In municipiul Tarnaveni se va realiza o importanta investitie REGIO in domeniul social, ca urmare a semnarii – de catre Pr. Nicolae Anusca, Director al Asociatiei Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj si de domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru – a proiectului de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 pentru extinderea si etajarea unei case care va fi transformata astfel in centru de zi pentru varstnici. Practic, cu fonduri totale de peste un milion euro, se va amenaja un centru de ingrijire fara componenta rezidentiala – unde vor functiona un centru de asistenta si recuperare pentru persoane varstnice, o cantina sociala, precum si un centru pentru servicii de ingrijire si asistenta la domiciliu. Proiectul ”Schimbare de destinatie cu extindere si etajare din casa in centru de zi, de asistenta si recuperare pentru persoane varstnice, cantina sociala, centru pentru servicii de ingrijire si asistenta la domiciliu, recompartimentari interioare” a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, iar lucrarile vor fi gata pana la 31 august 2021.
Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 014-2020, pentru investitii in infrastructura sociala care contribuie la dezvoltare, la nivel regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala, prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale, culturale si de recreare, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de colectivitatile locale. Obiectivul general al acestei cereri de finantare urmareste cresterea calitatii vietii si facilitarea participarii persoanelor varstnice cu dizabilitati, la activitati recreative si de integrare sociala in cadrul noului centru de zi. Concret, prin acest proiect se doreste cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane varstnice din zona Vaii Tarnavelor, in special pentru locuitorii de pe cursul mijlociu al Tarnavei Mici.
”Investitiile in domeniul social in orasele mici si cu resurse limitate sunt mai mult decat necesare. In acest caz, o organizatie neguvernamentala sprijina administratia publica si utilizeaza parteneriatul pentru a oferi servicii publice performante pentru comunitate. Starea de sanatate a populatiei in fostele orase monoindustriale, cum este si Tarnaveni, nu este una foarte buna, iar investitiile in domeniul social sunt mai mult decat necesare”, a precizat, dupa evenimentul de semnare a acestui contract de finantare, domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.
”Pentru cetatenii de varsta a treia din Tarnaveni am conceput aceasta cerere de finantare, ca sa reabilitam o casa si sa-i schimbam destinatia, din casa in centru de zi de asistenta si recuperare pentru persoane varstnice. Aici vom amenaja o cantina sociale si un centru pentru servicii de ingrijire si asistenta la domiciliu, valorificand la maxim cei 230mp ai constructiei existente. Scopul proiectului este de a contribui la cresterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru persoanele varstnice din Municipiul Tarnaveni. Mai repede de doi ani si jumatate de la semnarea contractului de finantare vom deschide acest centru de zi pentru persoane varstnice, si vom infiinta unitatea de ingrijire la domiciliu. Vom licentia serviciile sociale prestate, respectiv pentru centru de zi si unitate de ingrijire la domiciliu. Suntem siguri ca, prin aceasta investitie vom crea un cadru de confort pentru varstnicii de pe Valea Tarnavei Mici”, a declarat Pr. Nicolae Anusca in momentul semnarii acestui proiect.
Locul de implementare a proiectului este in centrul municipiului Tarnaveni, pe str. Victoriei nr. 12, in judetul Mures. Aceasta cladire neutilizata va fi transformata in centru de zi, urmand ca aproximativ 200 de cetateni in varsta din oras sa beneficieze de serviciile unitatii de ingrijire la domiciliu, nou infiintate. Principalele activitati in cadrul acestui proiect – care vor fi realizate de beneficiarul cererii de finantare, respectiv Asociatia Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, pentru comunitatea locala – constau in lucrari de crestere a eficientei energetice a cladirii proiectate, inclusiv a sistemelor de incalzire si producere apa calda, imbunatatind astfel microclimatul interior. Vor fi derulate masuri de reabilitare si modernizare instalatie electrica, vor fi implementate masuri de protectie si securitate incendiu, fiind realizate lucrari de modernizare a accesului in cladire pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii, instalarea de sisteme de supraveghere video si securitate intruziune. Investitiile in dotarile necesare infrastructurii sociale contribuie la dezvoltarea operationalitatii la nivel local, reducand inegalitatile si imbunatatind accesul la servicii de calitate in domeniu. Valoarea totala a proiectului este de 4.728.520,33 lei, din care 4.191.723,03 lei fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.