Orașele Săliște și Copșa Mică, două dintre localitățile urbane de mai mică anvergură din județul Sibiu, beneficiază de resurse totale în valoare de aproape 4 milioane euro, pentru investiții în lucrări de reabilitare socio-culturală și în infrastructura edilitară adiacentă, începând din această primăvară până la finalul anului 2023. Acest fapt este posibil a urmare a contractării de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și edili a două proiecte diferite, dar asemănătoare, pentru fiecare din aceste orașe, în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020.
Program de finanțare și buget proiecte:
Fondurile alocate prin semnarea celor două contracte provin din resursele Programului Operațional Regional, REGIO 2014-2020, Axa Prioritară 13.1, Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii din România. Finanțarea cheltuielilor eligibile din ambele proiecte este asigurată în proporție de 98%, diferența reprezentând contribuția beneficiarilor, atât pentru cheltuieli eligibile cât și pentru cele neeligibile. Ambele proiecte au denumiri asemănătoare, deoarece se adresează aceleiași nevoi publice, diferind doar obiectivele finanțate. Este mai mult decât evident faptul că și aceste comunități mici doresc să finanțeze procesul de îmbunătățire a calității serviciilor publice locale, în special în domeniul învățământului, precum și pentru modernizarea spațiilor publice.
Cererea de finanțare cu titlul ”Creșterea calității vieții în orașul Copșa Mică prin proiecte integrate” are o valoare totală de 11.097.667,87 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 10.770.680,24 lei, respectiv mai mult de 2,3 milioane euro, reprezentând 98% din cheltuielile eligibile. Acesta este primul proiect public finanțat prin Programul REGIO în Copșa Mică, iar prin aceste investiții se va dezvolta infrastructura locală în special pentru nevoile populației defavorizate. Astfel, Școala generală din oraș va fi modernizată, termoizolată și va beneficia de dotări moderne, iar în cartierul Târnăvioara, unde locuiesc mai mult de 12% din numărul total de cetățeni ai urbei, în mare parte din categorii defavorizate, vor fi reabilitate infrastructura rutieră și rețelelor hidroedilitare, astfel încât să se asigure furnizarea serviciilor esențiale de alimentare cu apă și de canalizare pentru toți locuitorii cartierului. Acest proiect este prevăzut a se încheia până la finalul lunii noiembrie 2023.
Pentru orașul Săliște, cererea de finanțare având denumirea ”Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Săliște prin proiecte integrate” are o valoare totală de 7.889.023,14 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 5.926.446,42 lei, respectiv aproape 1,3 milioane euro, reprezentând tot 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Edilii din Săliște nu sunt la primul proiect finanțat prin programul REGIO, tot pe Axa Prioritară 13 fiind finanțate și investițiile în valoare totală de peste un milion euro, pentru creșterea calității vieții populației din satele Mag și Săcel, aparținătoare acestui oraș. În plus, tot în Săliște, Programul REGIO – coordonat la nivel regional de ADR Centru – a susținut și modernizarea clădirii Clubului Sportiv, cu fonduri în valoare totală de aproape 400 mii euro, prin Axa Prioritară 3, dedicată îmbunătățirii eficienței energetice. De această dată, în Săliște este vorba de atragerea de resurse publice europene pentru reabilitarea infrastructurii preșcolare și de amenajarea zonei centrale a orașului, pe o suprafață de peste 7.000mp, care să ofere funcțiuni moderne ca loc de recreere și spațiu public urban ”verde”, atractiv pentru locuitori. Acest proiect este prevăzut a se încheia până în 31 octombrie 2023.
Pentru ambele proiecte, cursul de schimb este cel stabilit de sistemul InforEuro pentru luna martie 2018, respectiv 1 euro = 4.6575 lei. Detalii despre ambele investiții se regăsesc în Fișele de proiect atașate prezentului material de presă.
”La fiecare semnare de contract pe această Axă Prioritară 13, în întâlnirile publice, dar și în discuțiile bilaterale în procesul de implementare a proiectelor folosim cuvinte care par să fie un fel de șablon: proiecte mari, pentru orașe mici… Dar, dincolo de cuvinte, în aceste cazuri, nu numai valoarea în sine a finanțării contează, ci impactul pe care proiectele și fondurile europene îl aduc asupra comunității. În cazul de acum, orașul Săliște are o experiență în plus, deoarece a mai implementat proiecte prin programul REGIO, în timp ce Copșa Mică, un oraș care are mare nevoie de dezvoltare, este la început în acest domeniu. Noi, la nivel regional, prin Axa Prioritară 13 a Programului REGIO susținem administrațiile publice locale din orașele mici să se implice în procesul de revitalizare fizică și economică, dar și să asigure creșterea calității vieții populației. Aceste două proiecte se alătură celorlalte 35 contractate pe această axă de finanțare, valoarea totală a resurselor financiare implicate fiind de peste 132 milioane euro. În acest fel, nu numai că maximizăm impactul Programului Operațional Regional, dar demonstrăm și faptul că susținem creșterea calității vieții în comunitățile urbane mici”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Principalele activități prevăzute în proiecte:
- Proiectul din Copșa Mică include modernizarea Școlii generale – prin lucrări structurale, modernizarea și refacerea compartimentărilor interioare, reabilitare termică și dotare, precum și reabilitarea a peste 8000mp de spații publice urbane, unde se include modernizarea străzii către cartierul Târnăvioara și realizarea de 47 branșamente de apă potabilă și racordări la canalizare. În toate construcțiile reabilitate, precum și pe spațiile publice modernizate, vor fi asigurate facilități pentru utilizarea de persoanele cu dizabilități.
- Pentru proiectul din Săliște este vorba despre reabilitarea grădiniței unde învață aproape 200 copii, edificarea unui centru recreativ și modernizarea spațiilor publice din zona parcului central, în suprafață de peste 7000mp. Și în cadrul acestui proiect vor fi asigurate facilități pentru utilizarea de către persoanele cu deficiențe motorii.
Peste 600 de elevi și cadre didactice din cele două orașe și mai mult de 11.000 de cetățeni vor beneficia de rezultatele acestor proiecte din județul Sibiu.