O nouă veste bună pentru învățământul preșcolar din Miercurea Ciuc, vine chiar de Ziua Internațională a Copilului. La începutul lunii iunie a fost semnat Contractul de finanțare nerambursabilă în valoare totală de peste 1,3 milioane lei, prin care se alocă fonduri europene nerambursabile Grădiniței ”Tulipán” (”Laleaua”) din municipiu. Prin Axa Prioritară 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții 3.1B, această unitate de învățământ preșcolar va beneficia de resurse pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Condiții de învățământ mai bune pentru micuți, specifice nivelului Uniunii Europene, dar și creșterea eficienței energetice a Grădiniței, alături de reducerea costurilor de întreținere a clădirii, sunt câteva rezultate de care vor beneficia peste 60 de copii, 10 cadre didactice și întreaga comunitate locală.
”Creșterea eficienței energetice este o prioritate la nivel european, ce susține dezvoltarea durabilă, competitivitatea, economia resurselor de energie și reducerea emisiilor de gaze toxice. Investițiile în infrastructura educațională din Regiunea Centru reprezintă o prioritate pentru administrația publică locală, acestea asigurând desfășurarea activităților educative într-un cadru adecvat performanței școlare. În județul Harghita sunt cele mai multe proiecte de reabilitare și de creștere a eficienței energetice în clădirile publice – grădinițe, școli și licee – pentru că asigură îmbunătățirea calității mediului și duc la creșterea calității vieții. Prin proiectele care asigură reabilitarea termică a clădirilor de grădinițe, școli și licee, edilii se asigură că toți copiii și elevii vor studia în săli de clase mai bine încălzite, profesorii vor putea preda în condiții adecvate, iar părinții vor putea lucra liniștiți fiindcă școala le asigură tuturor educație într-un mediu mai bun”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Proiectul cu titlul ”Reabilitare Grădinița Tulipán”, are o valoare totală de 1.318.351,48 lei, din care 1.101.023,87 lei (aproape 244 mii euro) sunt reprezentați de fondurile nerambursabile, alocate de UE și Guvernul României, pentru realizarea activităților, diferența constând în cofinanțarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va încheia până în 31.07.2019 și asigură creșterea consumului anual de energie finală din surse regenerabile a clădirii Grădiniței, de la 0% la 31,71% din totalul energiei utilizate. Investițiile propuse vizează reducerea de trei ori a consumului anual specific de energie primară din surse neregenerabile, de la 383 kWh/m2/an, la 121 kWh/m2/an și diminuarea tot de peste trei ori a emisiei de CO2 a clădirii Grădiniței Tulipán din Municipiul Miercurea Ciuc, de la 66 kg/m2/an, la 21 kg/m2/an. Concret, în următoarele 13 luni se vor efectua lucrări de reabilitare termică a clădirii, lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum și lucrări pentru instalarea sistemului de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior. De asemenea, grădinița va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum și de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice policristaline, montat pe acoperișul clădirii.
”Municipalitatea din Miercurea Ciuc este preocupată de creșterea eficienței energetice a clădirilor publice și de locuit. Cetățenii sunt de părere că aceste investiții sunt importante pentru comunitate. Exemplul cel mai bun este interesul nostru comun pentru creșterea performanței educaționale. Așa că am depus mai multe proiecte pentru reabilitarea termică a trei grădinițe, două internate școlare, patru școli și trei licee din Miercurea Ciuc. Sunt deja semnate contractele pentru două școli și, cu acesta de acum, pentru trei grădinițe. Mai avem în procesul de precontractare încă 7 proiecte pentru clădiri aparținând sistemului de învățământ local, dar și 3 proiecte pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit, prin care solicităm în total circa 10 milioane euro din fonduri europene pe acest domeniu. Vrem ca în Miercurea Ciuc să dezvoltăm o economie locală energo-eficientă și o societate adaptată energiei verzi”, a declarat domnul Ráduly Robert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc.
Realizarea acestei investiții va aduce beneficii întregii comunități locale, prin reducerea costurilor cu întreținerea și, implicit, posibilitatea de alocare a resurselor financiare pentru alte investiții. Municipalitatea estimează, de asemenea, că rezultatele pozitive ale proiectului se vor înregistra și în domeniul sănătății, prin obținerea unei calități mai bune a aerului, mai puțin condens și predispoziție redusă la mucegai, ajungând la beneficii și asupra pentru mediului înconjurător, inclusiv asupra aspectului urbanistic al orașului.