Joi, 16 noiembrie, a avut loc la Alba Iulia cel de-al treilea seminar destinat beneficiarilor de finantare nerambursabila prin POR 2014-2020, in Regiunea Centru, fiind prezenti peste 70 de invitati din judetele Alba, Mures si Sibiu, in cadrul intalnirii de lucru organizate de ADR Centru. Evenimentul a fost destinat si reprezentantilor firmelor ale caror contracte au fost transmise pentru semnare la AMPOR, precum si ai celor pentru care a fost demarata etapa de precontractare. Astfel in total, peste 200 de persoane din administratia publica locala, din mediul privat si reprezentanti ai ONG-urilor au analizat, alaturi de expertii ADR Centru, cele mai bune cai de implementare cu succes a proiectelor contractate.
”Suntem foarte interesati de implementarea cu succes a proiectelor contractate in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020. Am desemnat ofiterii de monitorizare a evolutiei acestor proiecte si am inceput acum suita de intalniri pentru analiza cu beneficiarii a prevederilor contractului de finantare. Noi supraveghem modul de organizare a procedurilor de achizitie publica de catre beneficiari, verificam in teren conformitatea progresului tehnic al investitiilor si vom aviza la plata cheltuielile realizate, in vederea rambursarii acestora. In plus, cerem si respectarea procedurilor de publicitate, tinand cont de reglementarile privind identitatea vizuala a Programului. Toate aceste aspecte le-am discutat cu mai mult de 200 de reprezentanti ai beneficiarilor, si consultanti, tocmai in vederea construirii acelui cadru clar si transparent de realizare a acestor activitati. ADR Centru si-a asumat acordarea asistentei de specialitate tuturor beneficiarilor, pe parcursul implementarii proiectelor acestora, prin Acordul Cadru de delegare a atributiilor privind implementarea Programului Operational Regional 2014 – 2020 si nu ne vom abate de la reglementarile in vigoare, pentru a asigura resursele necesare ca proiectele bune sa ajunga la maturitate. E drept, deocamdata sunt mai putin de 100 de proiecte contractate in Regiune si aproape de doua ori pe atata sunt in fazele finale de evaluare si precontractare, dar depunem eforturi ca acest numar sa reflecte cat mai curand interesul pe care il avem de a creste gradul de atragere a fondurilor europene pentru dezvoltare in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu”, a declarat, dupa suita de sesiuni de informare de la Alba Iulia si Brasov, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
In cadrul intalnirilor de lucru au fost discutate cu reprezentantii beneficiarilor APL, IMM si ONG masurile intreprinse de ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar regional pentru POR 2014-2020, pentru monitorizarea si implementarea proiectelor, mecanismele de decontare a cheltuielilor in cadrul Programului, organizarea si derularea procedurilor de achizitie publice, alaturi de respectarea cerintelor de identitate vizuala. In plus, pentru beneficiarii din mediul privat, expertii ADR Centru au prezentat corelarea procesului de dezvoltare a IMM cu serviciile de internationalizare a afacerilor oferite de programul Enterprise Europe Network, derulat de ADR Centru.