Prin utilizarea energiilor verzi in regiune – ADR Centru militeaza pentru reducerea emisiilor poluante

Un nou proiect implementat in Regiunea Centru, prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, urmareste derularea unei campanii ample de promovare a eficientei energetice, a reducerii emisiilor de dioxid de carbon, precum si de incurajare a comunitatilor locale in valorificarea energiei din surse regenerabile. Aceasta campanie continua informarea comunitatilor locale din judetele Alba, Mures si Sibiu cu privire la obiectivele proiectului ENESCOM, prin intalnirea din 8 noiembrie 2010, desfasurata la sediul ADR Centru din Alba Iulia.

ADR Centru desfasoara, in primele 8 luni de implementare ale proiectului ENESCOM, o campanie de informare in randul administratiilor locale cu privire la Pactul Primarilor si a modului in care localitatile pot contribui, prin aderarea la aceasta conventie, la atingerea obiectivelor si a tintelor europene privind politica energetica, utilizarea mai eficienta a energiei, cresterea ponderii utilizarii surselor regenerabile de energie, reducerea emisiilor de CO2. Pana in prezent, in Regiunea Centru doar patru localitati au aderat la Pactul Primarilor si si-au asumat obiectivele acestuia: Brasov, Alba Iulia, Aiud si Avrig, urmand ca dupa finalizarea intalnirilor de lucru din proiect numarul localitatilor implicate sa creasca. Proiectul ENESCOM urmareste sa informeze comunitatile locale despre importanta utilizarii resurselor de energie regenerabila, concomitent cu reducerea emisiilor poluante.

„Pentru a veni in sprijinul localitatilor care au aderat la Pactul Primarilor, Comisia Europeana a creat cateva structuri de sprijin care ofera suport tehnic gratuit localitatilor in realizarea planurilor de actiune. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va infiinta un astfel de birou regional de informare pentru promovarea energiei durabile, prin care va oferi suport si asistenta localitatilor in realizarea planurilor de actiune si a inventarului emisiilor de dioxid de carbon. Prin acest proiect continuam initiativele si demersurile realizate prin alte proiecte, care au ca scop eficienta energetica si utilizarea surselor de energie regenerabila”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

La intalnirea organizata la sediul ADR CENTRU din Alba Iulia, pentru diseminarea obiectivelor Pactului Primarilor au participat reprezentantii a 8 autoritati publice locale din trei judete ale Regiunii Centru, respectiv din partea primariilor din Alba Iulia, Aiud, Abrud, Ocna Mures, Zlatna, precum si Avrig, Iernut si Medias. Municipalitatile din Alba Iulia, Aiud si Avrig sunt deja membre in Conventia Primarilor si au venit sa impartaseasca din experienta lor in elaborarea si implementarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila pe care primariile semnatare ale Conventiei Primarilor se obliga sa le realizeze, avand ca obiectiv reducerea emisiilor de CO2 cu peste 20% pana in anul 2020. Probleme precum modalitatea de finantare a Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila din fonduri guvernamentale sau din fondurile structurale pentru perioada 2014-2020, necesitatea realizarii unei mai stranse colaborari intre primariile care au aderat la Conventia Primarilor si cresterea numarului de primarii din Romania care vor adera la aceasta conventie, chiar prin crearea unei „Conventii a Primarilor din Regiunea Centru”, care sa faca un lobby adecvat pentru ca energia sa devina o prioritate in perioada urmatoare de planificare, au fost cateva dintre temele discutate de reprezentantii autoritatilor locale prezente la intalnirea de la Alba Iulia.
Informatii de background privind Proiectul ENESCOM si Conventia Primarilor

Proiectul ENESCOM – European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities (Retea europeana de centre de informare pentru promovarea energiei durabile si reducerea emisiilor de CO2 in comunitatile locale) – isi propune sa intareasca rolul comunitatilor locale din Croatia, Republica Ceha, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Marea Britanie, in diminuarea efectelor schimbarilor climatice, prin crearea unei metodologii comune pentru promovarea si dezvoltarea capacitatii institutionale in scopul sustinerii energiei durabile. Unul din instrumentele pe care Comisia Europeana le-a creat in sprijinul dezvoltarii de politici in domeniul energiei, pentru autoritatile locale, este Pactul Primarilor (Covenant of Mayors). Pactul Primarilor este un angajament, al oraselor si localitatilor semnatare, de sprijinire a obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene in termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin promovarea eficientei energetice, precum si pentru producerea si utilizarea de energie curata. Aderarea la aceasta conventie implica semnarea la Bruxelles a unei adeziuni prin care consiliul local, prin primarul localitatii, se angajeaza sa: depaseasca obiectivele stabilite de UE pentru anul 2020, prin reducerea emisiilor de CO2 cu cel putin 20%; sa prezinte un plan de actiune in domeniul energiei durabile, incluzand un inventar de referinta al emisiilor, care sa descrie modul in care vor fi atinse obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 pana in anul 2020, plan care va fi prezentat in termen de un an de la data semnarii acordului; precum si sa prezinte un raport de implementare a planului de actiune cel putin o data la doi ani dupa elaborarea acestuia, pentru evaluare, verificare si monitorizare.

Pana in acest moment, in cadrul proiectului ENESCOM s-au derulat doua intalniri de lucru in Regiunea Centru. Reprezentate la nivel de primar sau viceprimar, autoritatile locale participante la aceste intalniri, desfasurate in luna octombrie la Brasov si acum la Alba Iulia, au fost de acord ca energia trebuie tratata ca o prioritate la nivel local si ea reprezinta o sursa de economie pentru bugetele locale, daca este administrata corespunzator. De asemenea, ponderea energiilor regenerabile in consumul total de energie reprezinta si un important indicator asupra calitatii mediului in care traim.
Pentru cresterea impactului reducerii de emisii poluante este importanta implicarea cetatenilor, prin actiuni de constientizare asupra importantei reducerii consumului de energie, a utilizarii energiei verzi si a tuturor actiunilor care ne ajuta sa traim intr-un mediu mai curat.

Informatii despre procedura de aderare la Pactul Primarilor pot fi accesate la adresa: www.eumayors.eu