ADR Centru a participat, in data de 28 noiembrie 2017, alaturi de reprezentanti ai administratiei publice locale din judetele Regiunii Centru si de experti in problematica dezvoltarii durabile, la seminarul regional ”Impreuna pentru dezvoltarea durabila”, organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Evenimentul a avut loc la Miercurea Ciuc, ca parte dintr-o serie de intalniri regionale pe care acest departament si-a propus sa le organizeze in fiecare dintre regiunile Romaniei.
Suita de seminarii ”Impreuna pentru dezvoltarea durabila” face parte din conceptul gandit pentru reunirea la masa discutiilor a tuturor actorilor implicati in acest vast domeniu, deoarece Dezvoltarea Durabila include intre obiectivele sale si reducerea inegalitatilor dintre regiunile tarii, lucru care se poate realiza doar printr-o stransa colaborare dintre mai multe institutii si organizatii. La evenimentul de la Hotel Fenyo din Miercurea Ciuc au fost prezenti reprezentanti ai prefecturilor si ai consiliilor judetene din Regiune, primari, conducatori ai institutiilor deconcentrate, reprezentanti ai mediului academic si ai societatii civile care au discutat despre revizuirea Strategiei pentru Dezvoltare Durabila si modalitatile de implementare a acesteia.
Vorbind in cadrul acestui eveniment, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, a prezentat una dintre cele mai importante componente a activitatii Agentiei, respectiv partea de elaborare si implementare a politicilor regionale de dezvoltare. Din acest punct de vedere, pentru a coordona procesul de dezvoltare regionala, care este legat intrinsec de conceptul privind dezvoltarea durabila, ADR Centru a realizat o serie de studii si analize la nivel regional. Parti importante din aceste studii abordeaza direct tematica dezvoltarii durabile, aspecte concrete care se regasesc in ”Studiul privind potentialul de dezvoltare socioeconomica durabila a vaii raului Mures, Regiunea Centru”, ”Analiza emisiilor de gaze cu efect de sera la nivelul Regiunii Centru”, ”Studiul privind Potentialul energetic eolian la nivelul Regiunii Centru”, dar si aspectele privind dezvoltarea durabila corelata cu ”Impactul schimbarilor climatice asupra comunitatilor din Regiunea Centru”, ”Analiza demografica a Regiunii Centru – Disparitati geodemografice”, sau cu ”Studiul privind comunitatile defavorizate din Regiunea Centru”, respectiv ”Analiza privind Agricultura si dezvoltarea rurala in Regiunea Centru” si ”Infrastructura rutiera- factor cheie in dezvoltarea durabila a Regiunii Centru”.
”Am discutat cu interlocutorii nostri in cadrul tematic propus si am concluzionat ca analizam acel concept european conform caruia dezvoltarea durabila trebuie sa satisfaca nevoile prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si defini si atinge propriile obiective. Noi, la nivelul ADR Centru, suntem direct preocupati de procesul de dezvoltare regionala, conceptul de dezvoltare durabila fiind integrat in modul in care pregatim, alaturi de partenerii nostri institutionali, documentele de planificare si programare regionala. Rezultate ale activitatii noastre in aceasta directie se vad, pe de alta parte, in derularea proiectelor si programelor de finantare, prin care sprijinim mediul public si privat din Regiunea Centru sa atraga si sa absoarba resurse nerambursabile, chiar pentru a raspunde direct nevoii de dezvoltare. Astfel, dezvoltarea durabila a Regiunii Centru s-a aflat mereu in centrul politicilor promovate de Agentia noastra, la nivel regional. In Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru in perioada 2014-2020, documentul de referinta privind planificarea dezvoltarii la nivel regional pentru actualul ciclu de sapte ani, Regiunea Centru si-a definit ca obiectiv global dezvoltarea echilibrata a Regiunii Centru prin stimularea cresterii economice bazate pe cunoastere, protectia mediului inconjurator si valorificarea durabila a resurselor naturale precum si intarirea coeziunii sociale. Prin toate cele 6 domenii strategice ale PDR Centru se promoveaza dezvoltarea durabila a comunitatilor din regiunea noastra si imbunatatirea coeziunii economice, sociale si teritoriale la nivel regional. Mai mult, dezvoltarea durabila apare ca o tema orizontala avuta in vedere in mod obligatoriu la selectarea pentru finantare a proiectelor depuse la nivelul Regiunii Centru. Avem astfel o recunoastere clara a faptului ca, prin abordarea in proiectele promovate la nivelul regiunii noastre a aspectelor privind dezvoltarea durabila, contribuim la atingerea obiectivelor care au fost stabilite prin Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila” a declarat domnul Simion Cretu, dupa reuniunea de la Miercurea Ciuc.
In cadrul acestei reuniuni s-au mai discutat teme precum educatia pentru agricultura durabila, rolul autoritatilor locale in dezvoltare durabila si conceptul de Smart City, finantari, actualitati, perspective in componenta dezvoltarii durabile, rolul capitalului social in cadrul procesului de dezvoltare durabila a societatii, importanta Ecoturismului, ca instrument pentru dezvoltare durabila, precum si abordarile privind politica de mediu reactiva, in contrapondere cu politica de mediu proactiva.Domnul Laszlo Borbely, Consilier de Stat si Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila a prezidat sesiunea de dezbateri, iar in interventia domniei sale a precizat:
”Fara ajutorul tuturor segmentelor societatii, fara o institutionalizare si la nivel local al implementarii Agendei 2030, nu vom putea face o schimbare durabila. Revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila este doar primul pas. Implementarea acesteia este partea cea mai importanta care va face diferenta. In 2019, Romania va detine Presedintia Uniunii Europene. Va fi un an important la nivel global si la nivelul Uniunii Europene, pentru ca atunci se va finaliza un raport si un document de referinta privind implementarea Agendei 2030. Prioritatea Romaniei va fi legata de dezvoltarea durabila si implementarea Agendei 2030, acesta este unul dintre motivele pentru care a fost infiintat acest departament”.