La sfarsitul lunii martie 2013 ADR Centru a participat la Conferinta Nationala „Incluziune si economie sociala. Modele regionale – bune practici europene”, in cadrul careia au fost prezentate rezultatele obtinute in cadrul proiectului „Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale” – cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. In cadrul lucrarilor au fost exemplificate modele de succes referitoare la economia sociala in Europa, prezentate de specialisti din: Ungaria, Turcia, Austria, Serbia-Vojvodina, Germania, Anglia, Irlanda, Letonia, Grecia si Spania. Evenimentul a fost organizat in Aula Universitatii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia de Consiliul Judetean Alba, completat fiind de Workshop-ul – ”Economia sociala, locul si rolul in cadrul economiei contemporane” organizat de gazdele din mediul universitar.
Initiativa prin care Consiliul Judetean Alba a dat in folosinta cinci centre sociale, in Abrud, Aiud, Blaj, Cugir si Zlatna, cu fonduri REGIO, a fost completata prin proiectul dedicat dezvoltarii de intreprinderi sociale la nivelul judetului. Astfel, infrastructura finantata de un proiect, a fost valorizata si utilizata judicios printr-un alt proiect, finantat de un alt program, ce ofera nu numai servicii sociale si consiliere de calitate persoanelor care au nevoie de asistenta sociala, ci si conditiile necesare pentru functionarea cu succes a intreprinderilor sociale.
Prin proiectul finantat de Programul Operational Regional, in beneficiul Parteneriatului dintre Consiliul Judetean Alba, DJASPC Alba, Municipiul Aiud, Orasul Abrud, Municipiul Blaj, Orasul Cugir si Orasul Zlatna, au fost infiintate, in cinci centrale termice de cartier, dezafectate si neutilizate, cinci Centre sociale multifunctionale. De serviciile acestor centre beneficiaza un numar de peste 1100 persoane cu dizabilitati, respectiv aproape 10% din totalul acestor persoane din judet are acces la servicii sociale de inalta calitate. Cele cinci centre, a caror suprafata totala cumulata este de numai 1350 mp, au o arie de acoperire in judet a domeniului social de 85%, oferind 58 de locuri de munca, in aceasta faza de operare. Prezentarea ADR Centru a vizat exact investitiile in domeniul social, pornind de la finantarile nerambursabile acordate proiectelor REGIO derulate in Regiunea Centru si a prezentat aspecte privind abordarea necesarului investitional in perioada 2014-2020, pe baza Strategiei Regionale de dezvoltare, in cadrul careia domeniul social si economia sociala ocupa un loc aparte.
In cadrul conferintei au fost abordate si aspecte legate de oportunitatile si limitele intreprinderii sociale, precum si mecanismele de functionare ale acesteia, in contextul in care economia sociala poate aduce un raspuns pozitiv la nevoile si resursele locale. Proiectul CJ Alba, care a prilejuit organizarea evenimentului in mediul universitar se desfasoara in perioada august 2010 – iulie 2013 si isi propune promovarea unor modele functionale de economie sociala, dezvoltarea unei retele integrate de servicii sociale si crearea de intreprinderi sociale functionale, contribuind in mod direct la imbunatatirea semnificativa a oportunitatilor de ocupare adaptate nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilitati si a celor vulnerabile. Dezvoltarea unui model integrat si a structurilor specifice cu profil de intreprinderi sociale in Regiunea Centru, inclusiv initierea unor astfel de structuri in cadrul regiunilor Nord-Vest, Sud Muntenia si Bucuresti-Ilfov, pe fondul promovarii eficiente la nivel multiregional a conceptului de economie sociala, este un alt obiectiv al proiectului si al Conferintei de la Alba Iulia.
”Economia sociala devine un „al treilea sector” al economiei clasice, dezvoltat din necesitatea de a gasi solutii noi unor probleme sociale, economice sau de mediu ale comunitatilor si pentru satisfacerea nevoilor membrilor comunitatii care sunt ignorate sau insuficient acoperite de sectorul public sau privat. Acest concept porneste de la principiul suprematiei participarii actorilor sociali, a persoanei si a obiectivelor sociale asupra capitalului. In Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, a carei prima forma de lucru este publicata spre consultare publica, ADR Centru propune o Axa prioritara dedicata masurilor sociale. In cadrul acesteia se pune accent pe prioritati specifice cum sunt dezvoltarea resurselor umane prin extinderea, diversificarea si cresterea calitatii serviciilor sociale, dar si prin diversificarea si cresterea calitatii serviciilor administratiei locale, facilitarea reinsertiei sociale a persoanelor dezavantajate social si contracararea efectelor declinului demografic. In cadrul Strategiei de Dezvoltare Regionala pentru perioada de programare 2014-2020 s-au identificat prioritatile de dezvoltare si s-au stabilit obiectivele specifice si domeniile prioritare de interventie, intre care economia sociala are un rol deosebit de important”, a declarat dupa incheierea lucrarilor evenimentelor organizate la Universitatea albaiuliana domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Partenerii Consiliului Judetean Alba in proiectul „Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale” sunt Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare, Centrul de Formare Continua si Evaluare Competentelor in Asistenta Sociala si Die Querdenker –Austria. Aceasta manifestare a fost completata de gazdele de la Universitatea albaiuliana cu Workshop-ul – ”Economia sociala, locul si rolul in cadrul economiei contemporane” , la care au participat experti din mediul universitar, din cadrul unor ONG si reprezentanti ai organismelor care se ocupa cu atragerea fondurilor europene din Regiunea Centru.