Finantarea gestionarii eficiente a energiei in cladirile publice din Regiunea Centru, prin POR 2014-2020
Inca doua proiecte de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020, destinate imbunatatirii gestionarii energiei si reducerii consumurilor din Regiunea Centru, au fost semnate azi, 20.03.2018, la sediul Consiliului Judetean Brasov, avand ca beneficiar direct aceasta institutie reprezentativa pentru judetul Brasov, iar ca beneficiari indirecti, pacientii si medicii de la Spitalul de Ginecologie din Brasov si de la Unitatea de Pneumoftiziologie Sanpetru. Azi, presedintele Consiliului judetean brasovean, Adrian Vestea si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat contractele de finantare pentru proiectele ”Modernizare, dotare si eficientizare energetica a corpului S+P+7+M si corp extindere (de legatura) existent intre corpul nou si corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie ”Dr. I.A. Sbarcea” Brasov” si ”Reparatii capitale, modernizare si eficientizare energetica a Unitatii de Asistenta medico-sociala de Pneumoftiziologie Sanpetru”, proiecte a caror valoare totala cumulata este de peste 35 milioane lei. Cele doua cereri de finantare sunt finantate prin Prioritatea de Investitii 3.1.B ce vizeaza sprijinirea eficientei energetice in cladirile publice si peste 24,5 milioane lei din suma totala reprezinta fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.
”Judetul Brasov trebuie sa se dezvolte cu aceste resurse financiare nerambursabile, din fonduri europene. Am semnat contracte de finantare pentru reabilitarea drumurilor judetene, suntem implicati in reabilitarea termica, in vederea eficientizarii consumurilor si pentru reducerea costurilor prin aceste proiecte destinate modernizarii cladirilor publice si pregatim proiecte pentru dezvoltare locala, in beneficiul cetatenilor judetului. Poate ca in perioada precedenta nu s-au realizat foarte multe proiecte in judetul nostru, dar in acest moment avem semnate contracte in valoare totala de peste 65 milioane euro, din care aproape 61 milioane euro sunt sume nerambursabile. La Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, investitiile au demarat in perioada 2007-2014, cu un proiect mai mic, de modernizare si echipare a ambulatoriului, a carui valoare a fost putin peste 2 milioane lei. Acum, numai in Unitatea de Pneumoftiziologie de la Sanpentru investim de patru ori mai mult, in timp ce, pentru ceea ce ne propunem la Spitalul ”Dr. Sbarcea” avem nevoie de peste 26,5 milioane lei, de zece ori mai mult ca in urma cu sapte ani!
In cadrul Unitatii Medico-Sociale de Pneumoftiziologie de la Sanpetru sunt internati in prezent 90 de pacienti, majoritatea cazuri sociale, diagnosticati cu boli pulmonare si pneumologice. Lucrarile de reparatii si consolidare, de recompartimentare, modernizarea si eficientizarea energetica a corpului de cladire C1 din cadrul incintei Unitatii de la Sanpetru, vor determina scaderea cheltuielilor legate de incalzire, concomitent cu cresterea confortului termic in institutie, ceea ce inseamna implicit alinierea la standardele europene in asigurarea calitatii serviciilor de tip medico-social.
Desi in judet si in municipiu mai exista clinici private, Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie ”Dr. I.A. Sbarcea” Brasov ofera servicii de specialitate pentru mai mult de 80% din totalul populatiei judetului care are nevoie de aceasta specializare. Conform datelor furnizate de spital, in 2016, numarul anual de pacienti unici care au beneficiat de serviciile Maternitatii brasovene a ajuns la aproape 9.000. Spitalul clinic ”Dr. Sbarcea” este in proprietatea Judetului Brasov, dar, in lipsa fondurilor proprii, administratia locala a apelat la finantare prin Programul Operational Regional si in perioada 2007-2013. Proiectul actual vine in completarea proiectului prin care Ambulatoriul de specialitate din cadrul Maternitatii a fost dotat si modernizat in 2014”, a declarat, in momentul semnarii celor doua contracte de finantare, domnul Adrian Ioan Vestea, Presedintele Consiliului Judetean Brasov.
Cererea de finantare pentru proiectul ”Modernizare, dotare si eficientizare energetica a corpului S+P+7+M si corp extindere (de legatura) existent intre corpul nou si corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrica – Ginecologie ”Dr. I. A. Sbarcea” Brasov” prevede realizarea lucrarilor de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a cladirii, de reabilitare termica a sistemului de incalzire, dar si a lucrarilor ce vizeaza instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si termice pentru consum propriu, cu panouri fotovoltaice si pompe de caldura. In plus, in acest proiect se vor repara sau inlocui sistemele de climatizare, de conditionare a aerului, se vor moderniza instalatiile de iluminat si se vor derula lucrari de management energetic integrat pentru cladiri. Durata de derulare a investitiilor se va intinde pana la finalul lunii ianuarie 2020, fiind necesare fonduri nerambursabile de circa 17,85 milioane lei (aproximativ 4 milioane euro).
Cererea de finantare pentru proiectul ”Reparatii capitale, modernizare si eficientizare energetica a Unitatii de Asistenta medico-sociala de Pneumoftiziologie Sanpetru” prevede un termen pana la sfarsitul lunii septembrie 2020, pentru realizarea lucrarilor de reparatii si consolidare, de recompartimentare, modernizare si eficientizare energetica a corpului de cladire C1 din cadrul incintei Unitatii de la Sanpetru. Toate lucrarile vor avea la baza recomandarile si solutiile tehnice stabilite prin expertiza tehnica de rezistenta si auditul energetic, fiind realizate in etape, astfel incat activitatea pacientilor si a personalului sa fie afectata cat mai putin. Pentru aceste investitii sunt necesare fonduri nerambursabile de circa 6,2 milioane lei (peste 1,37 milioane euro).
”Apelul de finantare a proiectelor de imbunatatire a eficientei energetice din Regiunea Centru a fost deschis in urma cu un an si au fost depuse de catre autoritatile publice locale, un numar de 87 proiecte spre finantare, a caror valoare totala este de aproape 660 milioane lei. Spre comparatie, alocarea financiara regionala este de doar 186,6 milioane lei si, chiar in conditiile in care au fost respinse 23 de cereri de finantare, cele ramase in selectie solicita aproape dublul sumei disponibile. Practic, datele pe care le centralizam la nivel regional privind finantarea pentru toate tipurile de cladiri publice detinute si ocupate de institutiile locale, fie ca sunt spitale sau policlinici, scoli, cladiri administrative etc., indica faptul ca exista un interes major pentru imbunatatirea eficientei energetice in aceste constructii. Proiectele de azi vor duce la imbunatatirea eficientei energetice si la scaderea facturilor de energie pentru cele doua unitati medicale, in conditiile in care va creste sigur confortul pacientilor si al personalului din aceste institutii. La nivelul intregii regiuni, pe acest apel de proiecte, mai avem inca 11 cereri de finantare in faza precontractuala. Judetul Brasov investeste la modul serios in cresterea calitatii vietii, in infrastructura si in serviciile publice si avem convingerea ca in municipiul resedinta de judet si in intreaga zona vor mai fi implementate si proiecte destinate cetatenilor judetului”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.