Un nou contact cu finanțare nerambursabilă se alătură celorlalte proiecte contractate și aflate în implementare în Municipiul Odorheiu Secuiesc. Investițiile deja contractate ce prevăd reabilitarea școlilor, blocuri eficiente energetic cu fațade noi, un centru de vârstnici modern, revitalizarea Cetății și a Observatorului astronomic din municipiu, dar și modernizarea transportului public de călători, sunt completate de acest nou proiect ce prevede modernizarea infrastructurii rutiere pentru reducerea emisiilor de carbon. Contractul de finanțare nerambursabilă ce alocă peste 9,78 milioane euro din POR 2014-2020, a fost semnat azi, 7.08.2019, la sediul primăriei din Municipiul Odorheiu Secuiesc de către primarul municipiului, domnul Arpad Galfi și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, domnul Simion Crețu.
”Municipiul Odorheiu Secuiesc urmărește dezvoltarea mobilității urbane prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor, la o mobilitate bazată pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, utilizarea transportului public de înaltă calitate și eficiență, reducerea utilizării autoturismelor în paralel cu utilizarea unor categorii de autoturisme nepoluante. În primul rând, copiii și vârstnicii din oraș, ce reprezintă 30% din cei peste 38 de mii de locuitori, vor fi beneficiarii acestui proiect fiindcă au nevoie de rute sigure de deplasare între locuință, școală, grădiniță și alte locuri destinate activităților zilnice din municipiu. Varietatea și complementaritatea domeniilor pe care am semnat contracte de finanțare nerambursabilă cu primăria municipiului, demonstrează angajamentul lor în dezvoltarea pe termen lung a acestui oraș”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Finanțare proiect:
Proiectul de ”Reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere din Municipiul Odorheiu Secuiesc în vederea diminuării traficului rutier și reducerea emisiilor de carbon” are o valoare totală de 47,74 milioane lei, din care 44,82 milioane lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată din bugetul Regiunii Centru prevăzut pe Axa Prioritară 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020, Obiectiv Specific 3.2 – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă.
Termen finalizare proiect și localizarea investițiilor:
Activitățile prevăzute în proiect sunt estimate a se finaliza până în 30.11.2022. Investițiile și lucrările de modernizări ce se vor realiza din bugetul proiectului sunt prevăzute a se derula pe străzile: Orban Balazs, Tamasi Aron, Tompa Laszlo, Uzinei, Eötvs József, Cetatii, Bethlen Gabor, Beclean, Taberei, Ady Endre, Gabor Aron, Breslelor, Victoriei, Haaz Rezso, Lăcătușilor, Petofi Sandor pe Bulevardul Independentei, Piața Varoshaza, precum și la două sensuri giratorii, sens giratoriu Strada Tamasi Aron – Strada Insulei – Str. Tomcsa Sandro și sens giratoriu Bethlen Gabor.
Activitățile prevăzute în proiect:
Un trafic motorizat prea ridicat, urmat de un acces redus către zonele periferice, un transport public cu două rute, lipsa unor legături facile cu locul de muncă, spații pietonale și piste de biciclete subdimensionate sau absente în anumite zone, au generat lipsa unor alternative reale și economice de deplasare pentru cetățeni. Tot din cauza traficului ridicat, infrastructura de străzi este alterată, având ca efect creșterea timpilor de parcurs, creșterea consumului de carburanți, creșterea uzurii vehiculelor și un disconfort pentru riverani. Pentru eficientizarea și îmbunătățirea acestor condiții, proiectul prevede acțiuni integrate pentru modernizarea facilitaților destinate pietonilor, bicicliștilor, transportului în comun și auto, ce constau în lucrări de: reabilitare carosabil, amenajare piste de biciclete, amenajare trotuare, amenajare spații verzi, dar și achiziția a 4 autobuze electrice. Reabilitarea carosabilului pentru circa 7 km de străzi va asigura calea optimă de rulare pentru autobuze, iar modernizarea stațiilor de așteptare ale transportului în comun, mobilierul urban și implementarea unui sistem de e-ticketing vor contribui la creșterea atractivității transportului public și la creșterea numărului de pasageri. Se vor amenaja benzi dedicate pentru transportul public pentru a reduce volumul de trafic auto, se vor moderniza trotuarele și se vor introduce aliniamente de spații verzi ce vor rezolva problema privind calitatea acestor servicii și vor contribui la creșterea siguranței pietonilor. Amenajarea de piste de biciclete, instalarea de rasteluri și parcări pentru biciclete vor contribui la rezolvarea problemelor în ceea ce privește bicicliștii, respectiv lipsa benzilor dedicate pentru bicicliști, prezența traficului de autovehicule care îngreunează circulația. Aceste sisteme implementate vor fi dotate cu funcționalități multiple pentru a ușura deplasările și accesul la informație al cetățenilor si turiștilor. Infrastructura pietonală va fi concepută și proiectată pentru a veni și în sprijinul persoanelor cu mobilitate redusă (vârstnici, persoane cu handicap). Mijloacele de transport în comun vor fi dotate cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap, prevăzute cu loc pentru scaunul cu rotile, infrastructura din stațiile de transport va fi realizată cu acces al persoanelor cu deficiențe către mijlocul de transport în comun, iar traseele pietonale se vor proiecta astfel încât să nu existe obstacole sau bariere pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Tot în activitățile proiectului mai sunt prevăzute și amplasarea de automate de bilete și panouri de informare pe străzile: Beclean, Bethlen Gabor, Uzinei, Victoriei, dar și chioșcuri de vânzare bilete pe străzile: Beclean, Independenței și Victoriei.
”Am avut o jumătate de an 2019 foarte activă. Am semnat mai multe contracte de finanțare care ne vor ajuta să modernizăm orașul, să îmbunătățim condițiile de trai ale cetățenilor din municipiu. Semnările de contracte confirmă un rezultat al eforturilor noastre, dar reprezintă o etapă din întreaga muncă depusă ce presupune timp și resurse pentru scriere proiecte, iar apoi și mai multe resurse și timp pentru realizarea lor. Acest proiect va duce la promovarea mobilității urbane durabile și la reducerea emisiilor de CO2 prin îmbunătățirea eficienței transportului public de călători, a frecvenței și timpilor de parcurs, va crește accesibilitatea și atractivitatea utilizării mijloacelor de transport public și a mijloacelor nemotorizate în detrimentul autoturismelor personale”, a declarat domnul Arpad Galfi, primarul municipiului Odorheiu Secuiesc.