La Sovata – Mures si Bazna – Sibiu, se reabiliteaza strazile pentru atragerea turistilor
La sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul Fülöp László Zsolt, primarul orasului Sovata, si domnul Scumpu Lucian Gligor, primarul comunei Bazna, au semnat, impreuna cu domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, doua contracte de finantare in cadrul Axei Prioritare 7 a programului REGIO 2014-2020, prin care vor fi alocate sume totale cumulate de peste 23,5 milioane lei pentru investitii dedicate dezvoltarii durabile a turismului. La Sovata-Mures, vorbim de reabilitarea a mai mult de 5,4 km strazi, prin proiectul ”Modernizare strazi urbane in orasul Sovata”, iar in statiunea din judetul Sibiu este vorba de modernizarea a 2,4 km strazi, pentru ”Dezvoltarea economica a statiunii balneoclimatice Bazna”.
Ambele proiecte sunt finantate in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului, respectiv Prioritatea de investitii 7.1, care vizeaza sprijinirea unei cresteri favorabile ocuparii fortei de munca, prin dezvoltarea potentialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care sa includa reconversia regiunilor industriale aflate in declin, precum si sporirea accesibilitatii si dezvoltarea resurselor naturale si culturale specifice. Obiectivul general al ambelor proiecte este de a asigura refunctionalizarea cailor rutiere situate in intravilanul fiecarei localitati, in vederea imbunatatirii mediului urban, precum si pentru cresterea atractivitatii si competitivitatii turistice a fiecarei statiuni balneo-climaterice. Edilii din Sovata si Bazna considera ca astfel se vor imbunatati si serviciile publice oferite turistilor, dar si utilizatorilor locali de spatii verzi, de terenuri de joaca si de sport, prin cresterea accesibilitatii acestora.
Concret, prin proiectul ”Modernizare strazi urbane in orasul Sovata” se vor amenaja – in termen de doi ani si jumatate – 16 strazi din oras, in lungime totala de 5.43 kilometri, adica mai mult de 2,6 ha de teren. Prin reabilitarea acestor artere rutiere, zona Statiunii turistice Sovata va fi valorificata ca areal de agrement multifunctional in aer liber, iar potentialii beneficiari ai proiectului din mediul privat si-au exprimat dorinta de a realiza minim cinci investitii noi, care vor genera in mod direct un numar de minim 16 noi locuri de munca. Edilii estimeaza ca in termen de cinci ani, numarul de turisti din statiune va creste cu 22% fata de anul de referinta. Valoarea totala a acestui proiect este de 9.269.513,75 lei, din care 98% sunt alocati prin POR 2014-2020, respectiv putin peste noua milioane lei – aproximativ 2.034.000 euro.
Pe de alta parte, prin proiectul ”Dezvoltarea economica a statiunii balneoclimatice Bazna” – cunoscuta pentru pentru proprietatile terapeutice ale apelor minerale si namolului sapropelic – se vor reabilita 2.46 km infrastructura rutiera si utilitati din corpului drumului. Statiunea sibiana Bazna este mai putin cautata de turistii romani, dar este o atractie pentru turistii straini, fiind recomandata celor ce sufera de afectiuni ale aparatului locomotor, reumatism, afectiuni ortopedice, afectiuni ale sistemului nervos periferic, boli ginecologice, boli cronice ale aparatului respirator. Bazna este o statiune cunoscuta si datorita apropierii de cateva importante burguri ardelene, fiind situata la numai 16 km de municipiul Medias, la 70 kilometri de municipiul resedinta a judetului, precum si la circa 50 km de municipiul Sighisoara, a carei cetate medievala este un deosebit de apreciat monument UNESCO. Pe de alta parte, fiind la mai putin de 10 km de renumitele podgorii de pe Valea Tarnavelor, recomanda Bazna si ca optiune pentru cei care doresc sa se relaxeze in climatul bland al Podisului central Transilvan. Investitiile la strazile din Bazna vor fi finalizate pana in data de 30 septembrie 2020, valoarea totala a proiectului fiind de 14,231,420.65 lei, din care 98% sume nerambursabile din fonduri europene, respectiv peste 12 milioane lei – aproximativ 2.711.745 euro.
”Aceste proiecte sunt foarte importante pentru ambele localitati, aflate, geografic, la mai putin de 100 kilometri una de alta. Pentru Sovata, sunt completate investitiile realizate in urma cu cinci ani, in amenajarea zonei din jurul Lacului Ursu, precum si recenta investitie in reabilitarea spatiului de agrement din jurul cinematografului ”Doina”. Pentru Bazna este o prima investitie prin POR 2014-2020, care va duce la cresterea atractivitatii facilitatilor din zona. De fapt, prin turism Regiunea Centru se remarca la nivel national. Sovata si Bazna detin o infrastructura semnificativa pentru petrecerea timpului liber, pentru tratamente balneare si este nevoie de imbunatatirea sistemului rutier pentru cresterea mobilitatii publicului larg, pentru a avea acces la structurile de primire turistica existente. In ultimii doi ani, peste 143.000 turisti au vizitat cele doua localitati, dar este posibil ca acest numar sa depaseasca 170.000 cat mai curand posibil, inclusiv prin implementarea acestor proiecte. In cadrul acestei prioritati a Programului REGIO am semnat pana acum sase proiecte, iar valoarea sumelor atrase este de circa 15 milioane euro. Prin corelarea investitiilor publice cu investitiile private, rata somajului se va reduce simtitor in zonele turistice si rezultatele activitatilor edilitare vor fi vizibile direct in cresterea calitatii vietii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.