Prin REGIO avem acum un drum mai scurt cu 20 de kilometri!

Proiectul ”Modernizare si reabilitare a Drumului Judetean DJ 135  Magherani – Sarateni” finantat prin fondurile Programului Operational Regional, derulate prin ADR Centru, a fost finalizat recent si acum ofera cetatenilor si turistilor posibilitatea de a economisi timp si combustibil pentru a ajunge la Tirgu Mures, Praid sau Sovata. Alte beneficii, pe care le au cei ce acum pot circula in conditii de siguranta rutiera, sunt peisajele frumoase, unde se pot relaxa pret de cateva minute si placerea unei calatorii in care pot descoperi noi atractii turistice.

Cu un buget total de 56,45 milioane lei, din care 43,91 reprezinta finantare nerambursabila alocata prin programul Regio, au fost reabilitati peste 13,5 km de drum. Acest proiect a fost necesar deoarece locuitorii din zona, pentru a ajunge in orasele invecinate, aveau un traseu deviat cu 22 de km, iar turistii nu puteau ajunge in zona, existand portiuni de drum pe care existau alunecari de teren care ingreunau circulatia, fiind aproape impracticabile in anumite perioade ale anului. Din bugetul alocat proiectului, beneficiarul, Consiliul Judetean Mures, a realizat atat reabilitarea drumului, cat si reabilitarea a doua poduri, 90 de podete, inclusiv a 56 de intrari in drumuri laterale. De asemenea, prin proiect s-au mai facut si lucrari de consolidare ale structurii drumului, ziduri de sprijin si drenuri sub santuri.

”A fost un proiect destul de controversat initial, deoarece era mai mult un drum de tara care lega cateva zone turistice si de acces pentru cele doua judete invecinate, Mures si Harghita. Studiile de transport, care erau facute cu ani in urma, aratau insa cat de periculoasa era circulatia pe acest drum. Acum, toti cei peste 170.000 de locuitori din localitatile amplasate pe lungimea drumului, in principalele orase si statiuni invecinate, beneficiaza si se bucura de folosirea acestei portiuni de drum modernizata. Reabilitarea drumului vine in sprijinul producatorilor agricoli locali din zona, de legume in special, care vor avea ocazia sa poata aproviziona in bune conditii piata, si va genera acum atat dezvoltarea economica, cat si a turismului din judetul Mures si Harghita” a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Fondurile necesare pentru reabilitarea acestui proiect au fost alocate prin Domeniul Major de Interventie 2.1 din Programul Operational Regional 2007-2013. La nivelul judetului Mures prin acest domeniu a mai fost finantata reabilitarea a cinci proiecte de drumuri si strazi. La nivelul Regiunii Centru, pe domeniul 2.1 au fost contractate un numar de 20 de proiecte de reabilitare a drumurilor. Aveti atasata situatia proiectelor contractate pe acest domeniu. Pe viitoarea perioada de programare financiara 2014-2020,  reabilitarea infrastructurii rutiere va continua si se va finanta prin domeniul 6.1, Ghidul specific al acestui domeniu fiind in prezent in consultare, urmand a in curand lansat spre depunerea de proiecte.