copii și pentru personal, cabinet medical cu izolator și grup sanitar propriu, 4 săli de grupă, mobilier nou, grupuri sanitare pentru copii și personal, birou, spălătorie și călcătorie de rufe, magazii, bucătărie cu spațiile impuse de protecția sanitară, sală de mese, mobilier școlar nou și echipamente de predare interactive. Clădirea nou realizată va fi dotată cu instalație electrică (iluminat interior, iluminat exterior, prize, iluminat de siguranță, detectare și avertizare în caz de incendiu, supraveghere video), instalație de încălzire și instalații sanitare (interioare, rețele exterioare).
Proiect BĂLĂUȘERI: buget, localizare, termen de finalizare și descriere investiții:
Proiectul depus de primăria Comunei Bălăușeri ce vizează ”Construirea Grădiniței în localitatea Agrișteu, județul Mureș” are o valoare totală de 2,16 milioane de lei, din care 2,08 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate din bugetul POR 2014-2020. Grădinița ce se va construi este localizată în Comuna Bălăușeri, str. Principală, nr. 42, județ Mureș, proiectul urmând a se finaliza până în 31.08.2021.
Prezentul proiect vizează construirea unei noi clădiri în vederea desfășurării activităților educaționale ale Grădiniței cu program Normal Agrișteu, precum și achiziția de echipamente moderne, conform celor mai noi standarde preșcolare pentru condiții ideale ale procesului educațional. Prin proiectul depus se va construi o clădire nouă cu patru săli pe un nivel pentru grădinița din sat. Proiectul prevede ca din bugetul alocat să se amenajeze și spațiul exterior prin împrejmuirea terenului, montarea porților de acces, a trotuarelor perimetrale, realizarea zonelor de joacă și recreație, lucrări de amenajare exterioară, iluminat, instalații electrice, sistem de încălzire, alimentare cu apă rece a instalației sanitare și sistem de evacuare ape menajere. Lista dotărilor ce vor fi achiziționate cuprinde mobilier preșcolar nou, balansoare pentru terenuri de joacă, bănci, precum și echipamente pentru sălile de clasă: videoproiectoare cu ecran de proiecție, laptopuri, router wireless și sisteme de boxe etc.