Incepe procesul de contractare a proiectelor pentru reabilitarea drumurilor judetene sibiene prin POR 2014-2020
Azi, la sediul Consiliului Judetean Sibiu a fost semnat cel de-al treilea contract de finantare din perioada de programare 2014-2020, pentru reabilitarea drumurilor judetene din Regiunea Centru. Este vorba de drumul DJ 141, care porneste din Medias si uneste localitatile Mosna si Pelisor cu comuna Barghis, unde se intalneste cu alt drum reabilitat cu fonduri europene, dar in perioada 2007-2013, respectiv DJ 106 Sibiu-Agnita. Contractul de finantare pentru proiectul de reabilitare a DJ 141, a carui valoare totala este de circa 85 milioane lei, a fost semnat de catre Presedintele CJ Sibiu, doamna Daniela Campean si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Documentatia tehnico-economica, devizul general si indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Reabilitare si modernizare DJ 141 Medias – Mosna – Pelisor – Barghis” indica faptul ca valoarea totala a investitiei este de 84,61 milioane lei, respectiv aproape 19 milioane euro, iar durata derularii intregii investitii este estimata la aproape opt ani, pana in 30 noiembrie 2021, fiind cuprinsa si perioada de desfasurare a activitatilor proiectului inainte de semnarea Contractului de finantare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
In vederea imbunatatirii mobilitatii rutiere interregionale, UAT Judetul Sibiu, a propus pe Lista proiectelor prioritare cu finantare prin POR 2014-2020, Axa prioritara 6 – care vizeaza imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, respectiv Prioritatea de investitii 6.1 – ”Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T”, modernizarea drumului judetean DJ141. Aceasta ruta strabate zona podisului transilvan din centrul Romaniei, legand zona Vaii Hartibaciului cu DN 14 si Podisul Tarnavelor, prin capatul de nord al acestui drum, iar astfel este asigurata o legatura rutiera de calitate intre aceste zone din partea de nord a judetului Sibiu. Acest drum judetean completeaza si investitiile derulate in urma cu mai bine de sapte ani pe DJ 106, Sibiu-Altana-Barghis-Agnita.
”Tinta pe care o urmarim la nivelul administratiei publice este de a atinge un grad de dezvoltare durabila a judetului Sibiu care sa duca la cresterea nivelului de trai al populatiei. Avem o strategie coerenta de dezvoltare a infrastructurii, care traseaza orientarile generale ale dezvoltarii viitoare a judetului din punct de vedere socio-economic, asigurand valorificarea resurselor materiale, financiare, informationale si umane de care dispunem. O componenta foarte importanta a acestei strategii, vizeaza continuitatea investitiilor in infrastructura rutiera, prin reabilitarea cu fonduri europene a drumurilor judetene, in folosul tuturor locuitorilor judetului. Pe langa reabilitarea DJ 141, avem in vedere si parteneriatul cu Judetul Mures, pentru cea de-a doua parte a drumului judetean DJ 106, dintre Agnita si Sighisoara, dar si pentru reabilitarea DJ 106D: Ocna Sibiului–Tapu si modernizarea DJ 107B: Pauca–Slimnic. Tinem permanent legatura cu toti actorii interesati in demersul nostru: autoritati locale, cetateni, prestatori de servicii, servicii deconcentrate, mass-media. Viziunea ce s-a conturat astfel, este aplicabila pentru intreg teritoriul judetului Sibiu in perspectiva anului 2020, cuprinzand principiile si valorile care stau la baza dezvoltarii strategice a judetului”, a declarant doamna Daniela Campean, presedinte CJ Sibiu.
Obiectivul strategic principal al proiectul al carui beneficiar este Judetul Sibiu, este de a stimula mobilitatea persoanelor si a marfurilor in Regiunea de Dezvoltare Centru, prin conectarea infrastructurii rutiere de interes judetean din judetul Sibiu la reteaua TEN-T. Dupa reabilitarea si modernizarea drumului judetean 141 Medias – Mosna – Pelisor – Barghis se va crea o legatura foarte buna intre trei mari municipii, aflate pe doua cai rutiere nationale complet diferite. Astfel Sibiu si Medias din judetul Sibiu vor fi interconectate mai strans cu Sighisoara, din judetul Mures, precum si intre ele si cu mai multe drumuri nationale: DN1, DN7, DN13, DN14. Prin realizarea proiectului, creste posibilitatea atragerii investitorilor in zona, cu precadere in municipiul Medias si cu mare accesibilitate catre zona Agnita. Astfel, se are in vedere dezvoltarea economica a municipiului Medias, care poate constitui un pol de dezvoltare in zona, atragand forta de munca din comunele si localitatile traversate de drumul judetean, deoarece deplasarea persoanelor din acest areal va fi facilitata.
Reabilitarea DJ 141 este importanta in peisajul rutier judetean din Sibiu. Investitiile sunt programate sa dureze inca patru ani, pana la finalizarea completa a celor 25,82 km lungime a acestui drum. Consiliul Judetean Sibiu estimeaza ca minimum 70.000 de persoane vor avea o posibilitate mult mai mare de a se deplasa intre principalele localitati deservite de acest drum, respectiv municipiul Medias, comuna Mosna, comuna Biertan si comuna Barghis, pe langa faptul ca, in urma investitiilor se vor reduce si actualele costurilor de intretinere a DJ 141. Alti beneficiari ai proiectului sibian sunt participantii la trafic care tranziteaza zona – aproximativ 1032 autovehicule /24 ore la nivelul anului 2015, conform studiului de trafic stabilit de Institutul National de Statistica, crescand si accesibilitatea catre 35 de unitati de invatamant scolar preuniversitar. Desigur, la aceasta lista se adauga si agentii economici din municipiul Medias si cei care isi desfasoara activitatea pe raza localitatilor Mosna, Biertan, Pelisor si Barghis. Valoarea totala eligibila a acestui proiect este de circa 83,82 milioane lei, din care circa 71,25 milioane lei o reprezinta contributia europeana, din FEDR, la care se adauga aproximativ 10,9 milioane lei de la Bugetul de stat, diferenta fiind reprezentata de contributia beneficiarului, CJ Sibiu.
„Dam astazi startul unui proiect foarte important, ce va deschide noi perspective si va crea noi oportunitati pentru numerosi locuitori din comunitatile aflate in aceasta zona a judetului Sibiu. De fapt, trebuie sa subliniez ca judetul Sibiu este activ in zona finantarilor din surse europene, in special pe componenta investitionala pentru reabilitarea infrastructurii de transport. Fie ca e vorba de dezvoltarea turismului si a activitatilor economice, in general, sau doar de economiile facute cu transportul, sunt sigur ca efectele benefice ale acestei investitii se vor face resimtite pentru locuitorii de aici si nu doar pentru ei. Parteneriatul Consiliului Judetean cu administratiile locale a demonstrat inca o data ca impreuna se pot face lucruri importante in perioada de programare 2014-2020. Acest proiect a fost inclus de peste doi ani pe lista de proiecte prioritare intocmita de ADR Centru si, dupa depunerea cererii de finantare la sfarsitul anului trecut a fost analizat atent de evaluatori, din punctul de vedere al indeplinirii conditiilor impuse de finantator, respectiv fata de prevederile Ghidului solicitantului. Ne bucura si faptul ca aceasta investitie este complementara si cu celelalte proiecte de modernizare a cailor rutiere din judetul Sibiu, ceea ce dovedeste interesul administratiei publice de a atrage resurse pentru dezvoltare”, a spus domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la importanta acestui proiect REGIO 2014-2020.