ADR Centru: Al doilea proiect din tara semnat pe POR 2014-2020, localizat tot in Regiunea Centru
Inca un obiectiv de patrimoniu national din Regiunea Centru primeste finantare nerambursabila pentru lucrari de conservare si protejare. Azi, la Alba Iulia, s-a semnat al doilea contract de finantare din Programul Operational Regional 2014-2020, ce prevede finantarea ”Lucrarilor de reparatii, conservare si introducere in circuit turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnadie”, Sibiu. Contractul a fost semnat de catre doamna Maria Ivan, director Directie Coordonare ADR Centru si de domnul Kézdi László-Zoran, Primpreot al Parohiei Evanghelice Cisnadie din Sibiu.
Finantat prin Prioritatea de Investitii 5.1 a POR 2014-2020, proiectul are o valoare totala de 7,12 milioane lei, din care 6,94 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata, iar 179.000 lei reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelica Cisnadie.
”Emotionanta aceasta semnare de contract la care se vede relevanta si impactul obtinerii unui astfel de finantari, prin faptul ca azi, pe langa reprezentantul legal, au participat la acest moment si membrii prezbiteriului, dar si copii din comunitate. Acest lucru dovedeste ca derularea unui astfel de proiect reprezinta pentru oras un moment foarte important. Prin semnarea acestui contract de finantare, completam numarul obiectivelor istorice de patrimoniu cultural reabilitate in Regiunea Centru. Ca si element de noutate impus de Comisia Europeana pe aceasta prioritate de finantare a POR 2014-2020, este faptul ca, la final, toate aceste biserici, cetati, muzee, vor fi disponibile si vizitarii online. Prin activitatea de digitizare impusa de ghidul solicitantului, obiectivul reabilitat al fiecarui proiect va trebui sa fie scanat si reprodus intr-o proiectie 3D in mediul online, fiind apoi accesibil pentru vizitare oricarui cetatean. Va avea astfel loc o conservare intr-un mediu virtual a identitatii noastre istorice si culturale pe termen nelimitat. Cresterea numarului de turisti si a veniturilor in zona sunt o parte din beneficiile directe ce se vor obtine prin implementarea acestui proiect”, a declarat doamna Maria Ivan, director Directia Coordonare ADR Centru.
Prin acest proiect, care se estimeaza a se finaliza in octombrie 2019, fondurile alocate se vor investi in restaurarea fatadelor, a pardoselii, tamplariei, finisajelor la pereti si bolti, instalatii electrice si de incalzire, dar si a trotuarelor, canalizarii si alimentarii cu apa, instalarii unui sistem audio de ghidaj, crearea unui infopoint accesibil si pentru persoanele cu dizabilitati, precum si in activitati de digitizare si de promovare.
Acest obiectiv de patrimoniu national este cu totul deosebit, datorita unor caracteristici care ii dau unicitate la nivelul Regiunii Centru. Unul dintre turnurile sale, Turnul cu Ceas, aproape la fel de celebru ca si cel din Sighisoara, este primul turn cu ceas din Transilvania (si din Romania), ridicat la 1425. Al doilea element este instalarea primului paratraznet de la sud-est de Viena in 1795, deoarece biserica, fiind amplasata la inaltime, a ars de nenumarate ori datorita fulgerelor si banii de renovare nu mai ajungeau. Pornind de la superstitia ca unde fulgerul a lovit o data nu va mai lovi inca o data, o legenda locala spune ca actualul paratraznet a fost realizat dupa forma ultimului fulger, iar de atunci biserica nici nu a mai ars.
Dincolo de curiozitati si legende, prin aceasta reabilitare cu fonduri europene, din perioada 2017-2019, se va realiza cea mai ampla lucrare la Biserica Evanghelica din Cisnadie, dupa mai mult de 250 de ani de la precedentele extinderi si fortificari.
Alba Iulia, 21.04.2017