Pe lângă investițiile în reabilitarea de școli și blocuri, în modernizarea unui centru de vârstnici și revitalizarea Cetății precum și a Observatorului astronomic din oraș, municipalitatea din Odorheiu Secuiesc obține fonduri REGIO pentru proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere și de eficientizare a transportului public de călători. Este vorba de o finanțare de peste 5,6 milioane euro din fonduri nerambursabile POR 2014-2020 pentru acest oraș, prin care se vor achiziționa opt autobuze electrice, se vor moderniza peste doi kilometri de străzi urbane și se va realiza un sistem de management al transportului public de călători, în cadrul cererii de finanțare cu titlul ”Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere din Municipiul Odorheiu Secuiesc în vederea diminuării traficului rutier și reducerea emisiilor de carbon- Strada II Rakoczi Ferenc”. Resursele financiare sunt alocate prin Axa Prioritară 3, pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, din cadrul programului REGIO 2014-2020.
”Principala noastră problemă urbană este reprezentată de traficul motorizat prea ridicat, urmată de accesibilitatea scăzută a zonelor periferice și de lipsa unor legături facile cu arealul locurilor de muncă. Atractivitatea transportului public urban este afectată de starea de viabilitate deficitară a străzilor și de parcul auto. Starea tehnică a infrastructurii stradale duce la creșterea timpilor de parcurs, creșterea consumului de carburanți, produce poluare în exces, uzează mai repede vehiculele și contribuie la disconfortul cetățenilor. Datorită intensității ridicate a traficului și datorită lipsei dotărilor rețelei stradale serviciile de transport public nu sunt atractive. Prin acest proiect vrem să îmbunătățim mobilitatea urbană a pasagerilor, a mărfurilor, dar și traficul nemotorizat de pietoni și bicicliști. Cu autobuze electrice și cu un sistem de transport public modern, cu piste noi pentru bicicliști și cu o infrastructură pietonală modern sperăm să determinăm locuitorii orașului să-și folosească mai puțin autoturismele și credem că vom transforma orașul într-unul mult mai aerisit, mai prietenos cu mediul și cu toți oamenii”, a declarat domnul primar Árpád Gálfi, în momentul semnării acestui proiect.
Proiectul cu titlul ”Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere din Municipiul Odorheiu Secuiesc în vederea diminuării traficului rutier și reducerea emisiilor de carbon- Strada II Rakoczi Ferenc” are o valoare totală de 28.488.638,91 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 25.975.331,53 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ 5.68 milioane euro). Proiectul se va finaliza până la sfârșitul lunii decembrie 2022.
Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere din municipiul Odorheiu Secuiesc va duce la intervenții asupra mai multor elemente de infrastructură, respectiv asupra pistelor de biciclete, asupra carosabilului, dar și asupra căilor pietonale, pe lângă modernizarea aliniamentelor de spații verzi. Din punct de vedere logistic, vor fi achiziționate opt autobuze electrice, va fi implementat un sistem informatic de management a transportului public – compus din sistem e-ticketing, o aplicație de monitorizare a flotei și un sistem de informare dinamică a călătorilor în stații. Pentru autobuzele electrice se vor achiziționa stații de reîncărcare electrică. Lucrările de modernizare vor avea loc pe o distanță de peste doi kilometri pe strada Rákóczi Ferenc, respectiv pe tronsonul cuprins între girația de la intersecția cu străzile Hunyadi Janos, Kuvar și 1 Decembrie 1918, până la limita unității administrativ teritoriale a municipiului. Pe traseele de autobuz ce traversează coridorul ce face obiectul proiectului vor circula patru din cele opt autobuze electrice. Componentele de comandă și control ale sistemului inteligent de management transport/e-ticketing se vor amplasa la sediul Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc și vor include și o aplicație de informare a călători pe smartphone, iar cele cu care vor interacționa cetățenii se vor instala în stațiile de călători și în autobuzele achiziționate.
”În Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Odorheiu Secuiesc pentru perioada 2015-2025, se vorbește despre o localitate ce poate un centru microregional în zonă, care se evidențiază prin concentrarea capitalului uman – populația microregiunii reprezintă aproape 40% din totalul populației județului – și ca un nucleu de evoluție. Mobilitatea durabilă este expresia dezvoltării unui sistem de transport solid, ecologic și eficient, prietenos cu mediul, dar în același timp statornic și tradițional, asigurând un echilibru între infrastructura de transport tradițională și consumul eficient de resurse. În vederea dezvoltării orașului și a creșterii calității vieții locuitorilor zonei urbane Odorheiu Secuiesc este necesar un sistem de transport nepoluant, eficient și durabil. Rețeaua de transport dezvoltată va susține mobilitatea persoanelor și mărfurilor, creând astfel cadrul pentru afirmarea municipiului ca oraș unde administrația se preocupă de îmbunătățirea calității vieții și a mediului urban atractiv, modern și ecologic, pentru toți oamenii care locuiesc, muncesc sau doar sunt în trecere prin oraș”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.