Azi, la Palatul Culturii din Tirgu Mures, a avut loc semnarea contractului de finantare pentru proiectul ”Reabilitarea Palatului Culturii”, in valoare totala de circa 1,5 milioane euro. Prin contractul semnat de catre Presedintele Consiliului Judetean Mures, domnul Péter Ferenc, alaturi de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, acest important obiectiv de patrimoniu din judetul Mures va beneficia de aproape 1,4 milioane euro, fonduri nerambursabile, pentru lucrari de reabilitare si modernizare finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de Investitii 5.1, destinata conservarii, protejarii, promovarii si dezvoltarii patrimoniului natural cultural.
Ideea edificarii unei Case de Cultura in Tirgu Mures a aparut in anul 1907. Primarul orasului, la acea vreme, dr. Bernády György (1864-1938), o personalitate erudita si ambitioasa care a sustinut permanent dezvoltarea orasului, a convins Consiliul Orasului sa aprobe acest proiect. Elementele traditionale si motivele populare ale regiunii sunt armonizate cu stilul Secession, aceasta uniune reflectandu-se in cladirea Palatului Culturii. Initial prevazut a fi construit pe doua niveluri, edificiul a primit un al treilea etaj, la insistentele aceluiasi primar, in vederea adaugarii de spatii pentru scoala de muzica si pinacoteca – decizie benefica asa cum a aratat viitorul Conservatorului si al Filarmonicii – gazduite de Palat.
”Au trecut peste 100 de ani de finalizarea acestei cladiri simbol al orasului. Poate ca acest secol, care a trecut peste cladire si oamenii sai, peste comunitatea mureseana, nu a fost intotdeauna favorabil specificului cultural al Palatului, dar cu toate acestea, impunatoarea cladire a gazduit numeroase si bogate evenimente, in orice epoca si perioada. Suntem mandri ca judetul si orasul nostru gazduiesc un astfel de edificiu, bijuterie a stilului Secession cunoscuta in intreaga lume! Legat de acest proiect de reabilitare, pregatit cu sufletul de echipa din cadrul Consiliului Judetean, suntem in fata unei mari provocari. Dorim sa redam acestui imobil stralucirea de odinioara, cu fonduri europene nerambursabile, pentru a-l transforma intr-o perla a culturii pentru fiecare locuitor al acestui oras, ca si pentru intregul judet si pentru toti cei care viziteaza aceste locuri. Imi doresc ca implementarea proiectului sa nu intampine dificultati, astfel incat Palatul sa functioneze in cele mai bune conditii cat mai curand”, a declarat domnul Péter Ferenc, presedintele Consiliului Judetean Mures.
Fatada principala este decorata cu patru altoreliefuri turnate in bronz, situate la baza ferestrelor, avand ca subiecte legenda Sfintei Elisabeta de Wartburg, dialogul dintre tata si fiu – matematicienii Bolyai, Aranka György – secretarul Societatii Lingvistice Maghiare din Tirgu Mures si, respectiv, scena Bank-Ban din opera lui Erkel Ferencz. Pe aceeasi latura a fost realizat un mozaic de mari dimensiuni care reprezinta omagiul adus de catre diferitele stari sociale ale orasului. Cladirea adaposteste sali de conferinte, o biblioteca si un muzeu de arta, care include numeroase panze de mare valoare. Cea mai spectaculoasa este Sala Oglinzilor, unde se regasesc, sub forma a 12 vitralii uriase, scene din basmele secuiesti, balade si legende.
“Procesul de contractare la nivel regional a proiectelor destinate valorificarii durabile a patrimoniului natural cultural se apropie de sfarsit. Deja sunt contractate peste 150 milioane lei, fonduri nerambursabile, prin 13 cereri de finantare, depuse in cadrul Prioritatii de investitii 5.1 a Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5. Acum vom trece in urmatoarea etapa, de a-i sustine pe beneficiarii acestor proiecte pentru a-si duce la bun sfarsit investitiile. De fapt, procesul de dezvoltare locala nu poate fi conceput in mod coerent fara aceasta componenta de reabilitare si promovare a obiectivelor culturale de mare valoare. Dupa cum am mai spus, la nivelul intregii regiuni avem depuse aproape 700 de proiecte pe POR 2014-2020, a caror valoare totala este de peste 700 milioane euro. Acum punem accent pe cresterea mobilizarii tuturor celor implicati, sa-si duca la bun sfarsit proiectele, iar cererile de finantare sa se transforme repede si bine in realizari, pentru a valorifica resursele nerambursabile de care dispune regiunea in acest exercitiu financiar european”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Proiectul semnat azi este prevazut a se finaliza in a doua jumatate a anului 2021, avand un buget total de 6.515.142,93 lei, pentru restaurarea acestui deosebit obiectiv de patrimoniu cultural. Consiliul Judetean Mures, in calitate de beneficiar al finantarii, estimeaza ca va crestere numarul de vizitatori dupa aceste investitii, de la circa 34.500 la peste 36.500. Prin proiect se vor realiza lucrari de reparatii exterioare, inclusiv restaurarea pieselor decorative metalice si a elementelor exterioare de piatra. La interior se vor efectua reparatii la casa scarii pentru Biblioteca Judeteana si reparatii in Sala Oglinzilor, la pictura murala. In cadrul acestui proiect se vizeaza si reconditionarea unor picturi pe panza, a lambriurilor si pardoselilor, precum si repararea orgii din Sala de concerte. Dupa aceste interventii, Palatul Culturii va deveni o bijuterie culturala a judetului Mures, fiind mult mai vizibila, inclusiv datorita digitizarii intregului obiectiv, care cuprinde Biblioteca Judeteana, Filarmonica de Stat si Galeriile de arta ale Muzeului Judetean.