15 ateliere de producție, 2 depozite comune și servicii pentru firme nou înființate – posibile ca urmare semnării unui nou contract de finanțare REGIO, pentru construcția unei hale cu profil de incubator de afaceri pe un teren dezafectat din municipiul Odorheiu Secuiesc. Astfel, în acest oraș vor funcționa două astfel de ”centre de creștere” a afacerilor, după ce investiția finanțată prin programul REGIO 2007-2013, demarată acum șapte ani și care a dus la crearea ”Harghita Business Center” și-a dovedit din plin utilitatea. Consiliul Județean Harghita susține și derularea actualului proiect, generat și coordonat de municipalitatea din Odorheiu Secuiesc. Contractul de finanțare în valoare totală de peste 7,3 milioane lei a fost semnat la sediul ADR Centru de domnul primar Árpád Gálfi și de domnul Dan Popa, directorul Direcției Organism Intermediar (OI) pentru implementarea POR din cadrul ADR Centru.
Structura bugetului și finanțare:
Din valoarea totală a proiectului de 7,310,957.34 lei, suma de 2,936,421.17 lei, (aproximativ 632.300 euro) reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc. Diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiar pentru realizarea proiectului, în valoare totală de peste 4,37 milioane lei. Fondurile nerambursabile alocate provin din bugetul Regiunii Centru alocat prin Prioritatea de investiții 2.1B a Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru care au fost alocate fonduri nerambursabile de peste 77 milioane lei și au fost până în prezent contractate, inclusiv cu acesta, cinci proiecte a căror valoare totală depășește 57 milioane lei.
”Acest incubator de afaceri va oferi spații și logistică pentru cel puțin 11 societăți comerciale, cu scopul de a le sprijini atât pentru dezvoltarea de activități comerciale profitabile, cât și pentru crearea de noi locuri de muncă pentru cetățeni. În oraș și în zonă avem deja experiența funcționării unui astfel de centru de afaceri, care a fost susținut de Consiliul Județean, instituția care este parteneră cu noi în dezvoltarea proiectului prin care vom investi peste 1,5 milioane euro, din care mai mult de jumătate din resurse proprii. Pe strada Budvar, nu departe de ”Harghita Business Center”, vom crea o nouă structură destinată sprijinirii afacerilor și sperăm ca, pentru populația de peste 35.000 locuitori a orașului să însemne noi locuri de muncă, dar și modernizarea unui teren nefolosit”, a declarat domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului Odorheiu Secuiesc.
Ce se va realiza din fondurile proiectului?
Investiția prevede înființarea unui incubator de afaceri sectorial în domeniul industriilor creative în Municipiul Odorheiu Secuiesc pe un teren nefolosit de pe str. Budvar FN. Noua clădire va fi în forma ”L”, înscrisă într-un patrulater cu laturile de cca 86 m x 48 m, având o suprafață construită la sol de peste 1450 mp. Clădirea va conține 15 de spații de producție, cu o suprafață totală de peste 860mp, fiecare având un birou și grup sanitar separat; două depozite cu o suprafață totală de circa 100mp, pentru materii prime și produse, care vor fi utilizate în comun de către întreprinderile incubate; respectiv spații administrative și pentru ședințe/conferințe, având o suprafață totală de peste 60mp. Hala metalică nou construită va fi compartimentată și finisată pentru asigurarea posibilității activităților de producție, de depozitare a materiei prime și a produselor finite. Fiecare atelier va avea acces separat pentru camioane, respectiv pentru personalul agenților economici, care își vor desfășura aici activitatea de producție. Corpul ”Recepție”, cu spațiile comune, va avea structura din beton, iar pentru personalul companiilor incubate, respectiv al administratorului incubatorului, se va crea o parcare dedicată. Prin același proiect se vor achiziționa dotări constând în sistem de rafturi; 5 transpaleți electrici; un sistem de vitrine de prezentare; dar și mobilier pentru Recepție și birou.
”Utilizarea resurselor europene pentru a valorifica spațiile abandonate și contribuția pe care comunitatea locală o aduce la susținerea mediului privat vor fi semnificative. Prin definiție, un incubator creează, pentru afacerile aflate la început de drum, un mediu propice de funcționare, cu costuri reduse, fiindcă această perioadă din viața unei firme este critică pentru calibrarea activității și prevenția eșecului. O construcție generoasă, cu utilități și echipamente noi, va deveni o locație atractivă pentru viitori antreprenori care doresc să înființeze firme în sectorul industriilor creative. Municipalitatea din Odorheiu Secuiesc investește în total aproape 20 milioane euro în reabilitarea școlilor, eficientizarea energetică a unor blocuri de locuințe, în modernizarea unui centru pentru vârstnici, în revitalizarea Cetății și a Observatorului astronomic din municipiu, dar și în dezvoltarea transportului public de călători și a infrastructurii rutiere. În câțiva ani, efectele pozitive ale acestor proiecte vor duce la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor”, a declarat domnul Dan Popa, directorul Direcției Organism Intermediar (OI) pentru implementarea POR din cadrul ADR Centru.
Când se va finaliza proiectul și ce servicii vor fi oferite?
Beneficiarul proiectului, UAT Municipiul Odorheiu Secuiesc, care dezvoltă investiția în parteneriat cu UAT Județul Harghita, estimează că până în 31.03.2022, se va finaliza construcția clădirilor. Ulterior, în această locație, care pune la dispoziția celor interesați necesară, vor fi oferite toate serviciile suport necesare pentru dezvoltarea mediului antreprenorial din municipiu, respectiv pentru incubarea și accelerarea afacerilor locale. Aceste servicii pot include: evaluarea potențialului ideii de afaceri, a potențialului inovativ, stabilirea modelului de business, elaborarea planului de afaceri, inclusiv a proiecțiilor financiare ale afacerii. Complementar se vor oferi servicii administrative, de contabilitate, servicii profesionale juridice, legale, servicii de marketing și mentorat, dar și consultanță în obținere de finanțare, granturi și capital.
Detalii privind obiectivele acestui proiect și activitățile desfășurate se regăsesc în Fișa atașată prezentului material de presă.