Azi la sediul ADR Centru din Alba Iulia a fost semnat de către primarul Municipiului Miercurea Ciuc, domnul Ráduly Róbert Kálmán și de către directorul general al ADR Centru, domnul Simion Crețu, cel de-al șaptelea contract de reabilitare termică și eficiență energetică din municipiu. Contractul de finanțare nerambursabilă are o valoare totală de peste 3,10 milioane lei, din care 2,10 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile alocate prin Axa Prioritară 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiții 3.1B. Creșterea eficienței energetice și utilizarea unor surse regenerabile de energie pentru reducerea costurilor de întreținere a clădirii, reprezintă principalele investiții unde se vor cheltui fondurile alocate către primărie prin implementarea acestui proiect.
Îmbunătățirea capacității de studiu datorată unor condiții de confort termic constant pe tot parcursul anului, dar și prin reducerea cheltuielilor de întreținere ale Colegiului, sunt beneficiile rezultate în cadrul acestui proiect, de care vor beneficia cei aproximativ 70 de elevi cazați în internat și părinții lor, personalul medical și administrativ, dar și administrația publică locală și cetățenii din municipiu.
”Reducerea cheltuielilor de încălzire și utilizarea unor surse de energie regenerabilă ce se vor realiza prin acest proiect contribuie atât la o mai bună cheltuială a banului public, cât și la atingerea unui obiectiv al Comisiei Europene, și anume reducerea emisiilor de carbon și a efectului de seră pentru protecția mediului înconjurător. Prin numărul de proiecte depus de către Primăria Municipiului Miercurea Ciuc pentru finanțare pe această prioritate, se poate vedea grija administrației atât pentru calitatea vieții cetățenilor și tinerilor din comunitate, cât și pentru bugetul local. Am semnat deja șase proiecte de finanțare pe această prioritate, prin care sunt alocate peste 22,75 milioane lei fonduri nerambursabile și alte patru proiecte mai sunt trimise la Autoritatea de Management a Programului spre verificare, în vederea semnării. Dacă luăm în calcul economiile ce se vor înregistra la cheltuielile de întreținere prin aceste 11 proiecte, dar și emisiile de carbon reduse, putem spune că în următorii ani toți cei peste 50.000 de cetățeni ai municipiului vor putea să se bucure de școli, grădinițe și licee cu fațade noi, un mediu și aer mai curat, dar și un municipiu verde”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Proiectul ”Reabilitare Internatului la Colegiul Național Octavian Goga” estimat a se finaliza în octombrie 2019, are o valoare totală de 3.107.632 lei, din care 2.106.807 lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate de către Primărie, alocate de UE si Guvernul României pentru realizarea activităților, diferența dintre cele două sume fiind contribuția financiară a beneficiarului asigurată pentru implementarea proiectului. Aceste fonduri se vor investi în instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice policristaline pe acoperișul clădirii școlii, în lucrări de reabilitare termică a clădirii, de reabilitare a sistemului de încălzire și de furnizare a apei calde de consum, în instalarea unui sistem de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, precum și a unor corpuri de iluminat pe baza de LED. Creșterea consumului anual de energie finală din surse regenerabile, reducerea consumului anual specific de energie primară din surse neregenerabile și diminuarea emisiei de CO2 a clădirii, cu peste 30% față de consumul actual, reprezintă rezultatele ce vor fi atinse la finalizarea acestui proiect.
Celelalte proiecte deja contractate pentru reabilitarea termică și eficiența energetică a clădirilor din municipiu se derulează la Grădinițele ”Aranyalma”, ”Tulipan”, ”Cimbora” și la Școlile Gimnaziale ”Jozsef Attila”, ”Liviu Rebreanu” și ”Nagy Imre”.