Încă aproape 60 copii din una dintre cele mai cunoscute grădinițe din orașul Cugir, județul Alba, vor fi beneficiarii finali ai unui proiect european derulat de edili, prin care se urmărește reabilitarea spațiilor în care micuții își încep educația, pe baza fondurilor europene derulate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Acest fapt este posibil ca urmare a semnării – de către primarul Adrian Teban și Simion Crețu, directorul general ADR Centru – a proiectului în valoare totală de circa 2 milioane lei, având denumirea ”Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială Singidava Cugir”.
Orașul Cugir investește în reabilitarea mai multor unități de învățământ preșcolar, modernizând infrastructura de educație, inclusiv prin achiziționarea de dotări, cu resurse financiare alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Prioritatea de investiții: 10.1 – Investiții în educație și formare, inclusiv în formare profesională, asigură dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. Cererea de finanțare depusă și gestionată de administrația publică locală se bazează pe prevederile obiectivului specific al acestei axe de finanțare, respectiv ”Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului”, pe apelul dedicat învățământului ante-preșcolar și preșcolar. Investițiile din acest proiect constau în reamenajarea și modernizarea clădirii din str. Alexandru Sahia, nr. 14 și sunt necesare pentru ca imobilul existent să poată oferi condiții moderne în procesul de educație a preșcolarilor.
”De-a lungul timpului, investițiile din fonduri europene în orașul Cugir, prin Programul REGIO, au însumat mai mult de 20 milioane lei, pentru reabilitarea străzilor, pentru modernizarea ambulatoriului precum și pentru o unitate școlară. Acum, avem semnate contractele pentru reabilitarea termică a Maternității Spitalului, precum și pentru realizarea unui centru social pentru vârstnici, în valoare totală cumulată de peste 16,3 milioane lei, la care se adaugă proiectele de reabilitare a grădinițelor ce aparțin Școlii generale ”Iosif Pervain”. Unul dintre cele mai importante proiecte din oraș este însă cel prin care am obținut fonduri europene pentru reducerea emisiilor de carbon în oraș, pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă. Ne-am propus să achiziționăm și dotări noi la Ambulatoriul spitalului și să eficientizăm sistemul de iluminat public, iar în total, valoarea cumulată a contractelor de dezvoltare finanțate prin Programul REGIO să depășească 100 milioane lei, pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor din oraș”, a declarat domnul Adrian Teban, primarul din Cugir.
La unitatea școlară cu program normal aparținând Școlii ”Singidava” se va decapa învelitoarea și termoizolația existentă, urmând a fi și refăcute din materiale noi, de bună calitate. Hidroizolația învechită de la subsol va fi înlocuită, reducând astfel infiltrațiile de apă prin aceasta. La interior, se vor lărgi golurile de uși, tâmplăria fiind apoi înlocuită cu material modern, impuse de normele actuale de proiectare, iar toate instalațiile utilitare vor fi înlocuite. Clădirea va fi dotată cu o instalație de avertizare și alarmare incendii, iar ușile aferente caselor de scări vor fi prevăzute cu dispozitive de autoînchidere, în ambele variante. Instalațiile utilitare și finisajele existente vor fi înlocuite cu altele noi, sistemele de iluminat vor fi echipate cu surse LED de înaltă performanță energetică și pe clădire vor fi montate panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră. În exterior, se vor folosi materiale de construcție și finisaje cu un grad mare de reciclare, fiind realizate inclusiv rampe de acces în clădire a persoanelor cu dizabilități locomotor.
Proiectul fi definitivat până în 31 martie anul viitor, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 1.955.616,72 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 412 mii euro (1.916.504,39 lei).
”Acest proiect asigură modernizarea grădiniței, completând inițiativele administrației locale cugirene care derulează și alte proiecte importante pentru comunitate. Recent am demarat finanțarea pentru îmbunătățirea mobilității urbane și reducerea emisiilor poluante în acest oraș, dar se investește pe multe paliere socio-economice, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață. Concret, fără resursele europene, investițiile de care a beneficiat orașul Cugir în domeniul sănătății, în educație, în infrastructură, nu ar fi putut fi realizate. Acum multe străzi din oraș sunt complet modernizate, ambulatoriul spitalului este reabilitat și va fi curând dotat cu echipamente moderne. În plus, investițiile în educație și sănătate vor convinge populația că se folosesc bani europeni pentru creșterea calității vieții. Pentru Cugir, grupul țintă al proiectului este reprezentant de întreaga comunitate, care va beneficia de servicii educaționale de calitate, iar oamenii nu vor avea tendința de a migra spre alte centre urbane. La nivel regional, prin Axa Prioritară 10 susținem multe investiții de acest gen, la grădinițe și scoli, la licee profesionale și universități, în acest moment având deja contractate 19 proiecte pe această axă, iar în evaluare alte peste 100 de proiecte, a căror valoare totală depășește 800 milioane lei,” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.