Ieri, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul Attila Zoltan Csibi, primarul orasului Sangeorgiu de Padure si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finantare pentru proiectul ”Transformarea unui teren degradat in parc in Orasul Sangeorgiu de Padure, judetul Mures”, a carui valoare totala este de aproape 2,5 milioane lei, pentru modernizarea a peste 16.500 mp si crearea unei zone publice de agrement si recreere in cel mai mic oras din judetul Mures. Pana la finalul lunii iulie 2020, in acest oras de pe cursul mijlociu al Tarnavei Mici vor fi realizate lucrari pentru dotarea zonei intr-o maniera moderna, accesibila localnicilor si turistilor care sunt atrasi de constructia neobaroca deosebita a Castelul Rhédey, amplasat pe locul unei foste manastiri medievale.
Proiectul este finantat in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, respectiv Prioritatea de investitii 5.2, care urmareste revitalizarea oraselor, regenerarea si decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, inclusiv zonele de reconversie urbana. Obiectivul general al proiectului este de a asigura dezvoltarea infrastructurii urbane, prin amenajarea unui teren neutilizat si degradat, respectiv transformarea suprafetei de 16.528 mp in parc public, in vederea imbunatatirii calitatii vietii, a atractivitatii pentru locuitori si turisti precum si a imaginii publice a localitatii. Edilii considera ca, in acest fel, se vor imbunatati si serviciile publice oferite utilizatorilor de parcuri si spatii verzi, de terenuri de joaca si de sport la nivel urban.
Concret, prin derularea acestei investitii, parcul va fi accesibil tuturor persoanelor, indiferent de mobilitatea acestora. Noua locatie, amenajata peisagistic, va putea fi folosita de biciclisti, copii cu role, cu carucioare pentru copii si inclusiv de persoanele cu dizabilitati locomotorii. Acest parc va fi adecvat, in acelasi timp, pentru activitatile instructiv-educative derulate in cadrul institutiilor de invatamant existente in oras. Cadrele didactice vor putea organiza diferite activitati in aer liber, specifice studiului direct al biodiversitatii, precum si activitati extra-curriculare pe teme de ecologie si protectia mediului.
”Pentru orasul nostru, fiecare proiect european este deosebit de important. Investind fonduri europene in modernizarea acestui teren degradat dovedim cetatenilor nostri atat faptul ca suntem interesati de dezvoltarea tuturor zonelor din oras, dar si ca ne preocupa investitiile care nu consuma foarte mult din bugetul public, dar sunt relevante pentru comunitate si pentru turisti. La nivelul judetului Mures, localitatea noastra este situata exact intre doi poli turistici de mare interes: municipiul resedinta, Tirgu Mures si zona de saline si spa, Sovata-Praid, aceasta din urma fiind in judetul vecin, Harghita. Din analizele realizate de ADR Centru la nivel regional, rezulta ca turismul este ramura economica prin care Regiunea Centru a depasit zone mult mai cunoscute din tara. La noi in oras, chiar daca este cel mai mic din judet, avem acest monument care este Castelul Rhédey si era nevoie de o reabilitare functionala a spatiilor neutilizate. Am mai accesat fonduri europene in perioada 2007-2013, cand am modernizat mai multe artere rutiere din oras, in cadrul proiectului ”Dezvoltarea economica, sociala si durabila a localitatii Sangeorgiu de Padure prin modernizarea unor strazi din oras”. Valoarea totala a lucrarilor in cadrul respectivului proiect a fost de peste 14 milioane lei. Toate investitiile realizate duc la cresterea numarului turistilor si la cresterea increderii cetatenilor in efectul benefic al atragerii de fonduri europene”, a declarat domnul primar Attila Zoltan Csibi, vorbind despre proiectul din Sangeorgiu de Padure.
Valoarea totala a proiectului ”Transformarea unui teren degradat in parc in Orasul Sangeorgiu de Padure, judetul Mures” este de 2.487.728,79 lei, din care aproape peste 2,3 milioane lei sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR si bugetul de stat (98,00% din valoarea eligibila a proiectului, adica aproape 520 mii euro), diferenta fiind reprezentanta de contributia beneficiarului, Primaria orasului Sangeorgiu de Padure, la cheltuielile eligibile si la cele neeligibile. Proiectul se va derula pe o perioada de circa 21 luni, pana in data de 31 iulie 2020. Parcurile, cu infrastructura de agrement si turism reabilitata se adreseaza tuturor categoriilor sociale si de varsta, prezentand facilitati specifice si dotari pentru recreere, sport si joaca. Edilii estimeaza ca numarul de vizite in localitate va creste dupa implementarea acestui proiect.
”La nivelul Regiunii Centru semnam tot mai multe proiecte pe aceasta prioritate de investitii, respectiv pana acum avand asigurate sume atrase in valoare de peste 17 milioane lei, adica circa 40% din suma alocata la nivel regional. Mai sunt inca patru proiecte in faza precontractuala si consideram ca vom atrage toate fondurile destinate actiunilor prin care se imbunatateste mediul urban. Vorbind despre orasul Sangeorgiu de Padure, vorbim despre o localitate cu potential, situata pe o importanta cale rutiera din Regiune, dar care are nevoie de mai multe resurse pentru a se dezvolta. Se cauta solutii pentru corelarea investitiilor publice cu cele private si rata somajului s-a redus in intregul areal de pe Valea Tarnavelor. Chiar daca este un oras mic, aici au fost finantate lucrarile de reabilitare a unor strazi, fapt care dovedeste capacitatea administratiei publice de a derula proiecte pe fonduri europene, prin POR 2007-2013. Acum, prin intermediul Prioritatii de Investitii 5.2 a Programului Operational Regional 2014-2020 se aloca fonduri nerambursabile pentru reamenajarea si revitalizarea spatiilor publice abandonate si neutilizate, astfel incat acestea sa devina spatii de agrement cu functiuni multiple toate acestea, contribuind la imbunatatirea mediului urban si a cresterii calitatii vietii locuitorilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.