În maximum doi ani familiile care au copii școlari ce frecventează cursurile Școlii Gimnaziale ”Simion Bărnuțiu” vor avea bucuria să știe că micuții vor beneficia de o educație de calitate, datorită investițiilor din fonduri europene realizate de edili la structurile școlare ”Petru Pavel Aaron” și ”Ion Micu Moldovan” din cadrul acestei unități educaționale. Investițiile vor fi realizate în urma semnării de către domnul Gheorghe Rotar, primarul municipiului Blaj, a contractului de finanțare în valoare totală de circa 6,25 milioane lei, cu denumirea ”Extindere, reabilitare și dotare Școala Gimnazială Simion Bărnuțiu, structura I.M. Moldovan și structura P.P. Aaron”. Fondurile europene nerambursabile coordonate de ADR Centru vor duce astfel la îmbunătățirea condițiilor de îngrijire și pregătire a copiilor.
Data limită de finalizare a proiectului este 31 noiembrie 2021, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 6,246,548.10 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă aproape 1,3 milioane euro (6.051.645,12 lei), respectiv 98% din suma cheltuielilor eligibile prin proiect.
”Investițiile totale derulate de noi în această perioadă depășesc, iată, suma de cinci milioane de euro, după ce, în urmă cu câțiva ani am investit peste 10 milioane lei, prin precedentul program REGIO, pentru reabilitarea străzilor. Suntem aproape de cetățenii municipiului Blaj și dorim să răspundem actualelor cerințe socio-economice, care reprezintă, de fapt, chiar obiectivele pe care ni le-am asumat în proiectele noastre de dezvoltare. Acum am pregătit investițiile la Parcul Veza, precum și pentru extinderea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Municipal, pe lângă modernizarea creșei de pe Eroilor. Astfel, cetățenii vor vedea că folosim fondurile europene pentru investiții în domeniul social și pentru utilizarea eficientă a energiei, iar toate acestea ar trebui să ducă la creșterea calității vieții tuturor blăjenilor, indiferent pe cel mal al Târnavelor s-ar afla”, a declarat domnul Gheorghe Rotar, primarul municipiului Blaj.
Municipiul Blaj beneficiază din nou de posibilitatea de a-și moderniza și extinde infrastructura de educație, inclusiv prin achiziționarea de dotări, după ce tot în acest an a fost semnat și contractul de finanțare pentru extinderea și modernizarea creșei de pe str. Eroilor. Și de această dată, fondurile sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții: 10.1 – Investiții în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.
Deoarece grupul țintă direct este format cu predilecție din elevi care aparțin categoriilor defavorizate, investițiile vor duce la schimbarea literalmente ”din temelii” a celor două școli generale care sunt incluse în cadrul unității educaționale ”Simion Bărnuțiu”. La școala ”I.M. Moldovan” din fosta localitatea suburbană Izvoarele, actualmente cartier al municipiului Blaj pe dreapta râului Târnava Mare se vor realiza inclusiv lucrări de extindere, cu încă un etaj a construcției de pe str. Păcii, în timp ce la școala ”P.P. Aaron” de pe str. Gheorghe Lazăr se urmărește, în principal, modernizarea și ridicarea performanțelor funcționale ale clădirii. Obiectivele acestui proiect, precum și toate activitățile și lucrările prevăzute se regăsesc în Fișa atașată prezentului material de presă.
”O infrastructură educațională superioară și accesibilă pentru toate generațiile de elevi este lucrul care va contribui pe termen lung la dezvoltarea activității economice, a productivității și mobilității forței de muncă, facilitând creșterea nivelului de trai și a calității vieții. Administrația locală din Blaj are în derulare și alte proiecte importante pentru comunitate. Toate investițiile realizate cu fonduri nerambursabile în domeniul social vor convinge populația că se folosesc bani europeni pentru dezvoltarea comunității. Prin Axa Prioritară 10 susținem multe investiții de acest gen, la grădinițe și scoli, la licee profesionale și universități. Cumulat, avem peste 60 de inițiative implementate de administrația publică locală din regiune, sub coordonarea noastră, pentru investiții directe în educație și pentru reabilitarea energetică a clădirilor din sistemul educațional”, a declarat domnul Dan Popa, director Direcția Organism Intermediar pentru POR din cadrul ADR Centru.