Azi, la sediul Consiliului Judetean Brasov a avut loc cea de-a treia sesiune regionala de lansare si informare pentru reprezentantii autoritatilor publice locale ce doresc sa depuna proiecte de reabilitare a cladirilor publice pentru eficientizarea consumului energetic. La acest eveniment deschis de catre directorul general ADR Centru, domnul Simion Cretu, participa Adrian Vestea, presedintele Consiliul Judetean Brasov, primarul Brasovului, George Scripcaru si prefectul judetului, Ciprian Bancila. Peste 70 de reprezentanti ai primariilor, institutiilor deconcentrate ai scolilor si spitalelor din judetele Brasov si Covasna, alaturi de consultanti si reprezentanti ai mass media se documenteaza despre conditiile impuse prin POR 2014-2020 pentru accesarea celor peste 40 milioane euro fonduri disponibile. Evenimentul este organizat de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitatea sa de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020.
Prioritatea de investitii 3.1.B, pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor publice a fost lansata la nivel national in data de 27.12.2016, iar depunerea de proiecte va fi posibila incepand cu data de 28.02.2017, ora 10:00, exclusiv prin intermediul aplicatiei electronice MySMIS. Alocarea prezentului apel de proiecte pentru Regiunea Centru este de 40,13 milioane euro, iar pentru un proiect valoarea finantarii nerambursabile acordate poate fi minimum 100.000 euro si maxim de 25 milioane de euro, echivalent in lei la cursul de schimb InforEuro al lunii Decembrie-2016, de 4,5172 lei/euro.
Vorbind participantilor despre importanta acestui eveniment, presedintele CJ Brasov, domnul Adrian Vestea a precizat: ”Suntem bucurosi sa gazduim acest eveniment si sa discutam cu reprezentantii ADR Centru despre aceste aspecte importante pentru utilizarea eficienta a resurselor energetice. Expertii care deruleaza fonduri europene in Regiunea noastra ne ofera informatii utile si practice despre accesarea fondurilor nerambursabile disponibile pentru eficientizarea consumului energetic al cladirilor publice. Este de bun augur prezenta semnificativa a celor interesati de aceste fonduri europene la aceasta intalnire, fapt care denota interes, pentru eficientizarea consumurilor publice de energie. Buna noastra colaborare se poate vedea atat prin organizarea acestui eveniment, cat si prin sustinerea de care beneficiem pentru o cat mai buna pregatire a noilor proiecte pe care intentionam sa le depunem pentru accesarea de fonduri nerambursabile, care sa completeze actiunile si investitiile de dezvoltare a judetului Brasov”.
Solicitanti eligibili in cadrul acestui apel de proiecte pot fi autoritatile publice centrale, autoritatile si institutiile publice locale si parteneriatele intre acestea. Concret, prin prezentul apel de proiecte este sprijinita realizarea de investitii pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor publice din mediul urban si rural, si care sunt cladiri de interes si utilitate publica. Ca activitati eligibile in proiecte sunt finantate investitiile pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor publice din mediul urban si rural, care sunt cladiri de interes si utilitate publica. In cadrul acestui apel de proiecte, activitatile propuse nu trebuie sa intre sub incidenta ajutorului de stat. Ratele de co-finantare a proiectelor sunt distincte in functie de tipul de solicitant. Astfel, pentru autoritati si institutii publice locale, cofinantarea proiectelor este de minim de 2% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor, iar pentru solicitantii autoritati publice centrale, aceasta componenta de cofinantare este de minim 15% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.
”La nivel regional am discutat cu mai mult de 200 de actori interesati de cresterea eficientei energetice a cladirilor publice. In perioada precedenta de finantare acest domeniu nu a existat ca atare in POR 2007-2013, fiind vorba doar de imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor rezidentiale. Dar, in practica, s-a vazut ca exista cladiri publice mari consumatoare de energie si, de aceea, trecem acum la pregatirea potentialilor beneficiari de fonduri care sunt preocupati de reducerea consumurilor in spitale, scoli, sedii de institutii publice, pentru cheltuirea eficienta a resurselor. Ne aliniem astfel actiunilor europene prin care se urmareste scaderea consumului anual de energie finala in cladirile publice, sau trecerea acestuia pe surse regenerabile. Speram ca, peste cativa ani, sa putem vorbi de o regiune in care eficienta energetica se observa in cat mai multe in cladiri publice care au beneficiat de o astfel de finantare prin POR 2014-2020. In plus, caravana noastra de informare din aceste zile va continua maine la sediul CCI Brasov si poimaine, 9 februarie, la Sfantu Gheorghe, Covasna, unde vom avea intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri pentru a prezenta oportunitatile de finantare a IMM cu fonduri europene nerambursabile, prin Prioritatea 2.2, destinata dezvoltarii mediului de afaceri”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
ADR Centru furnizeaza informatiile necesare potentialilor beneficiari ai acestor Prioritatii de Investitii de la nivelul Regiunii Centru, in vederea accesarii cu succes a fondurilor disponibile prin aceste apeluri de proiecte. In cadrul seminariilor de la Alba Iulia, Targu Mures si Brasov s-au prezentat si se prezinta conditiile specifice de eligibilitate cuprinse in Ghidul specific si aspectele privind depunerea proiectelor, dar si cerintele privind identitatea vizuala a proiectelor depuse. Fiecare seminar de informare va cuprinde o prezentare generala a Programului Operational Regional 2014-2020 si o prezentare generala a aplicatiei MySMIS. Tinand cont de structura grupului tinta a participantilor, la aceste intalniri de lucru vor fi sustinute si prezentari referitoare la modelele europene de valorificare a resurselor regenerabile pentru producerea de energie; inclusiv evolutia politicilor din domeniul bioenergiei si elaborarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila.
Prioritatea de Investitii 3.1 „Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor” – Operatiunea B „Cladiri publice”, face parte din Programul Operational Regional 2014-2020, prin care Regiunii Centru ii sunt alocate 90,48 milioane euro, pentru tranzitia catre o economie cu emisii scazute de carbon.
Brasov, 07.02.2017