Abordarea integrata a dezvoltarii urbane include componenta privind mobilitatea – transferul de persoane, bunuri si servicii in diferite puncte, mai mult sau mai putin aglomerate ale oraselor – ca fiind una din componentele cele mai importante ale strategiilor viitoare de dezvoltare. Conceptul de fluidizare si simplificare a mobilitatii pare a fi solutia la problemele cu care se confrunta astazi orasele, aceasta fiind si filosofia politicii de coeziune a Uniunii Europene, in raport cu finantarea dezvoltarii urbane in perioada 2014-2020 si pentru viitoarea perioada. In acest context, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat marti, 16 aprilie 2019, la Hotel Kronwell din Brasov, Conferinta „Mobilitatea urbana durabila in contextul dezvoltarii urbane integrate. Evolutii si perspective”.
Evenimentul, la care au participat peste 60 de specialisti in domeniu, a reunit responsabili nationali si internationali in implementarea politicilor de dezvoltare urbana si din domeniul mobilitatii. Conferinta a fost deschisa, in calitate de gazde, de domnii Adrian Vestea, Presedintele Consiliului Judetean Brasov, si George Scripcaru, Primarul municipiului Brasov, care au invitat participantii sa-si aduca contributia la dezbaterea urmatoarelor teme: directiile si obiectivele la nivel european privind dezvoltarea urbana, pentru perioada 2021-2027; viziunea, tintele si obiectivele nationale care privesc mobilitatea urbana in actuala perioada de programare, cu target pentru viitoarea perioada; modul in care este reflectata si integrata mobilitatea in strategiile locale de dezvoltare urbana; impartasirea de modele si exemple de bune practici in mobilitatea durabila, implementate de autoritatile locale, prezentarea rezultatelor unor proiecte de cooperare transnationala etc.
Conferinta a fost structurata in doua parti, sesiunea plenara fiind dedicata dezbaterii strategiilor si politicilor publice din domeniul mobilitatii, in cadrul careia reprezentantii Ministerului Dezvoltarii si Administratiei Publice, Ministerului Fondurilor Europene si Ministerului Transporturilor au prezentat politicile si strategiile de la nivel national, iar reprezentantii Bancii Europene pentru Dezvoltare si Reconstructie, ai Universitatii Tehnice din Viena si din regiunile de dezvoltare romanesti au prezentat solutiile de finantare pentru proiectele de mobilitate urbana si vor identifica, alaturi de participanti, provocarile de la nivel regional in ceea ce priveste mobilitatea. In cea de-a doua parte a evenimentului, in cadrul a doua sectiuni distincte, reprezentantii municipiilor resedinta de judet de la nivel regional au analizat, alaturi de specialistii de la organizatiile internationale si cu expertii in mobilitate urbana, modelele de bune practici si solutiile pentru dezvoltarea transportului inteligent, pentru a identifica beneficiile socio-economice ale mobilitatii urbane.
”Importanta unei bune planificari a aspectelor de mobilitate urbana este o tema abordata tot mai des atat la nivel national cat si la nivel european. Provocarile imediate din acest domeniu, precum finalizarea si conectarea la coridoarele europene de transport, tendintele de concentrare a populatiei in proximitatea oraselor cu atractivitate economica ridicata, dar si provocarile pe termen lung, respectiv conversia la un sistem de mobilitate nepoluant, bazat pe mijloace de transport alternative si limitarea folosirii autoturismelor personale, ne-au motivat sa ne implicam in proiectul de cooperare transnationala CHESTNUT. Prin acest parteneriat european dorim sa aducem la nivel regional experienta regiunilor care au inregistrat un avans in acest domeniu. Intentionam sa extindem Planurile de Mobilitate Urbana la nivel de Zona Urbana Functionala, sa evidentiem avantajele asemenea abordari si, in final, sa oferim acest model, spre replicare altor zone urbane ale Regiunii Centru”, este pozitia oficiala a conducerii ADR Centru, adoptata de participantii la evenimentul de la Brasov.
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru incurajeaza si sprijina Mobilitatea Urbana Durabila prin intermediul proiectului de cooperare transnationala CHESTNUT. Acest proiect – avand numele complet ”CompreHensive Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport: CHESTNUT” (in traducere ”Elaborarea CompreHensiva a Planurilor Strategice pentru Transport Urban Durabil”) – este finantat de Uniunea Europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Transnational Dunarea. Activitatile derulate in cadrul Regiunii Centru prin aceasta initiativa de cooperare europeana au ca obiectiv dezvoltarea unui sistem de transport ecologic, mai bine conectat si interoperabil in zonele urbane, prin integrarea mai multor mijloace si modalitati de transport durabil, precum transportul public, deplasarea cu bicicleta, mersul pe jos sau utilizarea vehiculelor electrice. In contextul acestui proiect, ADR Centru lucreaza alaturi de primariile municipiilor la conturarea unor Planuri de Mobilitate Urbana Durabila, documente strategice care iau in considerare nu doar municipiul resedinta de judet, ci si localitatile cu care acesta are relatii functionale din punct de vedere al organizarii serviciilor de transport si mobilitate. Aceasta abordare, la nivel de Zona Urbana Functionala, va permite optimizarea procesului de planificare a serviciilor de transport public dar si asigurarea unor alternative de transport confortabile, sigure si ecologice.
Zonele urbane sunt motoarele cresterii economice si ocuparii fortei de munca dar si spatii predilecte pentru generarea de cunoastere si inovare. In acelasi timp, orasele sunt vitale pentru asigurarea bunastarii populatiei prin furnizarea accesibilitatii locuitorilor sai catre toate activitatile sociale. Transformarile economice si sociale din ultimele decenii au dus la cresterea nivelului mobilitatii, astfel incat implicatiile acestor transformari se rasfrang asupra mai multor componente ale vietii urbane: energia, schimbarile climatice, poluarea aerului, economie, inovare, dezvoltarea IT si orase inteligente. Abordarea integrata a dezvoltarii urbane, in care mobilitatea este una din componentele importante, pare a fi solutia la problemele cu care se confrunta astazi orasele, aceasta fiind si filosofia politicii de coeziune a Uniunii Europene in raport cu finantarea dezvoltarii urbane in perioada 2014-2020. Dezvoltarea urbana ramane o prioritate a politicii de coeziune si in perioada 2021-2027, cu finantari importante dedicate oraselor ca motoare ale cresterii inteligente.