Aproape 20 milioane euro pentru 211 ambulante in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu
Ultima zi a lunii octombrie 2018 a fost data in care s-a semnat unul dintre cele mai importante contracte de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. Este vorba de contractul pentru proiectul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), intitulat ”Imbunatatirea capacitatii de interventie la urgentele medicale – Regiunea Centru”, prin care se vor achizitiona 211 ambulante de diferite tipuri si vor fi operationalizate sase echipaje de interventie, cate unul in fiecare judet al regiunii. Finantarea este asigurata prin Axa Prioritara 8 a programului REGIO, Obiectiv Specific 8.2 – Ambulante, valoarea totala a cererii de finantare fiind de peste 87 milioane lei, din care mai mult de 61 milioane lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Acest proiect este un continuator al celor trei initiative similare, implementate in Regiunea Centru intre anii 2007 si 2015, prin care au fost achizitionate zeci de echipamente pentru dotarea a mai mult 40 de unitati mobile pentru interventii in situatii de urgenta, la nivel judetean, proiecte a caror valoare totala a depasit suma de 63 milioane lei.
„Importanta acestor proiecte regionale in domeniul interventiilor in situatii de urgenta este vizibila atunci cand se produc evenimente nedorite, in momente de rascruce, in situatiile in care avem accidente rutiere, montane, sau de alt gen, in zone greu accesibile sau conditii meteorologice dificile. Echipamentele profesionale performante si munca depusa de echipaje de profesionisti instruiti, au dus la reducerea timpului de interventie, fapt ce a insemnat, in cazuri extreme, salvarea de vieti omenesti. Acum se achizitioneaza autospeciale diverse pentru dotarea serviciilor judetene de ambulanta. Practic, are loc o innoire a parcului auto al acestor servicii, cu resurse europene, la standarde moderne, cum autoritatile publice locale nu ar fi putut sa asigure, din fonduri proprii sau numai din resursele bugetului de stat. Acest concept si ideea acestor proiecte s-a nascut in urma cu circa 15 ani, chiar in Regiunea Centru, si datorita relevantei si a importantei sale s-a extins, prin preluare, in toate regiunile Romaniei, devenind national. Acum aproape oricine stie si se bazeaza ca, in caz de accident, calamitati, dezastre, echipajele de interventie in situatii de urgenta dispun de mijloace de interventie performante, de echipamente de ultima generatie, de oameni instruiti, care actioneaza eficient si intervin la timp. Salveaza vieti, redau sperante. Practic, fiecare dintre noi, in calitate de cetateni ai Regiunii Centru, intelegem relevanta acestor proiecte si utilitatea acestor fonduri cheltuite pentru dotarea unitatilor de interventii rapide”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, vorbind despre acest proiect.
Cererea de finantare pentru proiectul ”Imbunatatirea capacitatii de interventie la urgentele medicale – Regiunea Centru” are ca beneficiar principal institutia IGSU, iar ca beneficiari directi, inspectoratele de profil si serviciile de ambulanta judetene. Obiectivul investitiei este cresterea calitatii serviciilor medicale din faza pre-spitaliceasca prin imbunatatirea nivelului de dotare cu echipamente de transport si alte echipamente specifice pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, inclusiv prin operationalizarea unor noi echipaje de interventie la urgentele medicale si dotarea acestora cu o parte dintre noile echipamente achizitionate. De asemenea, se va asigura eficientizarea interventiilor la misiunile de cautare-salvare in zona montana, prin dotarea cu echipamente pentru transportul pacientilor din zona montana. Concret, prin proiect se doreste imbunatatirea capabilitatilor necesare pentru a asigura raspunsul la solicitarile de asistenta medicala de urgenta si prim ajutor calificat si imbunatatirea capabilitatilor de raspuns la solicitarile de asistenta medicala de urgenta si prim ajutor calificat la accidente colective. In paralel va avea loc consolidarea retelei de echipaje de interventie, pentru cresterea capacitatii de raspuns la urgentele medicale. Acest lucru se va realiza prin operationalizarea noilor echipaje de interventie, care vor asigura cresterea gradului de acoperire a populatiei cu servicii medicale de urgenta. In fine, o parte din noile autospeciale si echipamente vor asigura cresterea capacitatii de interventie pentru misiunile de cautare-salvare in zona montana. Echipamentele achizitionate vor asigura imbunatatirea accesului populatiei din intreaga regiune la serviciile medicale de urgenta din faza pre-spitaliceasca prin imbunatatirea dotarii serviciilor cu atributii in asigurarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, precum si cautare-salvare in zona montana, prin reducerea numarului de zile de indisponibilitate a ambulantelor, cresterea numarului de kilometri parcursi si reducerea timpului de raspuns la urgentele medicale. De asemenea, se va imbunatati gradul de acoperire al comunitatilor defavorizate cu echipaje de interventie la urgentele medicale.
Echipamentele achizitionate in cadrul acestui proiect vor fi distribuite in fiecare judet din regiune. Avand in vedere dinamica starii tehnice a flotei de ambulante la nivelul fiecarui judet, este posibil ca necesarul identificat la momentul scrierii cererii de finantare sa difere fata de perioada ulterioara achizitiei echipamentelor. Astfel, distributia initiala este provizorie si va putea suferi modificari in functie de nevoile operative curente, printr-o notificare la Autoritatea de Management. De asemenea, in numarul total de ambulante de tip B, Autoritatea Contractanta (IGSU) poate modifica numarul de masini cu tractiune 4×4 fata de cele cu tractiune 4×2, printr-o notificare adresata Autoritatii de Management. Valoarea totala a proiectului este de 87.229.964,45 lei, din care 61.060.975,45 lei provin de la FEDR, restul fiind reprezentat de contributia beneficiarilor, fiind mentinuta proportia de 70% fonduri europene nerambursabile si 30% fonduri proprii. Implementarea proiectului este prevazuta a se finaliza in data de 30 septembrie 2020.
In cadrul acestui proiect se propune achizitionarea de autospeciale, pe judete, dupa cum este specificat in continuare.
Judetul Alba: Ambulante tip A2 – 7 (pentru SAJ); Ambulante tip B4x2 – 8 (pentru SAJ); Ambulante tip B4x4 – 10 (SAJ- 4, SMURD- 6); Ambulante tip C – 4 (SAJ-2, SMURD-2); Ambulante pentru transport victime multiple -1 (SMURD); Ambulante pentru acces in zone foarte greu accesibile – 2 (1-SALVAMONT, 1-IJJ). Judetul Brasov: Ambulante tip A2 – 8 (SAJ); Ambulante tip B4x2 – 14 (SAJ); Ambulante tip B4x4 – 15 (SAJ- 6, SMURD-9); Ambulante tip C – 5 (SAJ-3, SMURD-2); Ambulante de transport nou-nascuti – 1 (SMURD); Ambulante pentru transportul pacientilor cu risc biologic – 1 (SMURD); Ambulante pentru transport victime multiple -1 (SMURD); Ambulante pentru acces in zone foarte greu accesibile – 3 (1-SALVAMONT, 2-IJJ). Judetul Covasna: Ambulante tip A2 – 5 (SAJ); Ambulante tip B4x2 – 6 (SAJ); Ambulante tip B4x4 – 7 (SAJ- 3, SMURD- 4); Ambulante tip C – 1 (SAJ-1); Ambulante pentru transport victime multiple -1 (SMURD); Ambulante pentru acces in zone foarte greu accesibile – 2 (1-SALVAMONT, 1-IJJ). Judetul Harghita Ambulante tip A2 – 6 (SAJ); Ambulante tip B4x2 – 7 (SAJ); Ambulante tip B4x4 – 9 (SAJ- 4, SMURD-5); Ambulante tip C – 3 (SAJ-2, SMURD – 1); Ambulante pentru acces in zone foarte greu accesibile – 2 (1-SALVAMONT, 1-IJJ). Judetul Mures: Ambulante tip A2 – 8 (SAJ); Ambulante tip B4x2 – 12 (SAJ); Ambulante tip B4x4 – 17 (SAJ- 5, SMURD-12); Ambulante tip C – 5 (SAJ-3, SMURD- 2); Ambulante de transport nou-nascuti – 1 (SMURD); Ambulante pentru transportul pacientilor cu risc biologic – 1 (SMURD); Unitati de suport pentru accidente colective – 1 (SMURD); Ambulante pentru acces in zone foarte greu accesibile – 1 (1-SALVAMONT). Judetul Sibiu: Ambulante tip A2 – 6 (SAJ); Ambulante tip B4x2 – 9 (SAJ); Ambulante tip B4x4 – 14 (SAJ- 4, SMURD- 10); Ambulante tip C – 4 (SAJ-2, SMURD-2); Ambulante de transport nou-nascuti – 1 (SMURD); Ambulante pentru transport victime multiple -1 (SMURD); Posturi medicale avansate – 1 (SMURD); Ambulante pentru acces in zone foarte greu accesibile – 2 (1-SALVAMONT, 1-IJJ). Abrevierile reprezinta: SAJ – Serviciul de Ambulanta Judetean, IJJ – Inspectoratul Judetean de Jandarmi, SMURD – Serviciul Mobil de Urgenta Resuscitare si Descarcerare.