Fondurile POR 2014-2020 asigura dezvoltarea infrastructurii locale in Regiunea Centru
Primaria orasului Covasna va demara curand noi lucrari de investitii ale drumurilor din Statiunea balneoclimaterica Covasna. Un numar de 11 strazi din oras, in lungime de peste 6,5 km, se vor adauga retelei stradale reabilitate prin POR 2007-2013, in urma cu doi ani, si vor completa astfel procesul de dezvoltare turistica a orasului. Este vorba despre proiectul „Reabilitarea infrastructurii rutiere in statiunea balneoclimaterica Covasna”, finantat prin POR 2014-2020, Axa prioritara 7, privind diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului, iar contractul de finantare a fost semnat azi la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de catre Primarul orasului, domnul József Gyerő si de catre doamna Maria Ivan, director Directia Coordonare din cadrul ADR Centru. Bugetul total al acestei cereri de finantare este de 19.041.336,53 lei, din care valoarea eligibila este de peste 18,66 milioane lei, contributia beneficiarului fiind de 380.826,73 lei.
Prin acest proiect, finantat in baza prevederilor Ghidului Specific pentru Prioritatea de Investitii 7.1 a POR 2014-2020, care se refera la sprijinirea unei cresteri favorabile ocuparii fortei de munca, prin dezvoltarea potentialului endogen, ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care sa includa reconversia regiunilor industriale aflate in declin, precum si sporirea accesibilitatii si dezvoltarea resurselor naturale si culturale specifice, administratia publica locala urmareste reabilitarea sistemului rutier pe strazile Gabor Aron, Aurel Vlaicu, Timar, Petofi Sandor, Elisabeta, Iustinian Teculescu, Lakosok, Dsida Jeno, Spitalului, Andrei Saguna si Varului. De asemenea, prin acest proiect se vor reabilita sau crea trotuare, spatii verzi, instalatii de apa, canalizarea pluviala si canalizarea menajera unde este necesar.
Concret, edilii apreciaza ca va creste numarul mediu de salariati in cadrul statiunii balneoclimaterice Covasna, ceea ce va duce la cresterea gradului de ocupare a populatiei din zona si, implicit, la un nivel de trai mai ridicat. In acelasi timp, se anticipeaza si cresterea numarului de operatori economici din zona orasului care isi desfasoara activitatea in domeniul turistic si in sectoarele adiacente. Pe parcursul celor 23 de luni ale perioadei de implementare a proiectului vor fi realizate urmatoarele lucrari: reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere pe o distanta de 6,5 km; extinderea si modernizarea retelei de apa potabila cu 2,3 km; extinderea si modernizarea retelei de canalizare menajera cu 2 km; extinderea retelei de canalizare pluviala cu 4,3 km; amenajarea trotuarelor pe aproximativ 11.000 mp; amenajarea a peste 13.000 mp de spatii verzi; precum si construirea, respective amenajarea a 108 locuri de parcare.
Conform web-site-ului MDRAPFE, doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru fonduri europene a remarcat ca: „Proiectul propune o noua perspectiva de dezvoltare a comunitatii. Investitiile alocate vor avea impact asupra cresterii gradului de exploatare a resurselor de la nivel local, care nu pot fi valorificate in prezent, la nivelul potentialului real, din cauza starii generale a infrastructurii.”
Un aspect foarte important pentru Primaria si Consiliul local Covasna, dar si pentru cetateni si turisti, este faptul ca acest proiect reprezinta, de fapt, o continuare a investitiilor demarate de edili prin POR 2007-2013. In anul 2016 lucrarile precedente de reabilitare a infrastructurii din Statiunea balneoclimaterica Covasna, incepute in 2012, au ajuns la final. Au fost realizate lucrari in valoare totala de peste 18 milioane de lei, pentru modernizarea si reabilitarea a 16 strazi. Si prin vechiul proiect s-a urmarit reabilitarea partii carosabile, reabilitarea retelei de apa potabila, realizarea sistemului de canalizare menajera si pluviala, inlocuirea bordurilor care delimiteaza carosabilul, reabilitarea trotuarelor existente, amenajarea de platforme de parcare, amenajarea de spatii verzi. Concret, strazile 1 Decembrie 1918, Stefan cel Mare, Mestesugarilor, Petőfi Sándor, Gheorghe Doja, Secuiasca, Fratiei, Ady Endre, Libertatii, Brazilor, Kodály Zoltán, Jókai Mór, Arany János, Borvizului, Bercsenyi, Cuza Voda au acum un cu totul alt aspect, iar turistii apreciaza pe deplin acest lucru.
„Lucrarile precedente de reabilitare s-au desfasurat pe o lungime de carosabil de 8,3 km, sunt amenajate 8.942 mp de trotuare. Prin lucrarile de amenajari utilitare au fost reabilitate 6,4 km de retea de canalizare menajera, 7 km retea de canalizare pluvial si 6,7 km retea alimentare cu apa potabila. Covasna a avut nevoie de modernizarea si dezvoltarea infrastructurii, ceea ce va conduce la o mai mare atractivitate a zonei si o protejare a zacamintelor hidrominerale. Prin acest nou proiect va creste si numarul mediu de salariati in cadrul statiunii balneoclimaterice Covasna, deoarece noi am identificat posibilitatea cresterii numarului mediu de salariati cu 251 persoane intr-un orizont de 5 ani, in urma consultarilor publice derulate pentru pregatirea acestui proiect”, a declarat domnul József Gyerő, primar orasului Covasna, dupa evenimentul de semnare a noului contract de finantare.
”Adaugam acest proiect la celelalte 22 deja semnate la nivel regional pe POR 2014-2020, fiind primul care se semneaza pe acest domeniu, 7.1. Pana la 31 iulie 2017 la nivelul Regiunii Centru s-au depus pe POR 2014-2020, un numar de 840 proiecte, din care 512 au ramas in etape de selectie. Pana in 10 august 2017 un numar de 22 de proiecte au fost contractate la nivelul regiunii, cu o valoare totala de 376,78 milioane lei. Suntem foarte preocupati de sustinerea acestor investitii si este important faptul ca exista o continuitate in pregatirea de proiecte care asigura dezvoltarea turismului. Poate acesta este si unul din motivele pentru care, in ultimii doi ani, Regiunea Centru a devenit prima regiune turistica a tarii, cu un numar de peste 2,5 milioane de turisti anual, care se bucura de investitiile in reabilitarea infrastructurii, a unitatilor de cazare, dar si a obiectivelor de patrimoniu cultural din cele sase judete. Ne promovam astfel cultura si identitatea locala, sustinand dezvoltarea economiilor locale si cresterea pe termen lung a numarului locurilor de munca. ADR Centru va sustine constant aceste initiative de reabilitare, care aduc multe beneficii localitatilor si statiunilor turistice, prin cresterea volumului investitiilor private in infrastructura turistica; cresterea veniturilor disponibile pe plan local si imbunatatirea serviciilor locale”, a declarat doamna Maria Ivan, director directia Coordonare ADR Centru.
Orasul Covasna este una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice din tara. Aici se gaseste o statiune balneara situata intr-o fosta zona cu activitate vulcanica, recunoscuta pentru apele sale minerale cu debite foarte mari, namol mineral si pentru mofete. Sub orasul Covasna se afla una dintre cele mai mari emanatii de dioxid de carbon din Europa. Mofetele naturale au un efect benefic asupra persoanelor cu tratamente cardiovasculare in special, dar si pentru alte boli. Statiunea Covasna a fost declarata in anul 2002 statiune balneoclimaterica de interes national.