Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a publicat varianta finală a Ghidului specific pentru apelul de proiecte POR/2018/1/1.1.B./1, din cadrul Axei Prioritare 1 „Promovarea transferului tehnologic”, Prioritatea de Investiții 1.1, Operațiunea B – Sprijinirea parcurilor științifice și tehnologice (PST) a Programului Operațional Regional 2014-2020.
Prin intermediul acestui apel de proiecte vor fi sprijinite investiții pentru crearea și dezvoltarea parcurilor științifice și tehnologice, în concordanță cu Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare și a documentelor regionale de specializare inteligentă, respectiv:
- crearea şi dezvoltarea PST, respectiv construcția, extinderea şi/ sau dotarea cu echipamente și software necesare, prin raportare la definiția investiției inițiale în sensul prevederilor normelor de ajutor de stat regional și ale prevederilor din cadrul Ghidului specific;
- achiziționarea de servicii de transfer tehnologic specifice (altele decât cele oferite de angajații parcurilor științifice și tehnologice).
Cele două categorii de activități de mai sus sunt structurate pe două componente/ măsuri, în funcție de încadrarea respectivelor activități sub prevederile ajutorului de minimis sau ajutorului regional. Proiectele vor cuprinde ambele componente.
Investițiile finanțabile prin ajutor de stat regional sunt eligibile doar dacă reprezintă investiții inițiale în sensul prevederilor Regulamentului (UE) nr. 651/ 2014 al Comisiei din 17 iunie 2014, cu modificările și completările ulterioare, de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind Funcționarea UE.
Solicitantul eligibil este parteneriatul dintre membrii asocierii în participațiune constituite în vederea creării parcului științific și tehnologic și administratorul parcului, în cadrul căruia sunt desemnați:
- liderul de proiect/ parteneriat pentru implementarea componentei de infrastructură din cadrul proiectului;
- entitatea care implementează componenta de servicii din cadrul proiectului;
- administratorul parcului, în vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute de ordonanța 14/ 2002.
Forma de constituire a solicitantului este în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 14/ 2002 privind constituirea și funcționarea parcurilor tehnologice și științifice. Membrii asocierii respective vor încheia un acord de parteneriat în vederea depunerii cererii de finanțare în cadrul prezentului apel. Inițiativa constituirii PST aparține persoanelor juridice şi fizice menţionate mai jos:
- instituție de învățământ superior acreditata şi/sau o unitate de cercetare-dezvoltare, pe de o parte, şi
- regii autonome, companii naţionale, societăți comerciale, administrația publică locală, asociații patronale sau profesionale, persoane fizice, investitori români sau străini, pe de altă parte.
Unul dintre asociați este în mod obligatoriu o instituție de învățământ superior acreditată şi/ sau o unitate de cercetare-dezvoltare.
De asemenea, un membru al asocierii in participațiune/ administratorul parcului/ consiliul parcului trebuie să fi depus scrisoarea de intenție în cadrul apelului regional cu privire la exprimarea interesului pentru prezentul proiect.
Apelul de proiecte este de tipul non-competitiv, cu termen limită de depunere a cererilor de finanţare. Cererile de finanțare pot fi depuse în perioada 13.08.2018, ora 12.00 – 13.02.2019, ora 12.00, prin intermediul aplicației electronice MySMIS.
Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 75.000 euro și maximum valoarea alocării regională pentru prezentul apel/ fiecare regiune de dezvoltare în parte. Valorile menționate sunt calculate ca echivalent în lei la cursul de schimb Inforeuro, valabil la data lansării apelului de proiecte. Pentru componenta de minimis din cadrul proiectului, valoarea finanțării nerambursabile acordate este de minimum 75.000 euro și și maximum de 200.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb Inforeuro valabil la data lansării apelului de proiecte. Valoarea cumulată solicită pentru componenta de minimis și ajutorul de stat regional nu poate depăși valoarea alocării regională pentru apelul de proiecte/ fiecare regiune de dezvoltare în parte. Alocarea financiară pentru Regiunea Centru este de 7,74 mil euro (FEDR + buget de stat).