ADR Centru coordonează procesul de dezvoltare regională,
Reprezentanții autorităților publice locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile din Regiunea Centru s-au reunit la Alba Iulia pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanțare, în concordanță cu direcțiile de dezvoltare prevăzute pentru perioada de finanțare 2021-2027. Această reuniune de lucru organizată de ADR Centru a avut ca scop definitivarea cadrului partenerial regional, precum și dezbaterea aspectelor privind pregătirea Regiunii Centru pentru elaborarea documentelor de planificare si programare aferente perioadei de programare 2021-2027. Participanții au discutat și despre situația la zi privind implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, astfel încât să poată fi pregătit un portofoliu solid de proiecte ce ar putea obține finanțare din fonduri europene în viitoarea perioadă.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat această întâlnire pentru a prezenta structura cadrului partenerial de la nivel regional și pentru a discuta aspecte privind stabilirea priorităților regionale pentru perioada următoare de programare.
Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru (PDR Centru), este documentul principal de planificare şi programare elaborat la nivel regional și este asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru. PDR Centru este elaborat de ADR Centru în colaborare cu partenerii regionali și cuprinde direcțiile de dezvoltare regionale. În cadrul întâlnirii de lucru, cei peste 40 de participanți din întreaga regiune și experții ADR Centru au analizat draft-ul analizei SWOT aferentă PDR Centru 2021-2027, a fost discutat planul de lucru pentru elaborarea PDR Centru 2021-2027, și s-a discutat modalitatea de pregătire a portofoliului regional de proiecte prin implicarea grupurilor de lucru județene și tematice din Regiunea Centru.
”În urmă cu mai mult timp, activitatea de planificare a fost privită cu oarecare reticență, deoarece a fost confundată cu activitatea centralizată dinainte de 1990. În timp, datorită relațiilor parteneriale create în interiorul regiunii, datorită colaborării inter-instituționale, dar și datorită apartenenței noastre la spațiul european, lucrurile s-au schimbat. În aceste două decenii de activitate în cadrul ADR Centru, partenerii noștri au învățat că, la nivel european, lucrurile se planifică foarte minuțios, cum mult timp înainte. Fondurile europene sunt planificate, de regulă, cu cel puțin trei-patru ani înainte, pe baza unor strategii întocmite cu mai mulți ani înainte. De aceea, trebuie să corelăm, împreună cu partenerii noștri instituționali, nevoile de dezvoltare, deoarece resursele financiare nu sunt nelimitate și nu pot acoperi integral necesarul de finanțare. Acum, în Programul REGIO 2014-2020 avem o alocare de circa 790 milioane euro, iar numărul de proiecte depuse este mai mare decât în întreaga perioadă 2007-2013, în condițiile în care nu sunt deschise toate axele pentru finanțare. Astfel, avem deja 1348 de proiecte depuse, cu o valoare totală de peste două miliarde euro, prin care se solicită sume nerambursabile în valoare de aproximativ 1,87 miliarde euro. Pe unele axe avem un grad de solicitare de peste 400%, în timp ce gradul contractare este de peste 80% din suma alocată la nivelul regiunii. Am discutat despre importanța pregătirii portofoliului de proiecte pentru viitoarea perioadă, 2021-2027, dar am analizat cu partenerii noștri din cele șase județe ale regiunii și situația la zi privind implementarea proiectelor destinate infrastructurii rutiere de importanță regională. Încercăm să identificăm cât mai multe dintre problemele apărute, ca să generăm acțiunile necesare accelerării derulării acestor proiecte în condiții cât mai bune. În viitor se va schimba modul de abordare a sprijinului financiar nerambursabil, precum și cadrul financiar multianual, de aceea trebuie să fim pregătiți, pentru că dacă nu vom avea proiecte bune și fezabile, nu vom putea absorbi bani europeni”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
ADR Centru va pregăti un portal regional unde reprezentanții autorităților publice locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile vor putea să-și înscrie propunerile de proiecte, astfel încât ele să poată fi analizate în timp util și să fie corelate cu strategia regională de dezvoltare. Detalii privind Planul Regional de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014–2020 se regăsesc pe www.adrcentru.ro, precum și pe site-ul www.regio-adrcentru.ro, Secțiunea ”Documente de Planificare și Programare 2014-2020”.