Primăria Municipiului Brașov va utiliza fonduri în valoare totală de 1,85 milioane euro pentru a oferi cetățenilor orașului și, în special, locuitorilor zonei Valea Cetății, un nou spațiu public, transformând un teren viran cu bălării într-un parc modern, multifuncțional, în suprafață de peste 1,6 hectare, cu alei pietonale, piste de biciclete și alei carosabile, unde se va putea practica ciclismul ca și sport, dar și pentru recreere și agrement. Finanțarea este asigurată în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, prin semnarea contractului coordonat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în cadrul priorității pentru îmbunătățirea mediului urban, și revitalizarea orașelor.
”Municipalitatea din Brașov susține cu investiții importante modernizarea infrastructurii locale, pentru creșterea mobilității persoanelor, bunurilor și serviciilor în cel mai mare oraș din Regiunea noastră. Avem proiecte care asigură achiziția de mijloace de transport, proiecte care modernizează căile de trafic, dar și inițiative care oferă noi posibilități de circulație, nepoluante, precum și oportunități de petrecere a timpului liber în mod plăcut, cu alei pietonale și pentru bicicliști. Acum vorbim de un proiect important pentru creșterea suprafeței de spații verzi, amenajate multifuncțional, într-un cartier aflat în plină dezvoltare în Brașov. Până acum, prin contractele de finanțare semnate pentru municipiu, am depășit valoarea de 50 milioane euro atrase pentru dezvoltare și mai avem încă proiecte care vor fi contractate în cadrul Axei Prioritare 4 a Programului REGIO, care susține dezvoltarea municipiilor reședință de județ. Până în anul 2023, municipiul Brașov va atrage de două ori mai multe fonduri decât în perioada precedentă (2007-2015), modernizând spațiile publice – cum este cazul și acestui proiect – dar și sistemele de transport și monitorizare a acestuia, precum și multe unități de învățământ”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Detalii contract de finanțare:
Obiectivul general al proiectului ”Realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport” este de a asigura refuncționalizarea unui teren degradat și neproductiv, cu o suprafață de 16.194 mp, situat în zona ”La Iepure”-Valea Cetății din intravilanul municipiului Brașov, în vederea îmbunătățirii mediului urban și a calității vieții, revitalizării orașului, reducerii poluării aerului și promovării masurilor de reducere a zgomotului. Valoarea totală a proiectului este de 8.864.327,32 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 8.363.119,15 lei (peste 1,75 milioane euro), respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a cererii de finanțare, diferența fiind susținută de către Primăria brașoveană. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, respectiv prin, Prioritatea de Investiții 4.2, care finanțează ”realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului”. Data estimată de edili pentru finalizarea investiției este 31 iulie 2021.
”Proiectul semnat astăzi își propune să creeze în zona La Iepure un spațiu atât pentru practicarea ciclismului, în special pentru copii, cât și pentru petrecerea timpului liber. Unul dintre obiectivele noastre principale este acela de a crea o altă percepție asupra transportului, prin crearea unor alternative la transportul cu autoturismul propriu. Ne concentrăm foarte mult pe modernizarea transportului în comun, astfel încât acesta să fie principala alternativă de transport a Brașovului. Al doilea sistem de transport pe care mizăm este cel al transportului cu bicicleta. Două dintre proiectele de finanțare, care au fost deja semnate, vizează amenajarea a două benzi dedicate pentru biciclete, care să lege mai multe cartiere ale Brașovului cu zona centrală. Și acest nou parc, din zona La Iepure, are drept componentă principală dezvoltarea acestui tip de transport, dar vizează și partea de învățare, inclusiv a modului în care circuli pe o bandă de circulație în oraș. El presupune și amenajarea unor trasee pentru biciclete care să respecte aceleași marcaje și semnalizări ca cele din trafic. În felul acesta, copiii vor învăța să circula corect, să respecte regulile de circulație și să meargă cu bicicleta în condiții de siguranță”, a declarat domnul George Scripcaru, primarul municipiului Brașov.
Descrierea investiției:
Proiectul propune nu numai reamenajarea completă a zonei ”La Iepure”, cu alei pentru pietoni și bicicliști, dar și realizarea unui poligon pentru ciclism, pentru învățarea școlarilor să se deplaseze în trafic cu ajutorul bicicletei, ca mijloc de mobilitate complementar celui auto. În acest sens, se va realiza o pistă pentru biciclete – având lățimea de 2m, lungimea de 300m și două benzi de circulație, cu un traseu sinuos, prevăzut cu treceri pentru pietoni, indicatoare de circulație rutieră, semafoare și un sens giratoriu. Terenul fiind în pantă, prin lucrările de sistematizare verticală premergătoare amenajărilor, panta acestuia va fi valorificată. Există chiar și posibilitatea susținerii unui ”examen pentru bicicliști”, caz în care vor intra pe traseu până la patru mașinuțe electrice, pentru ca simularea să fie cât se poate de realistă și apropiată de problemele cu care bicicliștii se confruntă în trafic.
O alee pietonală principală pietruită va străbate terenul pe axa Nord-Sud, făcând legătura între zona de acces pe teren, pavilionul administrativ și platoul belvedere, situat la cota cea mai înaltă a amplasamentului. Aceasta alee va face legătura cu toate zonele amenajate pentru recreere – aparate fitness, foișoare, balansoare pentru adulți, locuri de joacă pentru copii. Din loc în loc, de-a lungul acestei alei, sunt prevăzute bănci pentru odihnă. Pentru introducerea acestui spațiu multifuncțional nou creat în circuitul spațiilor destinate activităților recreative cotidiene se vor efectua atât amenajări peisagistice, cât și construcții și montări de echipamente pentru recreere (pentru spațiile de joaca, foișoare, pergole, zone de odihnă). De asemenea, sunt prevăzute două traversări pietonale ale canalului, pe latura de est, care vor face legătura cu versantul vestic împădurit al Dealului Piscul Vechi.
Detalii privind acest proiect se regăsesc în Fișa tehnică atașată prezentului material de presă.